Suomen sosiaaliturva vähän yli vuoden jälkeen ulkomailla

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Suomen sosiaaliturva vähän yli vuoden jälkeen ulkomailla

Re: Suomen sosiaaliturva vähän yli vuoden jälkeen ulkomailla

Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 07 Touko 2019, 14:28

Hei kpan!

1.4.2019 tuli voimaan laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa. Se vaikuttaa siihen, kuinka kauan Suomesta tilapäisesti ulkomaille muuttanut henkilö on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin. Tilapäisenä oleskeluna ulkomailla pidetään korkeintaan 6 kuukauden oleskelua. Opintoja ulkomailla tehdessäsi sinulla voi olla Kelan etuuksiin pidempäänkin, edellyttäen että opinnot jatkuvat päätoimisena. Mikäli opinnot ulkomailla päättyvät ja jäät lomailemaan ulkomaille niin, että oleskelusi on jo jatkunut puoli vuotta, et pääsääntöisesti enää ole oikeutettu Kelan etuuksiin.

Jotta voisimme selvittää tilanteesi tarkemmin, pyydän sinua olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme tai jättämään ilmoituksen ulkomailla jatkumisesta asiointipalvelun kautta. Palvelunumeromme on +358 20 634 0200, ma - pe kello 9 - 16.

Kun palaat Suomeen voit ilmoittaa paluustasi asiakaspalveluumme tai tehdä ilmoituksen asiointipalvelun kautta.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela kansainväliset asiat

Suomen sosiaaliturva vähän yli vuoden jälkeen ulkomailla

Kirjoittaja kpan » 06 Touko 2019, 23:35

Hei!

Lähdin vaihtoon viime kesänä poistuen maasta 16.7.2018. Opintoni loppuvat toukokuun loppuun mennessä 2019. Sen jälkeen haluasin viettää pari kuukautta matkustaen, ja palata Suomeen elokuun ensimmäisellä viikolla. Näin ollen oleskeluni ulkomailla kestää noin vuoden ja kolme viikkoa.

Kelan sivujen mukaan "Jos alun perin alle vuodeksi eli tilapäiseksi suunniteltu ulkomailla oleskelu kestääkin yli vuoden eli muuttuu vakinaiseksi, päättyy oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan olosuhteiden muutoksesta lukien.", eli tapauksessani 17.7.2019.
1) Pitäisikö minun siis palata suomeen viimeistään 17.7.2019 välttääkseni oikeuteni sosiaaliturvaan päättymisen?
2) Mikäli kuitenkin palaan vasta elokuussa, ja oikeuteni sosiaaliturvaan päättyy, saako sen takaisin ilmoittamalla Suomeen paluusta? Vaikuttaako päättyminen niihin etuihin, joita olen saanut vaihto-opintojen aikana, ts. pitääkö tukia maksaa takaisin?
3) Miten ilmoitus on tehtävä? Ilmeisesti hakemalla oikeutta sosiaaliturvaan verkosta? Tuleeko takaisinmuutto ja sen myötä edut heti takaisin voimaan?
4) Opiskelen aktiivisesti Helsingin yliopistossa ja jatkan opintoja ensi syksynä normaalisti vaihto-opintojen jälkeen. Vaikuttaako tämä oikeuksien päättymiseen, toisin sanoen, voiko olla niin, ettei oikeuksia päätetä Suomessa vakituisen opiskelun perusteella?

Kiitos!

Ylös