äitiysraha ja verotus

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: äitiysraha ja verotus

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Syys 2020, 09:49

Hei Esikoistaodottava2020!

Työnantaja tekee ennakonpidätyksen heille toimitetun veronkortin mukaisesti. Kelan ennakonpidätystä koskevat ohjeet koskevat vain Kelan maksamaa tukea.

Laskuri laskee ennakonpidäksen sillä veroprosentilla, joka laskuriin syötetään. Laskuri ei voi tietää mikä on oikea käytettävä prosentti. Sehän voi myös olla alle 25, jos tilaa muutosverokortin etuutta varten.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Esikoistaodottava2020 » 11 Syys 2020, 13:08

Hei,

Olen jäämässä äitiyslomalle 12.11.2020 ja työnantajani maksaa palkan minulle ensimmäisen 72 päivän ajan. Eli ajalla 12.11.2020-8.2.2021. Pohdinkin, toimiiko verotus normaalisti kyseisen ajan, eli lähteekö palkkatulosta normaali ennakonpidätys ja vasta 9.2.2021 eteenpäin etuudesta verotus nousee 25% mikäli en hae muutosverokorttia? Palkkaavarten oleva veroprosenttini on siis pienmpi kuin 25%.

Tiedustelisin myös, että täyttäessä Kelan sivuilla äitiysraha/vanhempainraha laskuria, ja syöttäessäni palkkatuloni ja palkkaavarten annetun veroprosentin, kuinka laskuri huomioi sen? Mikäli palkkaavarten annettu ennakonpidätysprosentti on alle 25% laskeeko laskuri automaattisesti laskelmaansa 25% verotuksen vai ilmoitetun mukaisesti? Tällöinhän laskurin antama tulos on harhaanjohtava, koska etuuden verotus alle 25% verolla on aina 25% ei se minkä ilmoitat laskuriin.

Kiitokset vastauksesta!

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 03 Syys 2020, 09:39

Hei FirstBaby20!

Jos haluat tarkempia tietoja verotuksesta, sinun kannattaa olla yhteydessä suoraan verohallintoon josta voit tarkentaa miten tulot huomioidaan veroprosenttia määrittäessä.

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja FirstBaby20 » 02 Syys 2020, 14:29

"Jos olet ansiotyössä ja saat samaan aikaan äitiys- tai vanhempainrahaa, maksetaan päiväraha vähimmäismääräisenä, veroprosentti on 40 %."

Haluaisin tähän selvennystä eli millä perusteella veroprosentti on 40%. Tein äsken muutosverokorttia koskien vnahempainrahaa ja minulle riittäisi noin 18& veroprosentti. Laitettuani 11 päivän ajalta arvioidun vanhempainrahan määrän, oli yhtäkkiä veroprosenttini 43%. Onko tässä siis KELA:n kautta jokin logiikka jota olisi hyvä selventää? Vanhempainraha alkaa siis vasta joulukuun loppupuolella ja siksi arvio on laskettu 11päivän ajalta (myös lauantait on mukana)

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Tammi 2020, 10:59

Hei A1234A!

Sinun kannattaa olla yhteydessä Kelaan, jotta tilanteesi voidaan tarkistaa. Näillä tiedoilla en ole varma, mistä syystä ennakonpidätys on mennyt 40 prosentilla.

Yleensä korkeampi veroprosentti johtuu siitä, että on työssä päivärahakauden aikana, Verohallinnolta ei ole tullut ennakonpidätystietoja ollenkaan tai palkkaa varten annetussa verokortissa ennakonpidätysprosentti on suurempi kuin 25 %.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja A1234A » 16 Tammi 2020, 08:26

Hei!

Miksi äitiysrahastani on pidätetty 40 % veroja? Ansiotyössä en ole ollut, vaan saanut kuun ensimmäiseltä neljältä arkipäivältä äitiysvapaan palkan työnantajalta. Näin ollen päivärahanikin on täysimääräinen, enkä ole kelan maksamilla päivillä ollut töissä (enkä myöskään niiltä edeltäviltä). Tämähän on käynyt ilmi jo äitiys- ja vanhempainrahahakemuksessa. Silti kelan maksamasta rahasta on nyt pidätetty 40 % veroja 25 %:n sijaan.

Meneekö tammikuun lopuistakin (helmikuussa maksettavista) päivärahoista 40 % pois, koska työnantaja on maksanut asianmukaisesti palkan parilta tammikuun päivältä?

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 09 Tammi 2020, 15:38

Hei Kysymys2020!

Jos tarkoitit sivukuluilla esim. työttömyysvakuutusmaksuja ja eläkemaksuja niin niitä ei peritä äitiys-, vanhempain- ja isyysrahasta.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Kysymys2020 » 08 Tammi 2020, 20:23

Hei!

Peritäänkö äitiys-, isyys- ja vanhempainrahasta verokortin osoittaman veroprosentin lisäksi myös ns. sivukulut?

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 07 Loka 2019, 08:42

Hei Muutosverokortti 2019!

Myös työssäkäyvä voi hankkia verottajalta muutosverokortin sosiaalietuutta varten. Tällöin etuuden/etuuksien verotuksessa käytetään muutosverokorttia sosiaalietuutta varten.

Jos muutosverokorttia sosiaalietuutta varten ei ole haettu, ennakonpidätys vanhempainpäivärahasta toimitetaan seuraavasti:
• Jos palkkasi veroprosentti on alle 25 %, vanhempainpäiväraha verotetaan 25 %:n mukaan.
• Jos saat vähimmäismääräistä vanhempainpäivärahaa, veroprosentti on 20 %.
• Jos olet ansiotyössä ja saat samaan aikaan äitiys- tai vanhempainrahaa, maksetaan päiväraha vähimmäismääräisenä, veroprosentti on 40 %.

Lisää vanhempainpäivärahojen verotuksesta sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-verotus.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: äitiysraha ja verotus

Kirjoittaja Muutosverokortti 2019 » 06 Loka 2019, 12:38

Hei,
Missä tapauksissa tuota muutosverokorttia käytetään?

Onko ns. Tavan vakityössä (n. 2000e/kk) käyvälle, jolla ei mitään erikoisempia juttuja verotuksen tai kelan suhteen, veroprosentti äitiysrahasta tuo 25%?

Ylös