Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 08 Kesä 2020, 10:37

Hei Huolestunut kansalainen!

Isyysraha määräytyy vuositulosi mukaan ja vuositulon tarkastelujakso sen mukaan milloin aloitat ensimmäisen isyysrahajakson. Vuosituloon voidaan huomioida tarkastelujakson aikana maksetut palkasi ja lomautuksen aikana saamasi työttömyysetuus.

Isyysrahan aikana ei tosiaan saa kassan ansiopäivärahaa.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Huolestunut kansalainen » 06 Kesä 2020, 22:02

Moi!

Isä on syntymän aikaan osa-aikaisesti (keskimääräinen työaika 20h/vko, käytännössä 4h/pv) lomautettu. Jos isyysloman aloittaa heti syntymästä niin saako isyysrahaa täysimääräisenä (ja työttömyyskassasta ei tällöin voi tietty nostaa tukea)?

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 27 Touko 2020, 13:56

Hei Marikami!

Kyllä, isä voi olla poissa omista töistään sovittuaan isyysvapaasta työnantajan kanssa ja saada kyseiseltä ajalta isyysrahaa.(kunhan edelleytykset täyttyvät). Se että lapsen äiti saa ansiosidonnaista päivärahaa, ei ole vaikutusta.

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Marikami » 26 Touko 2020, 17:38

Voiko työssäkäyvä isä pitää isyysvapaansa, jos äiti on lomautettuna, saa liitosta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa ja on kotona lapsen kanssa?

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 30 Huhti 2020, 10:50

Hei HeikkiKotona!

Haetun isyysvapaan voi perua. Perumisesta voi ilmoittaa viestillä asiointipalvelun kautta tai olemalla yhteydessä Kelaan.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja HeikkiKotona » 29 Huhti 2020, 14:48

Hei,

Jos haen työnantajalta isyyslomaa tietylle ajanjaksolle ja isyysloman hyväksymisen jälkeen tulee lomautusilmoitus, tuleeko minun pitää isyysloma tuona anottuna ajanjaksona, vai voinko olla lomautettuna (työttömyyskassan tukemana) ja käyttää isyysvapaa jakson myöhemmin?
Esimerkkinä:
Isyysvapaa hyväksytty 1.7-30.07.2020
Työnantaja ilmoittaa lomautuksista 1.7-31.08.2020, mutta lomautusjaksona lukee 1.08-31.08.2020.
Voiko tuon heinäkuun kuitenkin olla lomautettuna, vaikka isyysvapaa olisikin siihen sovittu?

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 15 Huhti 2020, 14:51

Hei Lomautus tulossa!

Voit itse valita haetko isyysrahaa, jos sinulla on isyysrahapäiviä ja jaksoja jäljellä, eikä lapsi ole täyttänyt kahta vuotta. Isyysrahaan ei ole merkitystä oletko isyysvapaalla vai lomautettuna.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Lomautus tulossa » 14 Huhti 2020, 13:38

Olen jäämässä lomautetuksi. Isyysvapaata on jäljellä. Jos ilmoitan jääväni isyysvapaalle niin työnantaja haluaa lomauttaa silti mutta toisena ajankohtana. Voinko kuitenkin itse päättää haenko isyysrahaa vai työttömyyskorvausta? Työnantaja saisi pitää lomautuksensa. En saa isyysvapaan ajalta palkkaa.

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Huhti 2020, 09:03

Hei Lomautetun puoliso!

Kun vanhempainpäivärahakausi alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, niin päiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta tulosta, kuten palkkatulosta ja etuudesta esim. työttömyysetuus. Lisää vuositulosta sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainrahat-maara-ja-ma ... -vuositulo.

Tietyissä tilanteissa vanhempainpäiväraha voi määräytyä tarkastelujakson viimeisten 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Tällöin edellytetään, että 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla hakijalla on ollut jokin erityistilanne. Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulot kerrottuna 4:llä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo. Erityistilanteista on kerrottu tarkemmin sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-erityistilanteet.

Vanhempainpäiväraha voi määräytyä myös edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleiden tulojen mukaan, jos perheessä on alle 3-vuotias lapsi ja uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt 3 vuotta.

Jos pitää isyysvapaata useammassa jaksossa, niin saman lapsen perusteella myöhempien isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen isyysrahajakso, vaikka tulot olisivat välissä muuttuneet.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Voiko lomautettuna jäädä isyysvapaalle?

Kirjoittaja Lomautetun puoliso » 09 Huhti 2020, 12:59

Kuinka päiväraha määräytyy, jos puolisoni on ennen isyyslomalle jääntiä/lapsen syntymää ollut esim. 3kk lomautettuna? Lasketaanko isyysraha sillä perusteella, paljonko on saanut työttömyyskorvausta? Työttömyyskorvaus hänellä on noin viidesosa palkkatuloista, jolloin on aika merkittävä ero, katsotaanko isyysrahan suuruus edeltäviltä kuukausilta vai esim. viime vuoden tulojen mukaan. Eli kannattaako isän jäädä ollenkaan isyyslomalle tässä tilanteessa vai säästää lomat vasta, kun lomautukset ovat toivon mukaan ohi?

Ylös