Elatukseen vaikuttavat jutut

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Elatukseen vaikuttavat jutut

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Marras 2019, 10:55

Hei Elatuksesta!

Kerttu on hieman hämillään tuosta lastenvalvojan vastauksesta, koska Kela ei määrittele millään tavalla elatusavun määrää.

Kela huomioi elatusavun määrän elatustukea myönnettäessä sen mukaan, miten lastenvalvoja tai käräjäoikeus on vahvistanut. Jos teette siis esimerkiksi lastenvalvojan kanssa 0-sopimuksen, eli elatusapua ei vahvisteta maksettavaksi puutteellisen elatuskyvyn vuoksi, niin silloin Kelalla mennään sen mukaisesti. Kerttu ei tiedä sitä miten lastenvalvojia on ohjeistettu arvioimaan elatusavun määrää.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja Elatuksesta » 13 Marras 2019, 11:14

Hei,

Olen etävanhempi kahden entisen aviopuolison yhteensä kolmelle alaikäiselle lapselle. Jälkimmäisestä avioliitosta sain omaisuudenjaossa kolmattakymmentä tuhatta euroa, kun ex-puoliso osti minun osuuteni asunto-osakkeesta. Nyt asun vuokralla ja olen kuntoutustustuella tarkoituksena päästä takaisin työelämään pian. Varallisuutta on siis huomioitavan verran, mutten vielä voi ostaa omaa asunto-osaketta ja tavoitteena on säästää sen verran että se onnistuu. Lastenvalvojan kertoi alustavasti, että Kela ei tule ottamaan huomioon n. 1100 eur / kk kuntoutustuki & 610 eur / kk tulo-meno suhdetta vaan katsoo ensisijaisesti varallisuuttani elatuskykyäni laskiessa. Eli oikeastiko minun on maksettava vuokran lisäksi Kelan minimi elatus per lapsi - siis käyttää asuntosäästöjäni reilu viitisensataa eur per kk lasteni elatukseen? Missä vanhempien eronneiden vanhempien tasa-arvoinen kohtelu asumisen suhteen? Sille, jolle perheasunto jäi otetaan asumiskuluina lainan lyhennykset ja hoitovastikkeet, mutta joka on joutunut luopumaan asunnosta joutuisi siis asuntosäästönsäkin käyttämään elatukseen?

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 29 Kesä 2017, 14:07

Hei marisanna40!

Elatusapua ei huomioida tulona esimerkiksi asumistuessa. Ainoa etuus, johon elatusapu vaikuttaa, on toimeentulotuki.

Aurinkoisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja marisanna40 » 28 Kesä 2017, 15:31

Olisin tiedustellut, että vaikuttaako elatusavun määrä pienentävästi joihinkin tukiin. Olemme eroamassa ja mieheni ei ainakaan aluksi maksa elatusapua kun ei vielä tiedetä, miten lapsen asuminen järjestyy. Jos mieheni kuitenkin alkaisi maksaa elatusapua, niin pienenisikö esim. asumistuen tms. määrä minulla?

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 16 Kesä 2017, 14:29

Hei Johanna176!

Elatustukea ei makseta, jos lapsi asuu elatusvelvollisen kanssa.

Muistathan ilmoittaa tulevasta muutoksesta Kelaan. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelun kautta.

Ystävällisesti Kela-Kerttu

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja Johanna176 » 16 Kesä 2017, 14:13

Hei! Minulla on kaksi lasta miehen kanssa, joka on turvapaikanhakijana suomessa. Saan elatusapua Kelasta, koska hänellä ei ole tuloja, kuin vastaanottoraha, jonka edellytyksenä on jatkossa, että minun tuloni eivät riitä häntä elättämään. Allekirjoitimme tänään vuokrasopimuksen ja muutamme ensi kuun alussa yhteen. Ja hän on sen jälkeen yksityismajoituksessa luonani. Onko minulla oikeus myös jatkossa kelan elatustukeen, vaikka asumme yhdessä, mutta mieheni ei ole elatuskykyinen?

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 07 Kesä 2017, 11:07

Hei!

Harmillista kuulla, ettei maksut kulje ajallaan.
Elatustuen saaminen Kelasta edellyttää, että laiminlyönti on koko kuukauden ajalta. Kun elatusavun maksu on laiminlyöty useammalta kuukaudelta, kohdistuvat elatusapusuoritukset aina vanhimpaan erääntyneeseen elatusapuerään.
Jos laiminlyöntiä kertyy useammalta kuukaudelta ja yhden kuukauden elatusapu jää kokonaan maksamatta, voidaan Kelasta myöntää elatustukea.
Voit laittaa hakemuksen laiminlyönnin perusteella Kelaan, jolla tutkitaan oikeus elatustukeen.

Voit myös viedä elatusapuvelan ulosoton perittäväksi.

Lämmintä ja aurinkoista kesää!

Terveisin Kela-Kerttu

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja piaturunen » 05 Kesä 2017, 09:31

Minulla on käräjäoikeuden päätös, että lapseni isä maksaa elatusmaksua pojasta 155,50 euroa. Tilanne on kuitenkin se, että isä ei laita koko summaa, vaan nytkin toukokuulta tuli 30 euroa liian vähän. Miten haen elatustukea Kelalta? Helpompi olisi että KELA maksaisi minulle elatustuen ja isä maksaisi Kelalle rahan, ettei minun tarvitse tapeööa joka kuukausi asiasta.. Keskustelu isän kanssa ei onnistu.

Re: Elatukseen vaikuttavat jutut

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 22 Touko 2017, 08:30

Hei Faaraonliekki!

Onpas sinulla hankala tilanne. Kerttu yrittää selventää asiaa hieman.

Jos vanhemmat eroavat, lapset jäävät usein toiselle vanhemmista. Tällöin etävanhempi maksaa lapsesta elatusapua. Häntä kutsutaan elatusvelvolliseksi.

Vanhemmat sopivat erotilanteessa elatusavusta kunnan sosiaalihuollon vahvistamalla sopimuksella, jonka tekee yleensä lastenvalvoja. Jos vanhemmat eivät pääse sopuun elatusavusta, tuomioistuin vahvistaa elatusavun määrän. Vanhemmat voivat sopia elatusavusta keskenään vapaamuotoisestikin, mutta Kelan elatustuen saaminen edellyttää kuitenkin tuomioistuimen tai sosiaalihuollon vahvistamaa sopimusta. Kela voi maksaa elatustukea, jos elatusapu jää liian pieneksi tai elatusvelvollinen ei pysty maksamaan sitä taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Edunvalvonta-asioista sinun kannattaa tiedustella maistraatista. Voit myös olla yhteydessä lastensuojeluun, jos epäilet, että lapsillasi ei ole vaatteita ym. joita äidin tulisi hankkia.

Hyvää alkuviikkoa,
Kela-Kerttu

Elatusmaksun väärinkäyttö

Kirjoittaja Faaraonliekki » 18 Touko 2017, 13:08

Epäilen ex:ni käyttävän väärin lapsien tukirahoja, mitä tehdä? Soitin Kelaan josta sain vastauksen "emme voi valvoa mihin rahat käytetään eikä suoranaisesti määrätä rahojen käyttökohdetta". Lapseni saavat elatusmaksua mutta silti ko. Rahan käyttökohde eivät ole lapset vaan äiti. Kyseenalaistin asian kun huomasin että kelan maksama (pienet tulot) elatusmaksu ei tuo lapsille vaatteita,koulutarvikkeita tai muuta tarpeellista jolloin ex vastasi "se on mun palkka lasten hoidosta". Ex pyytää sukulaisiltani rahat lapsemme elatukseen varjostaen asiaa etten maksa elatusmaksuja. Pienten tulojeni perusteella minulle tehtiin nollasopimus ja kela maksaa elatusmaksun mutta ex ei näe asiaa että hän saisi tukea elatukseen. Mitä kelan elatusmaksu sisältää? Mihin tarkoitettu? Voiko yhteishuoltajuudessa oleville lapsille hakea edunvalvojaa joka hoitaisi lasten raha asioita? Mitä eroa on vanhemman tai Kelan maksamalla elatusmaksulla muuta kuin ehkä summa ja maksun maksaja?

Ylös