6 viikon ulkomaan matka

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: 6 viikon ulkomaan matka

Re: 6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 23 Loka 2019, 14:15

Hei VeeeKooo!

Oikeus Kelan etuuksiin perustuu yleensä tosiasialliseen Suomessa asumiseen, eikä esimerkiksi ainoastaan osoitteeseen, joten ulkomailla oleskelu voi vaikuttaa oikeuteen saada Kelan etuuksia ja etuudesta riippuen ulkomailla oleskelusta tulee ilmoittaa Kelaan.

Kuntoutustukeen on yleensä oikeus tilapäisen enintään 6 kuukauden ulkomailla oleskelun aikana, joten sen osalta sinun ei ole välttämätöntä ilmoittaa 6 viikon lomamatkasta Kelaan.


Ystävällisin terveisin
Henna | Kela kansainväliset asiat

Re: 6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja VeeeKooo » 23 Loka 2019, 14:09

Matkaaja99 kirjoitti:
21 Loka 2019, 23:41
Taitaa kuule olla kaikista viisain juttu kun et ilmoittele matkoistasi kenellekään. Ei Kela niitä sinulta tule kyselemään.
Päädyin samaan.

Re: 6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja Matkaaja99 » 21 Loka 2019, 23:41

Taitaa kuule olla kaikista viisain juttu kun et ilmoittele matkoistasi kenellekään. Ei Kela niitä sinulta tule kyselemään.

Re: 6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja VeeeKooo » 21 Loka 2019, 20:44

Heippa

Kuntoutuksen suhteen elämäntilanteeni ei tule muuttumaan: vakituinen osoitteeni pysyy Suomessa ja minulla on kuntoutustuki, ja minä olen vain ja ainoastaan vapaa-ajan matkalla. Miten siis Kela tästä tarvitsee mitään selvitystä? Minulle tulee väkisinkin olo että tämä on kuin jotain poliisivaltion valvontaa ja siksi haluan nyt tarkennuksen siihen että miksi Kela tarvitsisi tämmöisestä matkasta mitään selvitystä. En aio muuttaa osoitettani esimerkiksi väliaikaisesti ulkomaille ja mielestäni olisi jo liioittelua jos Kela vaatisi saada selville osoitteet joissa majoitun ulkomailla. Pelkään siis sitä että joudun omasta vapaa-ajastani tekemään lukuisia selvityksiä joilla mistään ei ole mitään vaikutusta esimerkiksi tuloihini. Kyllähän sen nyt luulisi että vakituinen osoite määrittää kaiken?

Eli kysyn nyt uusiksi että onko tässä nyt todellista tarvetta tästä ilmoittaa?

Haluaisin tässä vastauksia mahdollisimman paljon, koska Kelasta kysyessä pahimmillaan tukien maksaminen voidaan lopettaa mitä kummallisimmista epäilyistä. Siksi tässä foorumilla haluan selvittää asian mahdollisimman pitkälle.

Re: 6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 21 Loka 2019, 09:32

Hei VeeKoo!

Voit tarkistaa Kelan ohjeistuksen vielä verkkosivultamme liittyen mainitsemiisi etuuksiin. Eläkkeensaajan asumistuesta ohjeistus löytyy seuraavasti https://www.kela.fi/elakkeensaajan-asum ... uutoksista. Myös kuntoutustukeen liittyen löydä lisätietoa https://www.kela.fi/kuntoutus-ilmoita-muutoksista. Kun Kela on saanut ilmoituksen ulkomailla oleskeluun liittyen, sen mahdollinen vaikutus etuuden maksuun tarkastetaan ja asiasta ilmoitetaan etuudensaajalle. Voit aina myös soittaa asiakaspalveluumme, jotta voimme neuvoa sinua henkilökohtaisemmin juuri sinun tilanteessasi: asumisen tuet 020 692 201 ja kuntoutus 020 692 205.

Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat

Re: 6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja VeeeKooo » 18 Loka 2019, 20:01

Mutta miten e sitten voi vaikuttaa etuuksien maksamiseen kun vakituinen osoite pysyy Suomessa? Miksi Kela tarvitsee minun jostain omasta matkasta selvityksen?

Vaikuttaako 6 viikon ulkomaan matka siihen että kuntoutustukea ei välttämättä makseta eikä eläkkeensaajan asumislisääkään? Siis minulle jää asunto Suomeen, ja osoite ja maksan asunnosta vuokraa koska se on minun vakituinen osoite.

Voisitteko vastata selkosuomella, minun on välillä todella vaikea ymmärtää Kelan jargonia. Tuntuu välillä että vastaukset tulee copy+pastena eikä ymmärretä että täällä voi olla sellainen kuka tarvitsee tosi selkeästi selostettuna asiat.

Re: 6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 18 Loka 2019, 15:42

Hei VeeeKoo!

Jos sinulla on etuuksia maksussa Kelasta, ohjaan toimittamaan ilmoituksen. Verkkosivultamme voit tarkistaa etuuskohtaisesti säännöt liittyen ulkomailla oleskeluun ja miten sen pituus vaikuttaa eri etuuksiin: https://www.kela.fi/henkiloasiakkaat. Jos mitään etuuksia ei makseta, tulee ilmoitus toimittaa Kelaan yli 6 kuukauden ulkomailla olosta. Yli 6 kuukauden oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa oikeuteesi säilyttää sosiaaliturva.

Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat

6 viikon ulkomaan matka

Kirjoittaja VeeeKooo » 18 Loka 2019, 14:32

Onko tästä pakko ilmoittaa Kelaan kun kyseessä on matka, eikä ulkomaille muutto? Tulen asumaan itse maksetuissa majoituksissa joista en aio hakea Kelan tukea.

Ylös