Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja ElviiraMatleena » 13 Elo 2020, 17:29

Noin puolet tuloistani tulee Teosto-korvauksista. Miten ne vaikuttavat äitiysrahaan? Lasketaanko ne osaksi ansiotuloja äitiysrahan määrää laskettaessa? Entä kun tulen saamaan Teostolta tilityksen äitiysvapaan aikana (tilitys tapahtuu neljä kertaa vuodessa), miten se vaikuttaa äitiysrahaan?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Huhti 2020, 15:37

Hei Elmeriiinitiini!

Äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana maksetut bonukset ja muut korvaukset ja palkat eivät vaikuta äitiys- ja vanhempainrahan määrään. Niitä ei tarvitse ilmoittaa Kelaan.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Elmeriiinitiini » 01 Huhti 2020, 15:53

Moi,

Jos saan bonuksia työpaikaltani ja olen äitiyslomalla, vähentääkö saamani bonus äp rahaa/pitääkö minun ilmoittaa siitä johonkin?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Touko 2019, 13:51

Hei!

Veronpalautus ei vaikuta äitiysrahan määrään eli sitä ei vähennetä saamastasi äitiysrahasta.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Vieras » 21 Touko 2019, 12:16

Hei. Huomasin, että veronpalautus tulee samassa kuussa, kun saan äitiysrahaa ensimmäisen kerran. Kysymyksenä siis, saako veronpalautuksen pitää ns. "Itsellä" vai vähennetäänkö se maksettavasta äitiystuesta?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 18 Loka 2018, 14:45

Hei!

Muutosverokortin voit hankkia milloin itse haluat. Jos pystyt arvioimaan päivärahan määrän, voit hankkia sen ennakkoon. Voit hankkia sen myös jälkikäteen. Ennakonpidätys voidaan ottaa uudella verokortilla siitä lähtien kun se on voimassa. Jos samalla ajalle on jo tullut maksu, eikä kortti ole vielä saapunut, voidaan ennakonpidätys korjata Kelassa pyynnöstäsi.

Jos saat bonuksen äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana, ei sitä enää huomioida edeltävän 6 kk tuloissa. Jos olisit saanut bonuksen viimeistään 6 kk jakson päätyttyä, se olisi voitu huomioida.

Lokakuisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Alaska » 18 Loka 2018, 10:52

Hei vielä,

eli ilmeisesti ei juuri kannata käydä töissä äitiysloman aikana (veron takia) ellei siitä maksettava korvaus ole huomattava.
Veroprosenttiin liittyen, voinko hakea/onko kannattavaa hakea muutosverokortti äitiyspäivärahalle siinä vaiheessa kun Kela on käsitellyt hakemukseni ja näen mitä olisin saamassa per päivä, sen sijaan että veroprosenttina käytetään sitä mikä vielä palkkatulojen prosenttina? Vai missä vaiheessa tämä kuuluu tehdä?

Bonukseen liittyen tarkistaisin vielä ymmärsinkö vastauksen oikein, eli kun jään äitiyslomalle 15.11.2018 ja kuluvan vuoden mahdollinen/todennäköinen bonus maksetaan 31.1.2019, niin maksun tapahtuessa vuoden sisään siitä mistä nyt alkaisi 6kk tulojen mukainen äitiysrahamäärä, saisin tuon bonuksen vielä vaikuttamaan 6kk tuloja nostavasti?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 18 Loka 2018, 10:04

Hei Alaska!

Jos käyt ansiotyössä ja saat samaan aikaan äitiys- tai vanhempainrahaa, maksetaan päiväraha vähimmäismääräisenä työpäiviltä ja veroprosentti on 40 %. Jos sinulla on muutosverokortti, niin silloin ennakonpidätys on muutosverokortin mukainen. Ilmoita työpäivät heti kun Kelaan kun sinulla on ne tiedossa, että päätös voidaan tarkistaa niiltä päiviltä. Ilmoituksen voi tehdä myös ennakkoon.

6 kuukauden tulotiedot ilmoitetaan aina äitiysvapaata edeltävältä ajalta, joten äitiysloman aikana saatua tuloa ei voida siinä käyttää. Vuosittain toistuva bonus tai tulospalkkio voidaan ottaa huomioon 6 kuukauden tuloissa. Kerran vuodessa maksettava palkkio voidaan ottaa huomioon, kun se on maksettu vuoden sisällä ennen 6 kuukauden tarkastelujakson päättymistä. Mikäli palkkio maksetaan vasta äitiysloman aikana, ei sitä enää päivärahanlaskennassa huomioida. Bonuksen työnantaja voi ilmoittaa kohdassa muut suoritukset.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Alaska » 17 Loka 2018, 20:30

Hei!
Miten vaikuttaa konkreettisesti ja millä aikataululla äitiysrahaan, JOS tekeekin työtä äitiysloman jo alettua? Eli itselleni ei ole ajoissa hankittu sijaista ja viime tippaan jätetty sijaisen hankinta johtaa siihen etten käytännössä ehdi tätä perehdyttää tehtäviin ja työnantajan tiedusteltua tulisinko tekemään äitiysvapaan jo alettua joitakin työpäiviä perehdyttäen sijaista, niin ilmoitetaanko tällaisista mahdollista työvuoroista Kelaan vasta näiden toteuduttua vai ennakkoon ja onko sillä muuta vaikutusta kuin Kelan maksama minimi tuolta ajalta? Pakkohan tähän ei ole edes suostua mutta mielenkiinnosta tiedustelen. Ja vaikuttaako tällainen mahdollisesti vielä haettavaan äitiyspäivärahaan korottavasti, jos haluaa hakea viimeisen 6kk tulojen mukaan?

Entä miten vaikuttaa mahdollisesti sellainen tulo, kun työnantajan on ollut tapana maksaa vuoden vaihduttua tammikuun palkassa bonus edellisestä vuodesta, jos äitiysloma alkaa marraskuun puolivälissä? Pitääkö tällainen ilmoittaa erikseen "palkkana" äitiysloman aikana vaikka se koskee edeltävää kulunutta vuotta?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Loka 2018, 14:43

Hei Jontty!

Etuuden perusteena käytetään sitä puhdasta ansiotuloa, josta on tehty lakisääteiset luonnolliset vähennykset.

Ohjaisin vielä verohallinnolta tarkistamaan sen tulon, joka heiltä Kelalle lähetetään. Tulotieto tulee Kelaan verohallinnolta suoraan.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Ylös