Isyysloma

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Isyysloma

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 04 Touko 2020, 15:26

Hei Tiinaelinas!

Isä voi pitää hoitovapaansa tuonne elokuun loppuun asti, mutta yleensä kotihoidon tukea ei jää maksuun siitä alkaen, kun sinun äitiys- ja vanhempainrahakautesi alkaa. Puolisosi voi tuloista riippuen saada hoitolisää samaan aikaan, kun sinä saat äitiysrahaa.

Toki on myös mahdollista hakea isyysrahaa uuden syntyneen lapsen osalta.

Isyysraha uuden lapsen osalta voi määräytyä joko 12 kuukauden tulojen mukaan tai edellisen lapsen perusteella, koska lapsi ei ole täyttänyt vielä kolmea vuotta ennen uuden lapsen laskettua aikaa.

Toivottavasti tämä selkeytti asiaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Tiinaelinas » 04 Touko 2020, 13:35

Hei

Mieheni on tällä hetkellä hoitovapaalla perheemme esikoisen kanssa (joka juuri täytti 2 vuotta viime viikolla). Kotihoidontuki ja hoitovapaa on myönnetty elokuun loppun asti (31.8.2020). Hän on siis hoitovapaalla pääpalkkatyöstään, mutta perustanut oman yrityksen tässä välissä ja tekee iltaisin ja viikonloppuisin ns. keikkahommia yrityksensä nimissä.
Meille on heinäkuussa syntymässä toinen lapsi, joten miten isyyslomat menevät nyt kun puolisoni onkin hoitovapaalla esikoisemme kanssa ja kuopuksemme ehtii syntyä tämän hoitovapaan aikana ?

Terveisin
Tiina

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 30 Huhti 2020, 10:17

Hei valmistunut2020!

Kyllä sinulla pitäisi kertomasi mukaan olla jäljellä kaikki 54 isyysrahapäivää. Ne voit pitää enintään 2 jaksossa ja lapsen 2 ikävuoteen mennessä.

Tietyissä tilanteissa päiväraha voi määräytyä tarkastelujakson viimeisten 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Esimerkiksi jos valmistuu opinnoista 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson aikana. Lisäksi 3 kalenterikuukauden tulon mukaan laskettu vuositulo tulee olla yli 20 % suurempi kuin 12 kalenterikuukaudelta laskettu vuositulo.

Jos päiväraha on suurempi kuin työnantajan maksama isyysvapaan palkka, niin palkan ja päivärahan erotus maksetaan sinulle itselle.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja valmistunut2020 » 28 Huhti 2020, 18:12

Moi Kelan Kertut!
Lapseni on nyt päälle vuoden, ja lapsen äiti on pitänyt kaikki äitiyslomat ja vanhempainvapaat (on nyt siis hoitovapaalla lapsen kanssa kotona). Isyyslomia en ole itse pitänyt lainkaan vielä.
Mitä olen nyt tässä lukenut Kelan sivuja, niin voisin pitää 54 arkipäivää (mukaanlukien lauantait) kahdessa jaksossa ennen kuin lapsi täyttää 2v?
Nyt tässä kuitenkin on semmonen juttu, että valmistuin juuri korkeakoulusta ja palkkani nousi huomattavasti kuukausi sitten. Jos haen isyysrahaa nyt, niin ymmärtääkseni Kela laskee päivärahan määrän viimeisen 12kk ajalta, milloin olin opiskelija. Jos haluaisin hakea erityiskäsittelyä tälle, niin Kela katsoisi viimeisten 3kk ajalta palkkani, milloin olin myös opiskelija.
Onko nyt niin, että jos työnantaja maksaa palkkani (huomattavasti suurempi) isyysvapailta, niin Kela korvaa tämän huomattavasti suuremman summan työnantajalleni?

Kiitos vastauksista jo etukäteen.

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Huhti 2020, 10:08

Hei Ministeri!

Kela puolesta ei ole minimiaikaa isyysvapaalle eli Kelasta voi anoa isyysrahaa vaikka 1 päivälle. Isyysvapaan pitämisestä tulee keskustella työnantajan kanssa. Kertomasi perusteella sinulla olisi jäljellä yksi isyysvapaajakso.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Ministeri » 01 Huhti 2020, 10:50

Hei.

Olen tähän mennessä pitänyt Isyysvapaita noin 48 pv. Sen jälkeen kun äiti meni töihin olen pitänyt vain yhden jakson n.30pv. Kysymys siis kuuluu että jos haluaisi pitää vielä loput päivät, niin onko tälle jaksoille olemassa jokin minimimitta. Joka paikassa puhutaan vain maksimissaan kahdesta osasta.

Valtion virkaehtosopimuksessa puhutaan erikseen minimiajasta mitä pitää käyttää yhteen jaksoon, siksi kysyn asiaa.

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Loka 2019, 13:39

Hei Emmmy!

Kuten Vieras jo kommentoikin niin nämä ns. loput isyysvapaapäivät voi pitää vasta kun äitiys- ja vanhempainrahakausi on kokonaan ohitse.
Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää enintään 2 jaksossa sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut.

www.kela.fi/isyysraha

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Vieras » 16 Loka 2019, 21:01

Ei ole, vasta sen jälkeen kun vanhempainrahakausi on ohi eli kun vauva n. 9kk ikäinen.

Isyysloma

Kirjoittaja Emmmy » 16 Loka 2019, 20:36

Hei! Onko "isyysvapaan loppuja" eli 54pv - 18pv = 36pv mahdollista pitää heti äitiysvapaakauden jälkeen? Ja äidin aloittaa vanhempainvapaa vasta sen jälkeen?

Re: Isyysloma

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Syys 2019, 08:23

Hei Ennakolta!

Jos isyysrahaa hakeva isä ei ole avio-tai avoliitossa lapsen äidin kanssa, annetaan päätös isyysrahasta vasta kun isyys on vahvistettu. Mutta, jos isyysrahaa hakeva henkilö on aiemmin ollut lapsen äidin kanssa avio- tai avoliitossa, on hänellä oikeus isyysrahaan tällä perusteella, eikä isyyden vahvistamista silloin edellytetä.

Joka tapauksessa etäisän pitää isyysrahaa saadakseen vastata lapsen hoidosta. Isän ei tarvitse asua lapsen kanssa, mutta edellytyksenä on, että isä hoitaa lasta esim. päivisin. Merkitystä ei ole sillä, missä lapsen hoito tapahtuu (isän vai lapsen kodissa). Isän ei myöskään edellytetä hoitavan lasta yksinään, vaan esim. lapsen äiti tai isän puoliso voivat myös osallistua hoitoon.

Mikäli käy ilmi, että isyysraha on myönnetty virheellisin tiedoin, esim. isä ei ole hoitanut lasta koko hakemaansa aikaa, niin vanhempainpäivärahapäätös tarkistetaan. Jos taas annettu päätös myöhemmin osoittautuu alun perin virheelliseksi, esim. isä ei lainkaan ole hoitanut lasta, niin päätös on siinä tilanteessa oikaistava.

Äidillä ei ole oikeutta vanhempainrahakauden pidentämiseen, jos lapsella on vahvistettu isä tai äidillä on avio- tai avopuoliso. Oikeutta pidentämiseen ei myöskään ole, jos lapsella on etävanhempi, joka on oikeutettu isyysrahaan.

Toivottavasti näistä tiedoista oli sinulle apua.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Ylös