Osakesäästötili ja pääomatulot

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Osakesäästötili ja pääomatulot

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 21 Loka 2019, 08:34

Hei

Koska osakesäästötilin käyttämisestä tulee verotuksessa huomioitavaa tuloa (tai tappiota) vasta siinä vaiheessa, kun asiakas nostaa tililtä rahaa, se sama pätee myös opintotuessa huomioitaviin tuloihin. Tähän voi luottaa ja tämä koskee sekä myyntivoittoja että osinkoja.

Kun olemme varmistaneet Verohallinnolta sen, miten nämä tiedot sisältyvät Kelan Verohallinnolta saataviin verotustietoihin, voimme ohjeistaa asian kela.fi-sivuille. Mutta en usko, että edellä todettu periaate voi muuksi muuttua.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Vieras » 18 Loka 2019, 14:18

Kela | opintotuki kirjoitti:
14 Loka 2019, 15:24
Hei!

Kysymys: Pystyykö opiskelija myymään osakkeita tilin sisällä sekä saamaan osinkoja ilman, että ne vaikuttavat mahdollisiin tukiin?
Vastaus: Kyllä pystyy myymään niin ettei vaikuta tukiin. Voitot vaikuttavat vasta sitten, kun ne "nostetaan" tililtä.
Kysyttiin myös osingoista. Niiden kohdallako on sama tilanne, etteivät vaikuta tukiin (myös asumistuki??), ellei tililtä varoja nosteta? Ei maksettavaa veroa = ei tukiin vaikuttavaa tuloa.

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Loka 2019, 15:24

Hei!

Kysymys: Pystyykö opiskelija myymään osakkeita tilin sisällä sekä saamaan osinkoja ilman, että ne vaikuttavat mahdollisiin tukiin?
Vastaus: Kyllä pystyy myymään niin ettei vaikuta tukiin. Voitot vaikuttavat vasta sitten, kun ne "nostetaan" tililtä.

Kysymys: Kohteletteko osakesäästötiliä samalla tavalla kuin verottaja, eli vasta osakesäästötililtä rahaa pois nostettaessa niistä maksetaan veroja (muuttuvat siis vasta tässä vaiheessa verotettaviksi pääomatuloiksi), ja näin ollen ne vaikuttaisivat vasta sitten tukiin?
Vastaus: Kyllä, koska vasta noston jälkeen ne ovat veronalaista tuloa.

Lisätietoa:
https://www.arvopaperi.fi/uutiset/vaiku ... f17b09c9ed

Ystävällisin terveisin Reeta | Kela opintotuki

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Linnunrata » 13 Loka 2019, 02:04

Hei,

Milloin asiaan on lähtökohtaisesti odotettavissa päätöksiä? Ensimmäiset osakesäästötilithän voi avata jo ennen vuoden vaihdetta, joten tiedot siitä miten Kela käsittelee tiliä olisi hyvä olla jo selkeästi ennen vuoden vaihtumista.

Linnunrata

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 08 Loka 2019, 15:21

Hei Klassy!

Vielä ei ole asiasta tarkempaa tietoa tai ohjeistusta. Ilmoitamme muutoksista kela.fi sivuilla heti kun mahdollista.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Klassy » 07 Loka 2019, 23:56

Onko jo päätöstä? Voitteko varmistaa, että esim. osakesäästötillile maksettavia osinkoja ei huomioda tulonvalvonnassa?

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Maalis 2019, 15:36

Hei

Ensinnäkin perusasioita. Verohallinto päättää, mitkä ovat veronalaisia tuloja ja mikä on niiden ja verotettavien tulojen määrä kunakin vuonna. Eduskunta on lainsäädännössä päättänyt, minkä tulokäsitteen mukaan verot maksetaan (verotettava tulo) ja minkä tulokäsitteen mukaan opintotuen tulovalvonta tehdään (veronalainen tulo). Kyse ei ole Kelan mielivallasta.

Kela voisi yhtä hyvin tehdä opintotuen tulovalvonnan verotettavilla tuloilla. Mutta koska opintotukilaissa on säädetty, että tulovalvonta tehdään veronalaisilla tuloilla, siitä seuraa, että verotuksen vähennyksiä (kuten esim. luovutustappioita) ei huomioida opintotuen tulovalvonnassa käytettävissä tuloissa.

Eduskunta hyväksyi osakesäätötilejä koskevan lain 13.3.2019 eli tämän viikon keskiviikkona ja osakesäästötilit tulevat käyttöön ensi vuodesta alkaen. Koska kyse on näin uudesta asiasta, emme ole Kelassa vielä perehtyneet asiaan. On kuitenkin selvää, että meidän on perehdyttävä asiaan loppuvuoden aikana, jotta voimme ohjeistaa opiskelijoita siitä, miten osakesäästötilit huomioidaan opintotuen tulovalvonnassa.

Ensivaikutelmani on, että osakesäästötilit vaikuttavat opintotuen tulovalvontaan. Osakesäästötiliin liittyvä rahaliikenne huomioidaan verotuksessa vasta sen jälkeen, kun asiakas nostaa tililtä rahaa. Tämä tarkoittaa ainakin sitä, että opiskelija voi osakesäästötilin avulla vaikuttaa siihen, minkä vuoden verotukseen sijoitustuotot tulevat. Jos tuottoja on paljon, osakesäästötililtä ei esimerkiksi kannata nostaa rahaa opiskeluaikana. Kun opiskelija tekee sen vasta valmistumisvuoden jälkeen, tuotto ei ole opintotukeen vaikuttavaa tuloa. Onko rajana valmistumiskuukausi vai valmistumisvuosi, se on esimerkki asiasta, joka pitää erikseen ratkaista.

Luovutusvoittojen ja -tappioiden osalta osakesäästötili voi myös merkitä muutosta. Jos ja kun ne molemmat "pysyvät osakesäästötilin sisällä" ja jos ja kun olennaista merkitystä on vain sillä, mikä on sijoitusten arvo silloin, kun asiakas nostaa rahaa osakesäästötililtä, lopputulos on ymmärtääkseni se, että luovutustappiot tulevat vähennetyiksi luovutusvoitoista myös opintotuessa huomioitavissa tuloissa, kun toiminta on tapahtunut osakesäästötilillä.

Korostan, että tämä on tässä vaiheessa vain alustavaa spekulointia. Kelan on selvitettävä osakesäästötilien verotusmenettely Verohallinnon kanssa. Ohjeistamme asian kela.fi-sivuille näiden selvitysten jälkeen. Sanoisin kuitenkin, että lupaavalta näyttää.

Hyvä kysymys, kiitos siitä. Palaamme asiaan.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja nallukka1 » 13 Maalis 2019, 19:36

Osakesäästötili tulee käyttöön vuoden 2020 alussa. Tähän asti osakkeiden myynneistä saaduista voitoista ei ole voinut vähentää tappioita, vaan Kela käsittelee pelkästään myyntivoittoja tukia laskiessaan. Täysin päinvastoin kuin siis verottaja.

Ja itse kysymykseen; miten Kela suhtautuu osakesäästötiliin? Pystyykö opiskelija myymään osakkeita tilin sisällä sekä saamaan osinkoja ilman, että ne vaikuttavat mahdollisiin tukiin? Kohteletteko osakesäästötiliä samalla tavalla kuin verottaja, eli vasta osakesäästötililtä rahaa pois nostettaessa niistä maksetaan veroja (muuttuvat siis vasta tässä vaiheessa verotettaviksi pääomatuloiksi), ja näin ollen ne vaikuttaisivat vasta sitten tukiin?

Toivottavasti opiskelijatkin pääsevät hyötymään tästä parhaalla mahdollisella tavalla, eikä tilannetta käännetä siihen, että Kela käsittelisi myös osakesäästötilin sisäisiä kauppoja mielivaltaisesti.

Ylös