Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 18 Elo 2020, 10:27

Hei Vuorma!

Päiväraha voi edelleen perustua samaan tuloon kuin aiemman lapsen aikainen päiväraha. Tämä on mahdollista, jos edellinen lapsi ei ehdi täyttää 3 vuotta ennen tulevan lapsen laskettua aikaa. Kela tutkii onko päiväraha sinulle parempi 12 kuukauden vuositulojen vai edeltävän vanhempainpäivärahan perusteena olleen tulon perusteella.

Palkaton kesäloma 12 kuukauden tarkastelujakson aikana pienentää vuosituloa. Sitä ei ole mahdollista ohittaa.

Kelan nettisivuilla mainituilla ansionmenetyskorvauksilla tarkoitetaan muun muassa työtapaturmalain, liikennevakuutuslain, potilasvahinkolain ja tartuntatautilain perusteella maksettavaa ansionmenetyskorvausta. Luottamustoimesta maksettava korvaus ei kuulu edellä mainittuihin, mutta luottamustoimesta maksettavat ennakonpidätyksenalaiset palkkiot saattavat olla tuloa, joka huomioidaan laskennassa. Näiden osalta tilanne tutkitaan tarkemmin hakemuksen yhteydessä.

Kevytyrittäjän laskutuspalvelun kautta laskuttamia tuloja ei huomioida päivärahan laskennassa. Kevytyrittäjällä tulona huomioidaan ainoastaan mahdollinen YEL-työtulo.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Vuorma » 17 Elo 2020, 21:38

Hei!

Pahoittelen jos tulee täällä jo aiemmin läpi käytyjä kysymyksiä; ainakaan nopealla googlauksella ja tämän selailulla en löytänyt vastauksia. Elikkäs itse asiaan.

Voiko tulevan toisen lapsen vanhempi edelleen valita otetaanko huomioon samat tulot kuin ensimmäisen lapsen osalta, jos siis syntyy ennen kuin eka lapsi täyttää 3 v? Elikkä jos ne tulot ovat 20 % korkeammat viimeisen 12 kk aikana (toki poislukien se ihan viimeisin kuukausi), niin voiko valita kumpaa käytetään?

Olen ottanut palkatonta kesälomaa tuon 12 kk tarkastelujakson aikana. Niiden osalta ei varmaan ole mitään tehtävissä, elikkä ne vähentää kokonaistuloa?

Tietyt ansionmenetyskorvaukset huomioidaan vuositulossa, kerrotaan teidän sivuilla. Kuuluuko tähän luottamustoimen takia otettujen palkattomien työpäivien ansionmenetyskorvaukset? Kyseessä kunnanvaltuuston seminaaripäivät, jotka näkyy verottajan vuosituloissa.

Lisäksi kysyn vielä Ukko.fi:n kautta laskutettavista freelancer-tuloistani (kevytyrittäjä). Aiemmin niitä ei huomioitu silloisella 6 kk tarkastelujaksolla, vaan edellisen vuoden verotuksen mukaan. Huomioidaanko ne nykyään tämän uuden lain myötä tuon viimeisen 12 kk osalta eli samanarvoisesti kuin normi palkkatyökin?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Elo 2020, 08:40

Hei ElviiraMatleena!

Lisäyksenä edelliseen vastaukseen: Teosto-korvauksia ei huomioida vuositulossa, koska kyseessä on käyttökorvaus. Vaikka käyttökorvaus olisi asiakkaan verotuksessa ansiotuloa, se ei ole sairausvakuutuslain mukaista palkkaa eikä sosiaalivakuutusmaksujen alaista. Teosto-korvauksen saaminen vanhempainpäivärahakauden aikana ei vaikuta maksussa olevaan vanhempainpäivärahaan.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Elo 2020, 15:13

Hei ElviiraMatleena!

Tämä ei myöskään vaikuta millään tavalla äitiys- ja vanhempainpäiväran maksamiseen, eikä siitä tarvitse ilmoittaa Kelalle. Ainoastaan jos työskentelet äitiysvapaan aikana, niin siitä tulee ilmoittaa Kelalle ja silloin työskentelypäiviltä maksetaan päiväraha minimisuuruisena.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja ElviiraMatleena » 13 Elo 2020, 17:29

Noin puolet tuloistani tulee Teosto-korvauksista. Miten ne vaikuttavat äitiysrahaan? Lasketaanko ne osaksi ansiotuloja äitiysrahan määrää laskettaessa? Entä kun tulen saamaan Teostolta tilityksen äitiysvapaan aikana (tilitys tapahtuu neljä kertaa vuodessa), miten se vaikuttaa äitiysrahaan?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Huhti 2020, 15:37

Hei Elmeriiinitiini!

Äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana maksetut bonukset ja muut korvaukset ja palkat eivät vaikuta äitiys- ja vanhempainrahan määrään. Niitä ei tarvitse ilmoittaa Kelaan.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Elmeriiinitiini » 01 Huhti 2020, 15:53

Moi,

Jos saan bonuksia työpaikaltani ja olen äitiyslomalla, vähentääkö saamani bonus äp rahaa/pitääkö minun ilmoittaa siitä johonkin?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Touko 2019, 13:51

Hei!

Veronpalautus ei vaikuta äitiysrahan määrään eli sitä ei vähennetä saamastasi äitiysrahasta.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Vieras » 21 Touko 2019, 12:16

Hei. Huomasin, että veronpalautus tulee samassa kuussa, kun saan äitiysrahaa ensimmäisen kerran. Kysymyksenä siis, saako veronpalautuksen pitää ns. "Itsellä" vai vähennetäänkö se maksettavasta äitiystuesta?

Re: Äitiysrahaan vaikuttavat tulot ja vähennykset

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 18 Loka 2018, 14:45

Hei!

Muutosverokortin voit hankkia milloin itse haluat. Jos pystyt arvioimaan päivärahan määrän, voit hankkia sen ennakkoon. Voit hankkia sen myös jälkikäteen. Ennakonpidätys voidaan ottaa uudella verokortilla siitä lähtien kun se on voimassa. Jos samalla ajalle on jo tullut maksu, eikä kortti ole vielä saapunut, voidaan ennakonpidätys korjata Kelassa pyynnöstäsi.

Jos saat bonuksen äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana, ei sitä enää huomioida edeltävän 6 kk tuloissa. Jos olisit saanut bonuksen viimeistään 6 kk jakson päätyttyä, se olisi voitu huomioida.

Lokakuisin terveisin
Kela-Kerttu

Ylös