Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 23 Touko 2019, 14:12

Hei!

Aktiiviedellytys täyttyy palkkatyön osalta, jos työtä on ajallisesti vähintään 18 h tämän 65 maksupäivän aikana. Palkka tulisi olla työehtosopimuksen mukaista tai jos työehtosopimusta ei ole, tulisi esim. tuntipalkan olla vähintään 7,04 €/h.

Kertomasi mukaan aktiiviedellytys ei täyttyisi, mutta asia tutkitaan tarkemmin sitten työttömyysajanilmoituksen perusteella. Ilmoita siinä työpäivät ja tunnit.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela työttömyysturva

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Vieras » 23 Touko 2019, 13:14

Eli teen 24-96 tuntia kuukaudessa omaishoitajan sijaisuutta työsopimuksella, palkka alle 3 e tunti. Täyttyykö minulla aktiivisuus vai ei? Työtuntien mukaan täyttyy (kelan säännösten mukaan vähempikin tuntimäärä riittää käsittääkseni), liitto sanoi että tuntipalkka liian pieni ettei täyty (tämän perusteella työsopimuksella ei täyttyisi aktiivisuus vaikka tekisin 100 tuntia viikossa, koska tuntipalkka pysyy samana).

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 14 Touko 2019, 10:49

Hei!

Aktiivisuutta ei edellytetä aikana, jona henkilö työskentelee omais- tai perhehoitajana ja saa työttömyysetuutta. Edellytyksenä on, että henkilöllä on voimassa oleva toimeksiantosopimus. Aktiivisuutta ei edellytetä eikä työttömyysetuutta makseta alennettuna toimeksiantosopimuksen voimassaoloaikana. Tämä koskee myös omaishoitajan sijaisia.

Jos omaishoitajan sijaisuus perustuu työsopimukseen, niin aktiivisuutta seurataan työtuntien perusteella ja maksettu palkka sovitellaan.

Ystävällisesti
Marika | Kela työttömyysturva

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Vieras » 13 Touko 2019, 14:13

Pystyykö omaishoitajan sijaisuus täyttämään siis aktiivisuusehdon vai ei jos sopimuksella? Jos on kyse sopimuksella tehdystä sijaistamisesta, täytänkö aktiivisuutta vai en? Teen 2-4 vuorokautta kuukaudessa, eli 48-96 tuntia, liiton mukaan palkka niin huono ettei sitä lueta aktiivisuudeksi. Eli omaishoitajan sijaisena toimiminen sopimuksella ei ilmeisesti ikinä kerrytä aktiivisuutta koska sijaisen tuntipalkka on niin pieni? Tämän vastauksen sain liitolta, Kelalta saadessani työttömyysturvaa reilu vuosi sitten minulta ei vaadittu muuta aktiivisuutta.

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 17 Tammi 2019, 16:07

Hei Tammikuu19!

Muuttuneisiin oheistuksiin pyritään reagoiman heti ja tiedottamaan niistä myös palstalla, mikäli virheellistä tietoa on informoitu.

Mikäli mitään etuuksia ei ole haettuna Kelalta, niin Kela ei puutu te-toimistoon lausuntoon.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva

Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Tammikuu19 » 15 Tammi 2019, 23:29

Omaishoito sijainen on samanlainen toimeksianto sopimuksella kun itse omaishoitaja.Aktiivisuus täytyy molemmilla .Omaishoito/ sijaistaminen luetaan myös omaksi työksi ja se purkaa myös työvelvoitteen kuten työttömyys turva laissa sanotaan.Miksi teidän virkailijat ei oo ajan tasalla asioista ja antavat väärää tietoa.
Jos ei hae työmarkkinatukea kuuluuko tämän aikainen työ kelalle jolta ei mitään tukia edes anota ja miksi Kela puuttuu näihin työvoimatoimiston ja yksityisen ihmisen asioihin kun ei kelasta haeta tukia

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 17 Huhti 2018, 10:36

Hei help33!

Olet ymmärtänyt asian ihan oikein.

Sijaisena työskentelystä saatu palkka sovitellaan normaalisti työmarkkinatukeen. Työskentelypäivät sekä tunnit tulee siis ilmoittaa työttömyysajanilmoituksessa.

Sovitellun työttömyysetuuden suojaosa on 300 e/kk. Eli suojaosan ylimenevä osa vasta vähentää työttömyysturvan määrää.

Ystävällisesti
Taru | Kela työttömyysturva

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja help33 » 15 Huhti 2018, 20:43

Hei! Täsmennys: eli jos teen nyt työmarkkinatukea saavana työttömänä läheiseni omaishoitajan sijaisuudesta toimeksiantosopimuksen kunnan kanssa (3 pv/kk) katsotaan aktiivisuusehdon täyttyvän, mutta sijaisuudesta maksettava korvaus pienentää työmarkkinatukea? Tulkitsinko oikein? Vai päteekö tähän se, että tuloja saa olla max 300 e / kk niin, ettei se leikkaa työmarkkinatukea? Sijaiselle olisi nyt tarve, joten olisin kiitollinen täsmällisestä ja nopeasta vastauksesta :)

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 09 Helmi 2018, 09:33

Hei!

Edellisen vastauksen jälkeen omaishoitajan sijaisena toimimiseen on tullut muutos sen osalta, miten asia tulkitaan aktiivimallissa:

Toimeksiantosopimukseen perustuva omaishoitajan sijaisena työskentely sulkee henkilön pois aktiivisuuden seurannan piiristä. Työsopimukseen perustuvana työtunteja seurataan aktiivisuutena.

Ystävällisesti
Saija | Kela työttömyysturva

Re: Omaishoidon sijaistaminen ja aktiivimalli

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 01 Helmi 2018, 15:43

Hei elenamariau!

Kuten omaishoitaja ei myöskään omaishoitajan sijainen ole aktiivimallin piirissä sijaisuutensa aikana eli tällä ajalla aktiivisuutta ei seurata. Tilanne on tämä riippumatta siitä onko sijaistaminen tehty työsopimuksella vai toimeksiantosopimuksella.

Omaishoitajan sijaisuutta tekevä kuuluu aktiivimallin piiriin ennen sijaisuuden alkua ja sen päätyttyä. Sijaisuus siis vain katkaisee aktiivisuuden tarkastelujakson. Sijaisuuden jälkeen aktiiviedellytyksen kertymää jatketaan siitä mihin se katkon alkaessa jäi.

Sijaisuudesta saatu palkka sovitellaan työttömyysturvaan, joten tehty työ tulee normaalisti ilmoittaa työttömyysajan ilmoituksessa.

Ystävällisin terveisin
Veera | Kela työttömyysturva

Ylös