Harjoittelu ulkomailla

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Harjoittelu ulkomailla

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 27 Touko 2020, 10:46

Hei Harjoittelija20!

Olet ymmärtänyt asian ihan oikein. Asumislisä on yksi osa opintotukea ja jos tukikuukautesi ovat loppuneet, et voi saada asumislisää ulkomaille. Yleistä asumistukea voidaan maksaa vain Suomessa sijaitsevan asunnon asumismenoihin.

Ystävällisesti
Maarit | Kela opintotuki

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Harjoittelija20 » 26 Touko 2020, 00:37

Hei,
Olen lähdössä ulkomaille harjoitteluun viideksi kuukaudeksi, ja tulen asumaan kohdemaassa vuokralla. Onko niin, että koska minulla ei tässä vaiheessa opintojani ole enää opintotukikuukausia jäljellä, en voi saada Kelalta minkäänlaista tukea asumiskustannuksiini ulkomailla? Olen olettanut asian olevan näin, koska opiskelijoille ulkomaan asumiskustannuksiin maksettava tuki on käsittääkseni opintotuen asumislisää.

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 16 Loka 2019, 14:36

Hei opiskelija1617!

Asunnoksi voidaan hyväksyä lähinnä väliaikaisjärjestelynä myös esim. hotellihuone tai lomamökki, jos siitä on tehty vuokrasopimus tai muu vastaava sopimus (esim. majoitussopimus) ja vuokra on määrätty kuukausivuokrana. Myös päiväkohtainen tai viikkokohtainen vuokrasopimus voidaan hyväksyä väliaikaisjärjestelynä, jos asumista tulee vähintään 18 päivää kuukaudessa. Asumislisä voidaan myöntää väliaikaiseen asuntoon vain muutamaksi kuukaudeksi, enintään lukukaudeksi.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Vieras » 16 Loka 2019, 11:22

Juurihan yksi kysyi samaa ja kelan vastaus on ei voi saada.

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja opiskelija1617 » 16 Loka 2019, 10:43

Hei.

Suunnitelmissa olisi lähteä ensi vuoden alussa kahdeksi kuukaudeksi opintoihin liittyvään harjoitteluun ulkomaille. Tarkoitus olisi löytää yksi asunto koko harjoittelun ajaksi ja mietinkin, millaista asuntoa ensisijaisesti kannattaisi etsiä tukien kannalta. Kyseiseltä alueelta tuntuu löytyvän helposti eri vaihtoehtoja airbnb:n kautta, mutta vähän on jäänyt epäselväksi lasketaanko niitä vuokra-asunnnoiksi. Eli jos haluaisi olla oikeutettu opintotuen asumislisään, käykö airbnb asumismuodoksi, jos saman asunnon vuokraa useammaksi kuukaudeksi vai pitääkö asunnon olla nimenomaan joltain yleisiltä vuokramarkkinoilta?

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 07 Elo 2019, 13:18

Hei Hankalaa!

Ulkomaan opintotuki myönnetään harjoittelun keston eli alkamis- ja päättymispäivän perusteella. Voit saada harjoittelun ajalta opintorahaa ja lainatakausta, sekä opintotuen asumislisää, jos asut ulkomailla vuokra-asunnossa. Ulkomaan opintotukea myönnettäessä ei siis tutkita harjoittelusta saatavien opintopisteiden määrää. Todistusta harjoittelun laajuudesta ei tarvitse toimittaa hakemuksen liitteeksi.

Opintojen edistymistä tutkitaan lukuvuosittain ja edistymisen seurannassa huomioidaan kaikki lukuvuoden aikana tekemäsi opintosuoritukset.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Hankalaa » 06 Elo 2019, 09:03

Hei,
Olen menossa ulkomaille 3kk kestävään harjoitteluun, josta korkeakouluni myöntää 5op tutkintooni. Tämän lisäksi suoritan muita tutkintoni sivuaineeseen kuuluvia opintoja harjoittelun aikana, joten lukukauden vaadittavat opintopisteet tulevat täyteen.

Voinko saada edellä mainittuja tukia (Suomen asumistuki, ulkomaan asumistuki ja ulkomaan lainantakaus), vaikka kaikki opintopisteeni eivät tulekaan harjoittelusta? Tarvitseeko minun toimittaa todistus harjoittelun opintopistemääräisestä laajuudesta? Oletan, että opintorahaa saan normaalisti, sillä harjoittelu edellyttää ulkomailla oleskelua, vaikka suoritankin osan opintopisteistä Suomeen. Harjoitteluohjelma vaatii yli 2kk pituista täysipäiväistä harjoittelua, joten lyhyt, vain 5op vastaava harjoittelu ei ole mahdollista.

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Marras 2018, 14:52

Hei Harkka!

Asumismenojen ulkomailla tulisi perustua vuokraukseen, joten kertomasi perusteella et voisi saada asumislisää.

Opintorahaa ja lainatakausta voisit kuitenkin saada tuolle ajalle.

Voit hakemuksessa selvittää tarkemmin asumismenojasi, jolloin tilannetta tutkitaan tarkemmin.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Harkka » 14 Marras 2018, 10:54

Hei,

Olen lähdössä kevääksi tekemään ulkomaille harjoittelua ammattikorkeakoulusta ja siirsin kirjat vanhemmilleni. Harjoitteluni perustuu matkustamiseen ja kiinteää osoitetta ulkomailla ei ole. Olenko kuitenkin oikeutettu täysiin tukiin tuon 3kk ajan mukaan lukien asumislisän, jonka vietän ulkomailla? Majoitukset ovat airbnb sekä hotelli.

-Teemu

Re: Harjoittelu ulkomailla

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Syys 2018, 10:45

Hei

Ulkomaan opiskelujakson aikainen opintotukesi on sama siitä riippumatta, mitä teet Suomen asunnollesi. Ulkomailla opiskeleva voi saada opintotukena opintorahaa 250 e/kk (yleensä), opintolainaa 800 e/kk ja, jos asut vuokralla ulkomailla, asumislisää 210 e/kk. Jos jo saat opintotukea, ilmoita ulkomaan jaksosi Kelan asiointipalvelussa opintotuen muutosilmoituksella valinnalla Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea.

Ilmoittamasi ulkomaan jakso oikeuttaisi 2 kuukauden ulkomaan opintotukeen.

Jos saat yleistä asumistukea Suomen asuntoosi, sen maksaminen jatkuu normaalisti, jos olet tilapäisesti poissa asunnostasi enintään 3 kuukauden ajan ja jos itse maksat edelleen vuokrasi poissaolosi ajan (eikä asuntoon tule esim. välivuokralaista). Tämän kestoisesta poissaolosta ei tarvitse ilmoittaa Kelalle asumistukea varten.

Jos irtisanot Suomen asuntosi, siitä on ilmoitettava Kelalle asumistukea varten ja asumistukesi lakkautetaan.

11 000 euron vuositulosi mahdollistavat sen, että voit nostaa opintotukea kalenterivuoden aikana 9 kuukaudelta. Olet varmastikin ilmoittanut tulosi asumistukea varten asumistukihakemuksessasi. Jos tulojesi määrä on olennaisesti muuttunut asumistukihakemuksessa ilmoittamaasi verrattuna, sinun on ilmoitettava tulojen muutos asumistuen tarkistushakemuksella.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Ylös