Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 16 Elo 2019, 13:21

Hei!

Asumislisä on osa opintotukea, sitä ei voi saada ellei ole oikeutta opintotukeen. Yleistä asumistukea ei voi saada ulkomaille, ainoastaan Suomessa sijaitsevaan asuntoon.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Vieras » 15 Elo 2019, 14:35

Hei! En ole tällä hetkellä opintotuen piirissä, koska kandiksi valmistumiseni byrokratia ssa kestää. Maisteritukia voi saada vasta valmistumista seuraavan kuun alussa. Olen lähdössä syyskuussa vaihtoon. Onko minun mahdollista saada pelkkää opintotuen asumislisää/yleistä asumistukea ulkomaille vaikken olisi tällä hetkellä oikeutettu opintotukeen? Suomessa asuessani saisin joka tapauksessa yleistä asumistukea.

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Kesä 2019, 15:55

Hei Vaihtoon123456!

Voit saada opintotuen asumislisää, mikäli sinulla on vaihdon aikana ulkomaan asumismenoja. Opintotuen hakemukseen riittää, kun mainitset asunnon osoitteen sekä vuokran määrä. Vuokrasopimusta ei tarvita. Osoitteenmuutosta ei sinun tarvitse ulkomaille tehdä, vaan se voi edelleen pysyä Suomen asunnossa.

Kuulutte puolisosi kanssa edelleen samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, joten asumistukea ei voida Suomen asuntoon myöntää, mikäli tulotilanteenne on pysynyt samana. Eli vaihdon ajalta myös sinun tulot huomioidaan puolison asumistukeen.

Laskurilla voitte kuitenkin vielä selvittää arvion asumistuen määrästä ja tarvittaessa toimittaa sitä varten hakemuksen. Tarkemmin oikeus yleiseen asumistukeen voidaan tutkia hakemuksella.

Mukavaa juhannusta!

Kesäterveisin
Taru | Kela opintotuki

Opiskelijavaihto, asumistuki ja avokumppanuus

Kirjoittaja Vaihtoon123456 » 20 Kesä 2019, 00:23

Hei,
Olen lähdössä syksyllä opiskelijavaihtoon ulkomaille. Asumme kumppanini kanssa yhdessä, joten kuulumme samaan ruokakuntaan. Nykyisten tulojen takia emme ole oikeutettuja asumistukeen. Jos kumppanini jää yhteiseen asuntoomme vaihtoni ajaksi, niin voinko kuitenkin saada asumistukea ulkomaille? Mitä asumistuen saaminen siinä tapauksessa edellyttää? Entä voiko kumppanini saada Suomen asuntoomme asumistukea jos hän asuu siinä 4kk yksin? Tuleeko kumppanin myös ilmoittaa Kelalle vaihdostani ja muuttuneista asumisolosuhteista, vai riittääkö että vain minä ilmoitan Kelalle? Voinko saada asumistukea vaikka en tee osoitteenmuutosta ulkomaille vaan pidän kirjat yhteisessä asunnossamme Suomessa?
Kiitos etukäteen!

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiske

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Huhti 2019, 09:49

Hei Kyny!

Mikäli sinulla on asumiskustannuksia ulkomailla opiskeluajalla, voit niihin hakea asumislisää. Vuokrasopimusta ei tarvitse toimittaa liitteesi, vaan riittää kun mainitset hakemukseen mahdollisista asumismenoista.

Opiskelijan on siis mahdollista saada samaan aikaan yleistä asumistukea Suomen asuntoon sekä opintotuen asumislisää ulkomaan asuntoon.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiske

Kirjoittaja Kyny » 11 Huhti 2019, 11:53

Hei!
Lähden elokuussa opiskelijavaihtoon, ja pidän asuntoni myös sen ajan kun olen poissa (joulukuun puoleenväliin asti). Olen oikeutettu saamaan asumistukea Suomen asuntooni 3kk:n ajan, mutta saanko asumislisää ulkomaille, JOS en periaatteessa maksa kohdemaan majoituksestani mitään (opiskelija-asuntolassa asuminen sisältyy lukukausimaksuun, [3000 euroa])?

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiske

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 08 Huhti 2019, 08:54

Hei

Opiskelija voi saada ulkomaan opintotuen, jos ulkomailla asuminen johtuu opinnoista. Opiskelet siis esimerkiksi ulkomaisessa oppilaitoksessa. Opintotukena myönnetään silloin (yleensä) opintorahaa 250 e/kk, opintotuen asumislisää 210 e/kk ja opintolainan valtiontakausta 800 e/kk. Kaikki tämä haetaan yhdellä kertaa opintotukihakemuksella.

Kannattaa varmistella omaa opintotukeansa esimerkiksi nettisivujemme opintotuen laskurilla. Kannattaa myös lukea nettisivujemme ohjeet siitä, kuka voi saada opintotuen ulkomailla opiskeluun.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiske

Kirjoittaja Vieras » 06 Huhti 2019, 07:12

Saat vain asumislisää.

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiske

Kirjoittaja Ulkomailleopiskelemaan » 06 Huhti 2019, 01:40

Olen lähdössä Tanskaan suorittamaan kansitutkioni. Teen siis koko tutkinnon ulkomailla ja joudun vuokraamaan asunnon Tanskasta. Saanko siis opintorahaa ja asumislisää (200€/kk)? Voinko saada asumistukea ulkomaille?

Re: Yleinen asumistuki ja opiskelijavaihto/ulkomailla opiske

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 04 Maalis 2019, 15:37

Hei, yleistä asumistukea ei ulkomaille voida maksaa, mutta opintotukeen kuuluvaa opintotuen asumislisää (210 e/kk) voidaan maksaa ulkomaan opintoihin, jos opinnot ovat opintotukeen oikeuttavia. Jos sinulla ei vielä tutkinnon suorittamisoikeutta, et ole oikeutettu opintotukeen. Jos haluat tarkemmin selvittää opintotukioikeuttasi tuleviin tutkinto-opintoihisi, löydät täältä yhteystiedot https://www.kela.fi/asiointi-ulkomailla ... kelijoille.

Ystävällisin terveisin
Eeva-Maria | Kela opintotuki

Ylös