Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 16 Tammi 2019, 09:49

Hei ellehtil!

Jos sinulla ei ole ollut tuloja koko edeltävältä 6 kuukauden ajalta sairauden, työttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi, voi tulot esittää niiltä ajanjaksoilta, joina olet työskennellyt. Tee hakemus ja selvitä siinä 6kk tulosi sekä se, miksi tuloja ei ole välittömästi äitiysvapaata edeltävältä ajalta. Kelassa sitten tutkitaan miltä ajalta tulot voidaan vanhempainpäivärahaasi huomioida. Ennakkoon ei Kerttu pysty sanomaan, voidaanko tässä tilanteessa tulot huomioida kysymälläsi tavalla, vaan asia tutkitaan kun toimitat hakemuksen.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja ellehtil » 15 Tammi 2019, 09:13

Hei!

Äitiyslomani alkaa 8.3. ja haen äitiyspäivärahaa 6 kk:n tulojen perusteella. Olen tehnyt vuokratyöfirmojen kautta myyjän ja hyllyttäjän töitä, eli minulla ei ole vakituista työsuhdetta. Valitettavasti selkäkivut ovat nyt käyneet niin koviksi raskauden myötä, etten ole pystynyt enää tekemään noin raskaita fyysisiä töitä enkä todennäköisesti siihen pystykään ennen äitiysloman alkua. En myöskään todennäköisesti enää ehdi saada mitään muita, vähemmän kuormittavia töitä. Onko minun tässä tapauksessa mahdollista hakea äitiyspäivärahaa 1.7.-31.12.2018 tulojen perusteella, jos en selkäkipujen takia pysty työskentelemään enää tammi-helmikuussa? Olen myös läsnäolevana opiskelijana yliopistossa, joten työttömyyskorvausta en pysty hakemaan (opintotukeakaan en enää saa).

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Tammi 2019, 13:29

Hei Whaaat!

Kun äitiysvapaa alkaa 8.3.2019, voit esittää 6 kk työtuloja ajalta 1.9.2018-28.2.2019. Silloin huomioidaan myös helmikuun palkka vaikka se maksetaan vasta maaliskuussa. Palkka huomioidaan työn tekemisen mukaan, ei palkanmaksun. Pyydä työnantajaasi toimittamaan selvitys palkanmaksusta (Y17-lomake).

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Whaaat » 11 Tammi 2019, 14:46

Eli jos äitiyslomani alkaa 8.3 niin voinko laittaa viimeiseksi päiväksi noista kuudesta kuukaudesta päivän 28.2 vaikka se helmikuun palkka (1-28.2) maksetaan vasta 15.3? Eli lasketaanko siihen 6kk tuloon vielä tuo 15.3 tuleva palkka? Olikohan tarpeeksi vaikea selitys :D onko oikein merkattu jos laitan siihen 1.9.18-28.2.19. Palkanmaksupäivä on siis aika 15.päivä ja silloin maksetaan aina edeltävä kalenterikuukausi.

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Tammi 2019, 10:30

Hei!

Vanhempainpäivärahojen laskemisen perusteet aiheuttavat näköjään paljon mietintää. 6kk:n työtulojen esittämisessä ja niiden huomioimisessakin on monta seikkaa mitkä vaikuttavat, siksi hakemukseen onkin syytä tarkentaa tilannettaan, mikäli työtuloissa on ollut muutoksia tarkastelujakson aikana.

Sinulle Mly tiedoksi, että voit pyytää työnantajaasi esittämään 6kk:n tulot ajalta ennen työttömyyttäsi, Hakemuksen käsittelyvaiheessa sitten katsotaan miltä ajalta tarkalleen tulosi voidaan huomioida, tarvittaessa pyydetään lisäselvityksiä.
6kk:n ajan tarkastelujaksoa voi pidentää jos tulot ovat olleet olennaisesti pienemmät tavanomaiseen verrattuna. Olennaisena pidetään sitä, että vakuutettu on menettänyt työtuloja vähintään kuukauden ajalta.
Päivämäärien perusteella olet jo äitiyslomalla joten päätös etuudestakin oletettavasti on jo tehty.

Hei Zarathustra1!
Päiväraha kohdallasi lasketaan 2017 vuoden verotuksen perusteella ja jos haluat esittää 6kk:n työtulot, jotta tarkistetaan onko nykytulot nousseet riittävästi jotta niitä voitaisiin käyttää, niin ne tulee esittää etuutta edeltävältä ajalta.
Jos äitiys- ja vanhempainrahakautesi alkaa kesäkuussa tulot tulisi esittää ajalta 1.12-31.5.

Hei Whaaat!
Päivärahan laskennassa on automaattisesti aina käytössä se viimeisin vahvistettu verotus ja 6kk:n työtuloja käytetään edellyttäen että ne ovat kahdella kerrottuna vähintään 20 prosenttia suuremmat kuin verotuksessa todetut palkkakertoimella tarkistetut työtulot.
Sinun ei itse tarvitse laskea tuota vaan se tehdään Kelassa hakemustasi käsitellessä.
Tee oma hakemuksesi 2kk:tta ennen laskettua aikaa ja sitten pyydät työnantajaa toimittamaan tiedot työtuloistasi.
Voit pyytää tulot äitiysvapaata edeltävästä viimeisestä palkanmaksukaudesta taaksepäin tai välittömästi äitiysrahaoikeuden alkamisesta taaksepäin. Mikäli tulosi ovat säännöllisiä kuukausituloja (esim. aina sama kuukausipalkka) voit esittää äitiysrahan hakemisesta edeltäviä 6kk:n työtuloja. Käsittelyvaiheessa pyydetään lisätietoja, mikäli tarvetta.

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Whaaat » 08 Tammi 2019, 10:21

Hei, jos haluan hakea etuutta 6kk tulojen mukaan niin mitkä päivämäärät siihen tarkalleen tulee? Jään äitiyslomalle 8.3 ja palkanmaksupäivä meillä on aina kuun 15.päivä. esim 15.3 maksettava palkka on palkka ajalta 1.-28.2.
Toinen kysymys samasta aiheesta: Siinä vaiheessa kun 6kk tulot on saatu toimitettua kelaan (nehän saa tosi myöhään tietoon) ja käykin ilmi että 6kk tulot eivät ole sen suuruiset että saisin vanhempainrahan niistä laskettuna niin muuttano kela automaattisesti vanhempainrahahakemuksen niin että tulen saamaan niillä vuoden 2017 tuloilla? Siinä vaiheessahan hakemus olisi itse myöhäistä jo tehdä jos se pitää olla tehtynä 2kk ennen laskettua aikaa.

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Zarathustra1 » 08 Tammi 2019, 09:57

Hei Kela-Kerttu,
Hei, olen viime vuoden syyskuun lopusta saakka tehnyt henkilökohtaisen avustajan töitä mutta joutunut raskauden aiheuttaman huonovointisuuden vuoksi jättämään työtuntejani pienemmiksi viime viikkoina, ja myöskin sen vuoksi että en uskalla ottaa haastavimpia potilaita vastuulleni koska työtehtävät saattavat olla hyvinkin fyysisiä/stressaavia. Äitiyspäivärahani laskettaisiin tapauksessani sen viimeisten 6 kk:n tulojen mukaan, ei edellisvuoden verotietojen. Työtuloni ovat raskauden myötä pienentyneet syys-lokakuusta jopa puolella. Olen koeajalla ns. nollatuntisopimuksella eli työnanatajalla ei ole velvoitetta antaa minulle tiettyä määrää tunteja eikä minulla samoin ottaa niitä vastaan. Tarkoitukseni on tokikin tehdä mahdollisimman paljon töitä äitiyslomaan saakka (laskettu aika 12.7.) mutta minua arveluttaa varsinkin se kuinka paljon töitä voin varsinkin aivan viimeisillä viikoilla tehdä. Miten työtulot lasketaan tällaisessa tapauksessa? Tarkoittaako esim se että jos en pysty äitiyslomaa edeltävänä kuuna ottamaan paljon tunteja vastaan niin se kuukausi laskee automaattisesti työtulojen keskiarvoa tarkastelujaksolta? Kiitos!

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Mly » 08 Tammi 2019, 00:45

Jään äitiyslomalle 22.11.2018 voiko työtulot ilmoittaa 19.5-18.11.2018 ajalta? Koska 19.11-22.11.2018 olen ollut työtön.

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 07 Tammi 2019, 13:01

Hei uuusimammaa!

Vanhempainetuutta laskiessa, tänä vuonna alkavassa etuudessa käytetään 2017 vuoden verotuksen tietoja, ne saamme suoraan verottajalta.
Jos aiot esittää etuutta edeltäviä 6kk:n työtuloja, ne tulee esittää kaikkien työnantajien osalta täsmälleen samalta ajalta.
Jos äitiysloma alkaa 20.3.19 on 6kk:n tarkastelujakso ajalla 1.9.2018-28.2.2019 tai päivälleen etuuden alkamisesta 6 kk:tta taaksepäin.
Työnantajat ilmoittavat nämä tulot sitten kun ne on ilmoitettavissa, ilmoitat töihin vain tiedon että heidän tulee tiedot Kelaan toimittaa. Huolehdi oma vanhempainetuushakemuksesi Kelaan 2 kk:tta ennen laskettua aikaa.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahan suuruus 6 kk tulojen mukaan

Kirjoittaja uuusimammaa » 04 Tammi 2019, 13:30

Hei Kela-Kerttu,

Olen jäämässä äitiyslomalle 20.3.19. La 20.4.19.
Lasken tuloni viimeisen 6 kk mukaan, tod.näk. 1.7.-1.12.18 väliltä. Olen proviikkapalkalla, joten en tiedä tulojani tammikuulta vielä.
Päätyöni lisäksi, olen tehnyt sivutyötä noin 1-2h/vko. Viimeisen 6kk aikana olen tehnyt kuitenkin vain muutaman tunnin tätä sivutyötä.

Kysymys: Voinko laskea tuloni niin, että päätyön tulot viimeisen 6kk ajalta ja sivutyön tuloni vuoden 2017 keskituloni mukaan? Vai pitääkö kummatkin olla sen 6 kk mukaan?
Eli toisin sanoen, mitä ilmoitan sivutyöhöni, millä perusteella laskevat palkkani?

Kiitos.

Ylös