Sivutoimisen yrittäjän äitiyspäiväraha?

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Sivutoimisen yrittäjän äitiyspäiväraha?

Re: Sivutoimisen yrittäjän äitiyspäiväraha?

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Joulu 2019, 09:54

Hei Taiteilija123!

Kerroit aiemmin, että sinulla on YEL-vakuutus. Silloin tuloksesi katsotaan vain vakuutuksen työtulo, ei muita yrittäjyydestä tulevia tuloja. Lisäksi kerroit olevasi työtön, joten jos olet saanut vuositulon tarkastelujaksolla työttömyysetuutta, voidaan sekin huomioida tuloksesi.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Sivutoimisen yrittäjän äitiyspäiväraha?

Kirjoittaja Taiteilija123 » 03 Joulu 2019, 21:33

Hei,

Jään äitiyslomalle ensi keväänä.
Sivutoimisen yrittämisen tuloja ovat teosmyynnit, jotka näkyvät jokavuotisessa verotuspäätöksessä. Maksan näistä alvit ja ennakonpidätykset. Lasketaanko myös nämä mukaan palkkatuloksi äitiyspäivärahaa laskettaessa?

Re: Sivutoimisen yrittäjän äitiyspäiväraha?

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 03 Joulu 2019, 14:58

Hei Taiteilija123!

Jos äitiysrahakautesi alkaa vuoden 2019 puolella, päivärahasi lasketaan yleensä edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Jos tulosi ovat nousseet vähintään 20 % verotuksessa vahvistetuista tuloista, päivärahasi voidaan laskea myös päivärahaa edeltävien 6 kuukauden työtulojen mukaan. Tällöin sinulle huomioitaisiin YEL-työtulo.

Jos äitiysrahakautesi alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, päivärahasi määrä perustuu vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Vuosituloon huomioidaan palkkatulot, vakuutuspalkka, YEL- ja MYEL-työtulo, tietyt etuudet ja tietyt ansionmenetyskorvaukset. Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta edellä mainitusta tulosta.

Voit lukea lisää päivärahan määräytymisestä osoitteessa www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maara-ja-maksaminen.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Sivutoimisen yrittäjän äitiyspäiväraha?

Kirjoittaja Taiteilija123 » 03 Joulu 2019, 08:10

Hei,

Olen työtön työnhakija ja sivutoiminen yrittäjä ja maksan Yel-vakuutusta minimit. Toimin taiteilijana ja olen saanut tuloja siitä. Vaikuttaako äitiyspäivärahaani edellisen vuoden verotuspäätös? Vai pelkästään YEL- maksut, vai kenties molemmat?

Ylös