Elatusapuvelan maksuvapautus

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Elatusapuvelan maksuvapautus

Re: Elatusapuvelan maksuvapautus

Kirjoittaja Kela | perintä » 10 Elo 2018, 13:46

Hei lumikkok,

Elatusapuvelan maksuvapautuksen myöntämisen edellytyksenä on, että maksukyvyttömyys on johtunut elatusvelvollisen työkyvyttömyydestä, työttömyydestä tai muusta hänestä riippumattomasta syystä. Tämän lisäksi tulojen tulee jäädä tulorajan alle. Tuloraja on tosiaan 1 103,43 €/kk/brutto ja tätä tulorajaa korotetaan 275,86 eurolla jokaista huollettavana olevaa alaikäistä lasta kohti, joista elatustukea ei ole myönnetty.

Kerroit aikaisemmin olleesi työelämässä. Maksuvapautusta ei voida myöntää täysipäiväisesti työskentelevälle, vaikka tulot jäisivätkin välillä tulorajan alle. Päätoiminen opiskelu (yhdistettynä tulojen jäämiseen tulorajan alle) sen sijaan on peruste maksuvapautuksen myöntämiselle.

Maksuvapautus voidaan myöntää vain valtion saatavan osuudesta. Jos elatusavun määrä ylittää 156,39 €/kk, ylimenevää osuutta kutsutaan lapsen saatavaksi. Tästä lapsen saatavan osuudesta maksuvapautusta ei voida myöntää.

Edellinen kommentoija olikin jo laittanut linkin Kelan sivuille elatusapuvelan maksuvapautus-osioon. Maksuvapautusta haetaan LC1 lomakkeella.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä

Re: Elatusapuvelan maksuvapautus

Kirjoittaja Vieras » 09 Elo 2018, 16:30

Moi

Suora lainaus Kelan sivuilta: "Voit ansaita enintään 1 103,43 euroa kuukaudessa (bruttotuloina), jotta olet oikeutettu maksuvapautukseen. Tätä tulorajaa korotetaan 275,86 eurolla jokaista elatusvelvollisen huollettavana olevaa alaikäistä lasta kohti lukuun ottamatta lasta tai lapsia, joille elatustuki on myönnetty. Elatusvelvollisen puolison lapset eivät korota tulorajaa."

Näin ollen näppi tuntumalla voisin sanoa, että olet oikeutettu vapautukseen. Vapautusta pitää hakea lomakkeella. Tarkat ohjeet löydät täältä: https://www.kela.fi/elatusvelvolliselle-maksuvapautus

Elatusapuvelan maksuvapautus

Kirjoittaja lumikkok » 09 Elo 2018, 15:38

Hei!

Olen vaihtamassa työelämän kokopäiväiseksi opiskeluksi, enkä ole vielä saanut uutta elatusapusopimusta, joten joudun tällä hetkellä maksamaan täyden elatusavun.
Tulot ovat nyt opiskelun ajan opintotuki +kotihoidon tuki, joten olenko oikeutettu elatusapuvelan maksuvapautuksen? Aiemmin se on hylätty, koska saan kotihoidon tukea, vaikka työelämässä olenkin täysipäiväisesti, matalapalkka-alalla ja joinakin kuukausina tulot jääneet alle maksuvapautusrajan.

Kiitos vastauksesta!

Ylös