Takaisinperintä ongelma

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Takaisinperintä ongelma

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja Kela | perintä » 27 Touko 2019, 08:49

Hei always71!

Voit halutessasi antaa palautetta osoitteessa www.kela.fi/palaute.

Hyvää jatkoa sinullekin.

Ystävällisin terveisin
Paula | Kela perintä

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja always71 » 26 Touko 2019, 01:38

(TTL 11 luku 14 §:ssä). Missä kohtaa puhutaan muusta kun esim. työmarkkinatuen perinnästä. Lapsikorotusta ei mainita missään vaiheessa koska se on ihan eri asia. On jo aika huvittava neuvo kääntyä ns. asiantuntijalta toiselle, tai vielä naurettavempi laittaa viestiä. :) Mutta loppujen lopuksi tästä oli hyötyä mun valitukseen tuon pykälän verran, millä osittain perustelin valitustani koska siihen vetositte. Yhtä huvittavaa on että te annatte esimerkki summia joilla havainnollistatte kantaanne, mutta kun tein saman niin ette voineet siihen ottaa kantaa. Oikeesti, tekin ootte ihmisiä siinä missä muutki jotka ei oo kelalla töissä, ajatelkaa asioita ihmisinä mitä ootte, ja tehkää työnne ja neuvokaa ihmisiä. Hyvää jatkoa teille. :)

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja Kela | perintä » 21 Touko 2019, 12:55

Hei always71,

Kysy Kelasta –palstalla emme pysty käsittelemään henkilökohtaisia tietoja, joten kysymyksiisi vastaaminen on hieman haastavaa. Ohjeita ja neuvoja voidaan antaa vain yleisellä tasolla eikä tapauskohtaisiin yksityiskohtiin päästä tarkemmin käsiksi.

Viittasit aikaisemmassa viestissä samasta- tai rinnasteisesta etuudesta kuittaamiseen. Tuo kyseinen ohje koskee eri tilannetta, kuin jollaisesta olet kertonut. Tuo kuittausohje koskee esimerkiksi sellaisia tilanteita, joissa asiakkaalla ei ole ollut oikeutta työmarkkinatukeen työskentelyn takia. Kertomassasi tilanteessa on ollut kyse niin kutsutusta regressimenettelystä, sillä samalla ajalle on myönnetty takautuvasti toinen etuus. Tästä regressimenettelystä säädetään työttömyysturvalaissa (TTL 11 luku 14 §:ssä).

Työttömyysetuuden lapsikorotuksen periminen elatusapuvelkaan perustuu sekin työttömyysturvalakiin. Työttömyysetuuden lapsikorotus maksetaan Kelalle sen pyynnöstä lapsen elatukseen käytettäväksi siltä ajalta, jolta Kela maksaa lapselle elatustukea työttömyysetuuden saajan laiminlyötyä elatusvelvollisuutensa (TTL 11 luvun 9 a §).

Jos Kelan menettely on mielestäsi lainvastaista tai virheellistä, voit tehdä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle tai valtioneuvoston oikeuskanslerille. Lisätietoa kantelusta löydät osoitteista http://www.oikeusasiamies.fi ja http://www.okv.fi/fi/

Kuten sanottu, ei tällä palstalla valitettavasti pystytä yksityiskohtaisesti käsittelemään henkilökohtaisia tilanteita. Jos tilanteessa on vielä epäselvyyttä, voit olla yhteydessä Kelan puhelinpalveluun tai lähettää viestin Kelan asiointipalvelun kautta.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä

Kysy kelasta ongelma

Kirjoittaja always71 » 18 Touko 2019, 00:13

Lueskelin muittenki ongelmia ja tosi monelle oli ongelmaan vastaus soittopyyntö kelan asiantuntijalle, tai linkki kelan sivulle. Oonko ymmärtäny väärin tän palstan tarkotuksen koska oon aatellu ja lukenut että te ootte kelan asiantuntijoita, mutta ette ota ite ongelmiin kantaa vaan sysäätte ne eteenpäin, ja tätä samaa tekee puhelinihmiset kelassa. Mulla esim. tapaus joka koskee työmarkkinatukea, sairauspäivärahaa, ja lapsikorotuksen perintää sairauspäivärahasta. Asiaa on palloteltu kelassa ihmiseltä, ihmiselle, ja jokainen heistä yksistään voi hyvällä omallatunnolla sanoo ettei pysty sanomaan kun esim työmarkkinatukea koskeaan aiheeseen, ja niin mennään ees takas virkailijoitten välissä. Parhaimmillaan olin kolmen eri virkailian kanssa puhelimessa samana päivänä, eikä asia edenny mihinkään.

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja always71 » 17 Touko 2019, 10:22

Muusta kuin samasta tai rinnasteisesta etuudesta liikamaksu voidaan kuitata vain, jos
etuudensaaja/ hänen edustajansa on antanut siihen suostumuksen.

Nuo kaks viimestä kappaletta on kopiot pykälistä minkä mukaan mennään. Onko siis työmarkkinatuki rinnastettava etuus sairauspäivärahaan. Minusta ne on ihan vastakkaiset etuudet.

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja always71 » 17 Touko 2019, 10:14

Kuulemisen perusteella kuittaus voidaan tehdä samasta etuudesta, josta liikamaksu on syntynyt
sekä toisesta saman lain perusteella maksettavasta etuudesta. Näin ollen sairausvakuutuslain
mukaisen etuuden (esimerkiksi sairauspäivärahan) liikamaksu voidaan kuitata toisesta
sairausvakuutuslain mukaisesta etuudesta (esimerkiksi äitiyspäivärahasta).
Lisäksi liikamaksu voidaan kuitata kuulemisen perusteella myös sellaisesta etuudesta, joka
voidaan rinnastaa etuuteen, josta liikamaksu on syntynyt tai muuhun saman lain perusteella
maksettavaan etuuteen. Rinnastettavana etuutena pidetään yleensä samaa lajia olevaa tai
samanlaisesta perusteesta johtuvaa etuutta

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja always71 » 17 Touko 2019, 09:42

Mutta haluaisin nyt siis tyhjentävän vastauksen pykälien mukaan suomennettuna selkokielelle, vaihe vaiheelta, niinku minäkin tein.

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja always71 » 17 Touko 2019, 09:39

Kerroit vielä ettei minulta perittyä lapsikorotusta elatusapuvelkaan voida palauttaa, niin jäi epäselväksi.
A) mikä sen estää jos kela on tehny virheen.
B)Onko virhe tapahtunu, jotta voin saada tässä todisteen että ette myönnä kelan virhettä.
C) Minkä takia asiaa välttelee useampi kelan työtekijä ympäripyöreillä asioilla.

Vastaus ei voi olla että rahoja ei voida palauttaa, näissä asioissa on kyllä tietyt pykälät minkä mukaan mennään, mutta niitä mulle ei oo kertaakaan kerrottu, eikä perusteltu niinku minä pystyn perustelemaan monelta eri kantilta miksi olen oikeassa. Voiko sairauspäivärahasta periä lapsikorotusta elatusapuvelkaa, ja se on perimmäinen kysymys.

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja always71 » 17 Touko 2019, 09:24

Siis ymmärsinkö nyt oikein etten saa sulta vastausta mun kysymykseen, vaan välttelit sen aika kömpelösti kertomalla sun toiveista selvittää asia puhelimessa, ja kertovasi hyvistä ilmoista. Toivoisin edelleen vielä vastausta mun viestiin. Viestissä minkä laitoin, summat oli kuvitteellisia, mutta niistä ymmärtää paremmin mitä tarkotan. Ymmärtääkseni saat tästä ihan palkkaa että vastaat ihmisten ongelmiin, ja autat niiden selvittämistä, joten odottasin nyt vastausta siihen mun kysymykseen mihin et vielä vastannut. Kiitos etukäteen. :)

Re: Takaisinperintä ongelma

Kirjoittaja Kela | perintä » 17 Touko 2019, 08:13

Hei always71!

Kiitos viesteistäsi.

Kerroit toivovasi, että tapaukseen perehtyisi joku, joka voi asiasta päättää. Minun nähdäkseni tässä ei valitettavasti ole sellaista vaihtoehtoa, että voitaisiin päättää toimia toisin. Elatusapuvelkaan perittyjä summia ei voida palauttaa.

Puhelimessa asia varmasti selviää vielä tarkemmin.

Toivottavasti perintäasia ei liiaksi vaivaa mieltä ja pääset nauttimaan aurinkoisesta viikonlopusta.

Ystävällisin terveisin
Paula | Kela perintä

Ylös