Asumistuki & töissä käyminen

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Asumistuki & töissä käyminen

Re: Asumistuki & töissä käyminen

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Tammi 2019, 12:57

Hei

Kaikki opintotukeen ja asumistukeen vaikuttavat tulot ja tulorajat ilmoitetaan bruttotuloina. Menoja, veroja tai verotuksen vähennyksiä ei huomioida.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Asumistuki & töissä käyminen

Kirjoittaja tulevasairaanhoitaja » 11 Tammi 2019, 21:30

Hei, ja kiitos paljon vastauksestasi!

Vielä yksi kysymys, onko tuo 4800€ bruttotulona?

Re: Asumistuki & töissä käyminen

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 11 Tammi 2019, 13:18

Hei Tulevasairaanhoitaja!

Opintotuen tuloraja riippuu siitä, kuinka monta tukikuukautta nostat:
www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot

Yleisen asumistuen osalta tilanne on hieman monimutkaisempi.

Esimerkiksi:
Yleisen asumistuen päätöksessä sinulle on huomioitu tuloksi opintotuki 250€ ja palkkatuloja 300€. Yhteensä tuloja siis huomioidaan 550€. Palkkatulosta tehdään ansiotulovähennys -300€, eli palkkatuloa ei tässä tapauksessa huomioitaisi ollenkaan.

Jos saisit palkkaa tammikuussa 800€, helmikuussa 300€ ja loppuvuotena ei palkkatuloja olisi ollenkaan, ei myöskään tukea tarvitsisi tarkistuttaa, koska vuositasolla tulot eivät nouse yli 400€/kk.

Jos normaali palkkasi olisi 600€ ja tästä olisi päätöksessä huomioitu 300€, tarkoittaisi se, että voisit tienata vuoden aikana esimerkiksi neljän kuukauden ajan 900€/kk. Jos viidentenä kuukautena tuloja tulisi 900€, olisi vuositasolla ylittynyt 400€ tulojen nousu.

Päätöksessä huomioitujen tulojen lisäksi voit siis ansaita vuoden aikana yhteensä 12x400€ = 4800€ "ylimääräistä" ja sen jälkeen tuki tulisi tarkistuttaa. Sillä ei ole merkitystä tuleeko tuo ylimääräinen tulo vaikka yhden kuukauden aikana vai monen kuukauden ajalta.

Seuraavassa vuositarkistuksessa huomioidaan edellisen vuoden aikana tienatut tulot, JOS ne jatkuvat samalla tavalla myös seuraavana vuotena. Jos tilanne siis jatkuisi samalla tavalla niin seuraavaa vuotta varten sinulle huomioitaisiin palkkatuloja n. 700€/kk. Sen vuoden aikana olisi taas sitten samalla tavalla tehtävä tarkistus tukeen, jos vuositasolla tulisi tuo 400€/kk ylitys.

Toivottavasti tämä selkeytti asiaa.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki

Asumistuki & töissä käyminen

Kirjoittaja Tulevasairaanhoitaja » 10 Tammi 2019, 15:17

Hei!

Opiskelen ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta ja saan tällä hetkellä asumistukea (312€/kk) ja opintotukea (~250€/kk) Kelalta. Teen kuitenkin satunnaista keikkatyötä, ja kuukaudessa saamani palkka vaihtelee tekemieni työvuorojen määrän mukaan..

Jos saan tammikuussa esimerkiksi palkkaa 800€/kk ja helmikuussa 300€/kk, niin kuinka usein minun täytyy tarkastaa asumistuen määrä? Luin Kelan sivuilta, että välitarkastus täytyy tehdä, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400€/kk.

Ylös