Muutos työkuvioissa hämmentää.

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Muutos työkuvioissa hämmentää.

Re: Muutos työkuvioissa hämmentää.

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Touko 2019, 11:14

Hei Jagge!

Hyviä kysymyksiä!

Yrittäjänä toimiva isä voi pitää isyysvapaata ja hakea tälle ajalle isyysrahaa. Isä ei voi työskennellä isyysvapaan aikana arkipäivisin eli ma-la, mutta työskentely sunnuntaisin tai arkipyhinä on sallittua, koska näiltä päiviltä ei makseta isyysrahaa.

Isyysraha voidaan maksaa yritykselle vain, jos isyysrahan hakija on työsuhteessa yritykseen. Jos työsuhdetta ei ole, päiväraha maksetaan vain hakijalle itselleen. Työsuhteisia eivät ole yrittäjät, jotka kuuluvat YEL- vakuutuksen soveltamisalan piiriin.

Jos tulosi ovat vähintään 20 % suuremmat kuin verotuksen työtulot, voisi etuutta hakea myös edeltävien 6 kk tulojen, tai YEL-vakuutuksen perusteella. Lisätietoa löytyy: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-yrittajalle.

Isyysvapaalla ei ole vaikutusta äidin tukeen. Isyysvapaata voi pitää enintään 18 arkipäivää äidin kanssa samaan aikaan. Isyyspäivärahaa voit hakea heti lapsen syntymän jälkeen.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Muutos työkuvioissa hämmentää.

Kirjoittaja Jagge » 13 Touko 2019, 15:30

Terve!

Tässä nippu kysymyksiä mitä oon funtisinu:

1. Olen työskennellyt jo usean vuoden start-up yrityksessä kuukausipalkalla, mutta nyt keväällä ennen lapsen syntymää minusta tulee noin 15 % - osakas. Haenko isyysrahaa nyt siis yrittäjänä tämän johdosta ja mitähän muita asioita tulisi huomioida vapaissa jne.?

2. Muksu olis tulossa arviolta heinäkuun alussa 2019 eli haenko isyyspäivärahaa heti syntymän jälkeen?

3. Tuloni ovat muuttuneet viimeiseen verovuoteen nähden yli 20% eli haenko isyyspäivärahaa tällöin vuoden 2019 tammi-kesäkuun ansiotuloihin perustuen ja vaikuttaako "yrittäjästatus" tähän jotenkin?

4. Mitä kuluja yrityksellemme tästä kuviosta koituu isyysvapaiden aikana?

5. Muutos ei varmaankaan vaikuta äidin tukiin tms. kun emme ole avioliitossa?

Kiitos avusta jo etukäteen!

Ylös