Äitiyslomalla töihin

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Äitiyslomalla töihin

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Helmi 2020, 09:00

Hei STak121!

Jos työskentelysi on tapahtunut sunnuntaina, ei siitä tarvitse ilmoittaa. Jos raha on siirtynyt tilille toisena päivänä, ei sen pitäisi vaikuttaa. Työskentelyn suhteen Kela luottaa yleensä hakijan omaan ilmoitukseen ja arvioon työskentelystä. Jos asiaa lähdettäisiin tarkemmin selvittämään, voi antaa sitten oman selvityksen tilanteesta.

Jos asiakkaalta halutaan lisätietoja, kysytään sitä yleensä asiointipalvelussa viestillä tai kirjeellä.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja STak121 » 07 Helmi 2020, 10:20

Hei Kerttu,
Yhä tuosta sunnuntaina työskentelystä sen verran, että jos myyn asiakkaalle tuotteeni sunnuntaina ja hän maksaa sen minulle tilisiirtona niin silloinhan maksu saattaa näkyä minun tililläni vasta tiistaina. Jos Kela haluaa tarkastaa työskentelypäiviäni ja näkee tilitapahtumista tilisiirron tapahtuneen tiistaina, miten todistan, että olen myynyt tuotteen sunnuntaina? Jos teen töitä toiminimellä eikä minulla ole vuorolistoja mitä näyttää. Siinähän on vain minun sanani, johon virkailijan tulisi luottaa. Vähän mietityttää millaisen mielivallan sana sanaa vastaan asetelma antaa Kelan virkailijalle, minulla kuitenkin on kokemusta esim. työvoimatoimiston virkailijan mielivallan käytöstä enkä haluaisi samaan asetelmaan/asemaan enää koskaan! Myös jos tilaan materiaaleja tuotteisiini sunnuntaina ja ne saapuvat postiin torstaina minun ilmeisesti tulee odottaa seuraavaa sunnuntaita, että voin noutaa materiaalit postista?

Tämä on aika pilkunviilausta nyt, mutta aikaisempien kokemusteni vuoksi haluaisin tietää miten Kelan kanssa tämä asia hoituu jos Kela lähtee kyselemään työskentelypäiviäni äitiyslomalla. Mikä yleensä on se toimintatapa, jolla Kela lähestyy kysyessään työskentelystä? Tuleeko kotiin kirje, jossa pyydetään selvitystä vai tuleeko suoraan soitto virkailijalta? Vai laskeeko Kela suoraan päivärahat minimiin pelkän työskentelyepäilyn vuoksi?

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 03 Helmi 2020, 15:03

Hei sipuliii!

Lähtökohtaisesti äitiysvapaalla työskentely vähentää aina päivärahan minimiin riippumatta siitä kuinka paljon työskentelee päivän aikana tai kuinka paljon siitä saa tuloja.

Kertomasi mukaan työ on tässä tilanteessa enemmän harrastustoimintaa, joten neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä Kelaan esimerkiksi asiointipalvelun Viestit-toiminnon kautta. Viestissä voisit kertoa työstä tarkemmin ja käsittelijä voisi ottaa kantaa siihen, katsotaanko tuo harrastukseksi vai työksi.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja sipuliii » 02 Helmi 2020, 12:56

Jos ei tee äitiyslomalla tai vanhempainvapaalla töitä, mutta tekee omaksi ilokseen harrastusmielessä käsitöitä kotonaan ja myy niitä, niin tarvitseeko tästä myynnistä ilmoittaa kelalle? Jos tarvitsee niin voiko ilmoituksen tehdä vasta vuoden lopussa kaikesta myynnistä kerralla vai pitääkö jokainen sukkapari ilmoittaa erikseen heti myynnin jälkeen? Aiempia viestejä lukiessa kävi ilmi, että sunnuntaina tai arkipyhinä tehdystä työstä ei tarvitse ilmoittaa kelalle mitään. Jos kudon sukat sunnuntaina ja myyn ne maanantaina, tarvitseeko ilmoitusta tehdä?

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 31 Tammi 2020, 10:53

Hei maaliskuinen!

Siinä tilanteessa jos työpäiviä lähdettäisiin tutkimaan, niin voit esittää mm. työvuorolistan.


Hei lippe91!

Työpäivät voi ilmoittaa helpoiten Kelan asiointipalvelun kautta. Ilmoita se päivä kun olet töissä. Jos työskentelet lauantaina, niin päiväraha maksetaan lauantailta vähimmäismääräisenä ja muilta päiviltä normaalisuuruisena.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja lippe91 » 29 Tammi 2020, 15:48

Hei,

Jos työt on keikkaluonteisia ja työ esimerkiksi lauantaille saattaa tulla torstaina niin miten siitä kelaan ilmoitetaan? Mietin myös että jos teen yhden satunnaisen lauantaivuoron niin saanko siis ma-pe kelan minulle määräämän tuen ja launtailta saan sen minimirahan + palkan? Vaikuttaako nämä satunnaiset työvuorot muuten yleisesti tukeen vai vaan sen päivän tukeen?

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja maaliskuinen » 29 Tammi 2020, 15:41

Hei, selasin ketjun läpi ja selväksi on tullut, että sunnuntaisin saa tehdä töitä niin paljon kuin jaksaa ilman, että se vaikuttaa äitiys/vanhempainpäivärahaan ja sunnuntaityöskentelyä ei tarvitse ilmoittaa Kelalle ja että palkanmaksupäivällä ei ole väliä. Joku kysyi, miten voi Kelalle todistaa, että työ on tehty nimenomaan sunnuntaina ja ehdotettiin palkkakuitin säilyttämistä. Katselin vanhoja palkkakuittejani ja näissä ei ole mitenkään eritelty minä päivänä työvuorot on tehty. Minkälainen todistus pitää työnantajalta tarvittaessa pyytää, että työvuorot ovat olleet sunnuntaisin, jos se ei näy palkkakuitissa? Riittääkö esim itse tulostettu työvuorolista?

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 08 Tammi 2020, 14:27

Hei STak121!

Työpaikan vaihtamisella ei ole vaikutusta vanhempainpäivärahoihin, eikä siitä tarvitse ilmoittaa Kelaan. Ainoastaan työskentelystä tulee ilmoittaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja STak121 » 07 Tammi 2020, 12:36

Moi ja kiitos vastauksesta Kerttu :)

Tuli semmoinen kysymys tässä myös eteen, että olen vaihtamassa työpaikkaa nyt kesken äitiysloman, joten vaikuttaako se mitenkään tukeni suuruuteen? Tai mihinkään muuhunkaan? Saan 300e/kk enemmän palkkaa, mutta tietysti vasta sitten, kun aloitan työt. Tilanne on kuitenkin sellainen, että virallisesti paperilla aloitan firmassa jo 1.3.2020, mutta menen töihin vasta 8.6.2020. En saa uudesta työpaikasta palkkaa tms. ennen kuin menen kesäkuussa töihin, työn aloitus paperilla on tehty vain lomien vuoksi, että ne alkavat kertymään siitä maaliskuusta. Onko tämä asia, mikä pitää ilmoittaa Kelaan ja onko pienintäkään mahdollisuutta, että tukeni loppuu/pienenee?

Re: Äitiyslomalla töihin

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 29 Marras 2019, 14:40

Hei Toiminimi!

Kyseinen ohjeistus perustuu sairausvakuutuslakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20041224#O3L11P4
Kerttu ei osaa sanoa perusteita miksi laki on näin säädetty. Asiassa voi kääntyä lainsäätäjien eli kansanedustajien/eduskunnan puoleen.

Ennen äitiysvapaata tehdyistä töistä myöhemmin maksettavat palkkiot eivät vaikuta äitiys- tai vanhempainrahan määrään.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Ylös