OP kevytyrittäjä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: OP kevytyrittäjä

Re: OP kevytyrittäjä

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 21 Loka 2019, 10:22

Hei

Kela ei ota kantaa siihen, miten minkäkin yrityksen tarjoamat palvelut vaikuttavat verotukseen. Opintotuen tulovalvonta tehdään vahvistetun verotuksen tietojen, eli Verohallinto päättää nämä asiat. Kun opintotuen saaja haluaa varmistaa asioita Verohallinnon asiakaspalvelusta, sieltä on kysyttävä, miten hänen tuloverolain mukaiset veronalaiset ansio- ja pääomatulonsa määräytyvät, jos ...

Jos tulo on tuloverolain mukaista veronalaista ansio- tai pääomatuloa henkilöverotuksessa, se on silloin myös opintotuen saajan vuosituloa opintotuen tulovalvonnassa.

Katsoin kuitenkin verkosta, mitä Osuuspankki kertoo kevytyrittäjyydestä. Näyttäisi siltä, että kyse on toiminimen puitteissa harjoitettavasta elinkeinotoiminnasta. Jos näin on, verotuskohtelu on erilainen kuin palkansaajalla. Toiminimen puitteissa harjoitetusta elinkeinotoiminnasta ainoastaan elinkeinotoiminnan tulos on henkilöverotuksessa huomioitavaa veronalaista tuloa. Elinkeinotoiminnan harjoittaja voi siis vähentää kulut tuloista, jota mahdollisuutta ei ole palkansaajalla, joilla tulot huomioidaan bruttomääräisinä ilman esimerkiksi tulonhankkimismenojen vähentämistä.

Mutta kuten totesin: Verohallinto päättää. Oman verotuksensa voi tarkistaa esimerkiksi esitäytetystä veroilmoituksesta, jotka tulevat hieman ennen opintotuen vapaaehtoisten palautusten määräaikaa. Palautukset on ensi vuonna maksettava huhtikuun loppuun mennessä, jos vireillä oleva opintotukilain ja -asetuksen muutos hyväksytään.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: OP kevytyrittäjä

Kirjoittaja nainen20 » 20 Loka 2019, 19:55

Hei!

Onko sillä siis käytännössä mitään eroa tukien myöntämisen näkökulmasta olenko kevyt yrittäjä vai ns. normaali palkansaaja?

T. 20v nainen

Re: OP kevytyrittäjä

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Loka 2019, 12:03

Hei, sekä opinto- että asumistuessa yritystoiminnasta saaduilla tuloilla on vaikutusta. Opintotuessa Kela huomioi tuloverolain mukaiset veronalaiset ansio- ja pääomatulosi, esimerkiksi yritystoiminnan tulot. Katso tarkemmin https://www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot ja https://www.kela.fi/asumisen-tuet-tulojen-vaikutus.

Ystävällisin terveisin
Eeva-Maria | Kela opintotuki

OP kevytyrittäjä

Kirjoittaja nainen20 » 12 Loka 2019, 22:11

Hei!
Olen aikeissa alkaa OP:n kevytyrittäjäksi ja mietinkin, että vaikuttaako tämä tulevaisuuden opinto- ja/tai asumistukeen? Tarkoitus olisi hakea yliopistoon ensi vuonna.

T. 20v nainen

Ylös