Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 21 Joulu 2020, 10:16

Hei Vaihtoonlahto!

Olet ymmärtänyt aikaisemmista vastauksista aivan oikein. Eli sinun tulee hakea opintotuen muutosilmoituksella opintotukea ulkomaan jakson ajalle ja tyttöystäväsi hakee yleistä asumistukea yksin asuvana ulkomaan jaksosi ajalle.

Ystävällisin terveisin
Else | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Vaihtoonlahto » 18 Joulu 2020, 17:30

Hei!

Meillä on nyt sellainen tilanne, että tyttöystäväni on jäämässä meidän yhteiseen vuokra-asuntoomme, tarkoituksenani on palata 6kk vaihdon jälkeen asuntoon. Jos olen ymmärtänyt aikaisemmista vastauksista oikein niin tyttöystäväni tekisi uuden yleisen asumistuen hakemuksen tähän nykyiseen asuntoomme ja minä hakisin ulkomaan asuntoon opintotuen asumislisää? Hän saisi sitten tähän nykyiseen asuntoomme yhden henkilön yleistä asumistukea sen hetken tulojensa mukaan.

Kiitokset jo etukäteen!

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 30 Marras 2020, 08:44

Hei

Voit saada opintotukena ulkomailla suoritettaviin opintoihin normaalin opintorahan (noin 250 e/kk), opintotuen asumislisää (210 e/kk) ja suuremman opintolainan (800 e/kk).

Koska ulkomailla oleskelu kestää yli 6 kuukautta, sinut poistetaan Suomen asunnon asumistukiruokakunnasta. Teidän on ilmoitettava tämä muutos Kelalle yleiseen asumistukeen. Asumistuki muuttuu siten, että sitä maksetaan niin sanotusti yhden hengen ruokakunnalle eli Kela katsoo poikaystäväsi asuvan asunnossa yksin.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja opiskelijaulkomailla1 » 29 Marras 2020, 15:12

Moi,
asun avoliitossa poikaystäväni kanssa ja olemme molemmat korkeakouluopiskelijoita. Olen lähdössä ulkomaille suorittamaan vuoden mittaista maisterintutkintoa, mutta pysyn kirjoilla yhteisessä kodissamme. Joudun myös hankkimaan asunnon ulkomailta opintoja varten. Onko minulla mahdollisuus saada opintotuen asumislisää ulkomaille opintojen ajaksi sekä yleistä asumistukea yhteiseen kotiimme, kun kyse on tilapäisestä opiskelusta ulkomailla? Joudun ulkomailla olon aikana maksamaan vuokraa siis sekä Suomeen että ulkomaille.

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 19 Marras 2020, 14:51

Hei osmaboi!

Jos ulkomaille lähtevä ruokakunnan jäsen on puoliso ja pysyy vakuutettuna Suomen sosiaaliturvaan, hän pysyy asumistuen ruokakunnan jäsenenä. Hän voi saada samaan aikaan asumislisää ulkomaan asumismenoihin.

Jos kyseessä on muu ruokakunnan jäsen kuin puoliso, poissaoloa ruokakunnasta pidetään yleensä tilapäisenä, jos se kestää korkeintaan noin vuoden.

Ystävällisin terveisin
Marjo | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja osmaboi » 18 Marras 2020, 18:39

Hei,

Olen lukenut täällä näitä vastauksia ja huomasin että ovat todella ristiriitaisia.

Voiko siis toinen ruokakunnan jäsen, joka lähtee vaihtoon saada opintotuen asumislisää ja samaan aikaan Suomessa asuva asumistukea?

Löysin ainakin 2 vastausta jossa näin todetaan ja toiset 2 joissa tämä kielletään.
Kumpi se nyt on?

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 01 Loka 2020, 08:41

Hei!

Voit toki hakea opintotuen muutosilmoituksella opintotuen asumislisää kun olet menossa opiskelijavaihtoon ulkomaille. Yleensä asumislisä on tarkoitettu vuokra-asuntoon, mutta voit selvittää asumisen esim. hakemuksen lisätiedoissa niin oikeus asumislisään selvitetään sen perusteella. Liitteitä ei välttämättä tarvita, mutta jos sinulla joku tosite on, voit laittaa sen hakemuksen liitteeksi. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Vieras » 30 Syys 2020, 01:12

Asun vakituisesti ulkomailla EU-maassa ja opiskelen suomalaisessa AMKissa tutkintoa monimuoto-opintoina verkossa. Olen saanut näihin opintoihin opintorahaa sekä lainatakauksen. En tietenkään ole saanut asumislisää, koska ulkomailla asuminen ei johdu opinnoista. Minulla on vielä tukikuukausia jäljellä.

Aion hakeutua opiskelijavaihtoon toiseen ulkomaahan ensi vuonna ja haluaisin varmistaa, että saisinko tässä tapauksessa opintorahan ja lainatakauksen päälle myös asumislisää, koska vaihdosta tulee asumiskustannuksia ja vaihto liittyy opintoihin Suomessa? Jos vaihdon asuminen maksetaan esim. muutaman tuhannen euron könttäsummana (asuntola- tai perhemajoitus), niin millainen todistus tästä pitää lähettää Kelalle?

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 29 Syys 2020, 08:59

Hei!

En pysty varmaksi sanomaan kuinka tilanteessa asumistuet kohdallanne menisivät.

Kun lähdet vaihto-opiskeluun, niin Kela tutkii siinä tilanteessa ruokakunta-asiaa, eli oletteko edelleen samaa vai eri ruokakuntaa kun asutte erillänne. Yleensä ruokakunta pysyy samana, jos kyse ei ole välien rikkoontumisesta. Jos olette samaa ruokakuntaa, niin silloin voitte yhdessä hakea yleistä asumistukea Suomessa olevaan asuntoon, mutta tällöin sinä et saisi opintotuen asumislisää ulkomaille.

Jos teidät taas katsotaan eri ruokakuntiin kuuluviksi, niin sinä voisit saada asumislisän, ja poikaystäväsi voi hakea yleistä asumistukea itsenäisesti Suomen asuntoon. Jos kuitenkin pidät kirjasi samassa asunnossa, niin uskoisin että teidät luetaan samaan ruokakuntaan.

Tämä kuitenkin selviää tarkemmin kun teette hakemukset tilanteeseen ja selvitätte asumisjärjestelyä siinä.

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Joulukortti » 27 Syys 2020, 01:27

Hei,

Asun poikaystäväni kanssa yhteisessä vuokra-asunmossa, emme saa tällä hetkellä asumistukea, koska poikaystävälläni on melko suuret tulot. Minulla ei ole tuloja, saan vain opintotukea.

Olen lähdössä vaihtoon helmikuun alussa. Poikaystäväni työt loppuvat helmikuun aikana. Voimmeko hakea yleistä asumistukea yhdessä maaliskuun 2021 alusta lukien, vaikka olen jo helmikuussa aloittanut silloin vaihto-opinnot Ruotsissa ja saan sinne asumislisää? Osoitteeni pysyy Suomessa, mutta tosiaan kun poikaystävän tulot tippuvat niin asumismenojen kattaminen hankaloituu, kun pitää maksaa sekä kotimaan vuokra-asunto että minun vaihdonaikainen asuntoni.

Eli, voiko yleistä asumistukea hakea kotimaan asuntoon, jossa olen yhä kirjoilla, jos ruokakunnan tulot tippuvat lähelle nollaa kesken vaihdon eikä jo sen alussa/ennen sitä? Eli siis tekisimme uuden hakemuksen kesken vaihtojaksoni.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Ylös