Isyysloma

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Isyysloma

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Huhti 2020, 10:08

Hei Ministeri!

Kela puolesta ei ole minimiaikaa isyysvapaalle eli Kelasta voi anoa isyysrahaa vaikka 1 päivälle. Isyysvapaan pitämisestä tulee keskustella työnantajan kanssa. Kertomasi perusteella sinulla olisi jäljellä yksi isyysvapaajakso.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Ministeri » 01 Huhti 2020, 10:50

Hei.

Olen tähän mennessä pitänyt Isyysvapaita noin 48 pv. Sen jälkeen kun äiti meni töihin olen pitänyt vain yhden jakson n.30pv. Kysymys siis kuuluu että jos haluaisi pitää vielä loput päivät, niin onko tälle jaksoille olemassa jokin minimimitta. Joka paikassa puhutaan vain maksimissaan kahdesta osasta.

Valtion virkaehtosopimuksessa puhutaan erikseen minimiajasta mitä pitää käyttää yhteen jaksoon, siksi kysyn asiaa.

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Loka 2019, 13:39

Hei Emmmy!

Kuten Vieras jo kommentoikin niin nämä ns. loput isyysvapaapäivät voi pitää vasta kun äitiys- ja vanhempainrahakausi on kokonaan ohitse.
Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää enintään 2 jaksossa sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut.

www.kela.fi/isyysraha

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Vieras » 16 Loka 2019, 21:01

Ei ole, vasta sen jälkeen kun vanhempainrahakausi on ohi eli kun vauva n. 9kk ikäinen.

Isyysloma

Kirjoittaja Emmmy » 16 Loka 2019, 20:36

Hei! Onko "isyysvapaan loppuja" eli 54pv - 18pv = 36pv mahdollista pitää heti äitiysvapaakauden jälkeen? Ja äidin aloittaa vanhempainvapaa vasta sen jälkeen?

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Syys 2019, 08:23

Hei Ennakolta!

Jos isyysrahaa hakeva isä ei ole avio-tai avoliitossa lapsen äidin kanssa, annetaan päätös isyysrahasta vasta kun isyys on vahvistettu. Mutta, jos isyysrahaa hakeva henkilö on aiemmin ollut lapsen äidin kanssa avio- tai avoliitossa, on hänellä oikeus isyysrahaan tällä perusteella, eikä isyyden vahvistamista silloin edellytetä.

Joka tapauksessa etäisän pitää isyysrahaa saadakseen vastata lapsen hoidosta. Isän ei tarvitse asua lapsen kanssa, mutta edellytyksenä on, että isä hoitaa lasta esim. päivisin. Merkitystä ei ole sillä, missä lapsen hoito tapahtuu (isän vai lapsen kodissa). Isän ei myöskään edellytetä hoitavan lasta yksinään, vaan esim. lapsen äiti tai isän puoliso voivat myös osallistua hoitoon.

Mikäli käy ilmi, että isyysraha on myönnetty virheellisin tiedoin, esim. isä ei ole hoitanut lasta koko hakemaansa aikaa, niin vanhempainpäivärahapäätös tarkistetaan. Jos taas annettu päätös myöhemmin osoittautuu alun perin virheelliseksi, esim. isä ei lainkaan ole hoitanut lasta, niin päätös on siinä tilanteessa oikaistava.

Äidillä ei ole oikeutta vanhempainrahakauden pidentämiseen, jos lapsella on vahvistettu isä tai äidillä on avio- tai avopuoliso. Oikeutta pidentämiseen ei myöskään ole, jos lapsella on etävanhempi, joka on oikeutettu isyysrahaan.

Toivottavasti näistä tiedoista oli sinulle apua.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Ennakolta » 01 Syys 2019, 00:34

Miten etäisän isyys loma suhtautuu ennakolliseen isyyden tunnustamiseen? Sehän vahvistetaan vasta kuukauden päästä syntymästä. Mitä jos tunnustus perutaankin ennen kuin kuukausi on kulunut, mutta tunnustuksen tehnyt isä on jo pitänyt isyyslomaa? Mitä jos etäisä ei osallistukaan lapsen hoitamiseen isyysloman aikana, joko lainkaan tai riittävästi (ja missä raja menee)? Jos ennakollinen isyyden tunnustus on tehty, mutta isyysloman pitäminen ei ole mahdollista (esimerkiksi hyvin riitaisassa tilanteessa), voiko äiti tällöin pitää pidennetyn vanhempainvapaan (kuin tilanteessa jossa isää ei olisi lainkaan tiedossa)?

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Huhti 2019, 09:49

Hei P2019!

Isyysvapaata voi pitää samaan aikaan, kun äiti on hoitovapaalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kotihoidon tukea ei makseta samalta ajalta, kun isälle maksetaan isyysrahaa.

Kerttu suosittelee hakemaan isyysrahaa n. kuukautta etukäteen, jolloin Kela voi tarkistaa automaattisesti äidin kotihoidon tuen, eikä tule liikamaksuja. Isyysrahaa voi hakea myös jälkikäteen, mutta silloin äidin kannattaa ilmoittaa Kelalle isyysrahan ajankohta, että kotihoidon tuki keretään tarkistuttaa ajoissa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja P2019 » 09 Huhti 2019, 12:51

Hei! Voiko isä pitää isyysvapaata samaan aikaan kun äiti on hoitovapaalla? Isyysvapaata on pidetty lapsen syntymän aikaan 18 päivää, ja haluttaisiin pitää loput 36 päivää. Äiti on kuitenkin hoitovapaalla sinne asti kun lapsi on 2-vuotias. Haluaisimme siis pitää isyysvapaata samaan aikaan kuin äidin hoitovapaata, onko se mahdollista?

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Maalis 2019, 14:14

Hei JiiVeee!
Isä voi pitää äidin vanhempainpäivärahakaudella isyysvapaata enintään 18 arkipäivää ja enintään neljässä jaksossa. Lauantait kuluttaa isyysvapaa päiviä. Halutessasi voit jakaa isyysvapaa jaksot kuvaamallasi tavalla, jolloin lauantai päiville ei isyysvapaata kohdistu. Mikäli pidät äidin vanhempainpäivärahakaudella isyysvapaata 17 arkipäivää niin myöhemmälle ajalle jää pidettäväksi 37 arkipäivää, jonka voi jakaa enintään kahteen jaksoon.

Palkka on yleensä isompi kuin päiväraha, joten sinun kannattaa selvittää oikeus palkalliseen isyysvapaaseen. Sinun täytyy hakea isyysraha myös palkallisilta isyysvapaa päiviltä, koska palkalliselta isyysvapaan ajalta päiväraha maksetaan työnantajalle.


Hei Matsi!
Vanhempainpäivärahakauden jälkeen jäljellä olevat isyysvapaat on jaettavissa enintään kahteen jaksoon. Mikäli lapsesta maksetaan kotihoidon tukea niin tulee huomioida ettei kotihoidon tukea voi saada vastaavalta ajalta samasta lapsesta, josta maksetaan isyysrahaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Ylös