Äidin tuet

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Äidin tuet

Re: Äidin tuet

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Syys 2020, 14:53

Hei Erkkiina!

Äitiys- ja vanhempainrahaan ei vaikuta äitiysvapaan aikana saamasi tulot. Ainoastaan työskentelyllä olisi vaikutusta päivärahan maksuun.

Asumistuessa metsän tuotto huomioidaan sille henkilölle, jonka hallinnassa metsä verotustietojen mukaan on. Metsätalouden tulona huomioidaan metsän omistajalle verohallinnon vahvistama metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto/ha kerrottuna metsän pinta-alalla. Metsän todellista myyntituloa ei siis huomioida tulona, joten puun myynnillä ei ole vaikutusta, jos edelleen omistaa metsää.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Äidin tuet

Kirjoittaja Erkkiina » 21 Syys 2020, 11:02

Hei!

Olen äitiysvapaalla ja saan Kelasta äitiyspäivärahaa. Lisäksi taloutemme saa pientä asumistukea. Olen osakkaana metsäyhtymässä, josta on myyty puuta ja siitä on mahdollisesti tulossa vielä tänä vuonna tuloa yhtymän tilille. Vaikuttaako tämä nyt maksettavien etuuksien määrään? Onko sillä merkitystä, onko puukaupan tulo yhtymän tilillä tai omalla tililläni?

Re: Äidin tuet

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Syys 2020, 10:18

Hei rjs35!

Vanhempainpäiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta tulosta kuten palkkatulosta, työttömyysetuudesta ja aikuiskoulutustuesta. Lisää vanhempainpäivärahasta 1.1.2020 alkaen sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainrahat-maara-ja-ma ... -vuositulo.

Tietyissä tilanteissa vanhempainpäiväraha voi määräytyä tarkastelujakson viimeisten 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Tällöin edellytetään, että 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla hakijalla on ollut jokin erityistilanne. Esim. hakija on valmistunut ammattiin ja suorittanut tutkinnon tai hakija on ollut tarkastelujakson aikana vanhempainpäivärahakauden jälkeen osittain tai kokonaan poissa työelämästä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi. Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulot kerrottuna 4:llä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo. Erityistilanteista on kerrottu tarkemmin sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-erityistilanteet.

Vanhempainpäivärahasi voi määräytyä myös edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleiden tulojen mukaan, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt 3 vuotta. Käsittelijä tutkii automaattisesti tämän.

Päätös tehdään hakijan eduksi. Jos käytettäviä määräytymisperusteita on useampi, niin päivärahan perusteena käytetään sitä määräytymisperustetta, jonka perusteella laskettu päiväraha on suurin.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Äidin tuet

Kirjoittaja rjs35 » 20 Syys 2020, 19:42

Hei Kerttu,

Suunnittelemme puolisoni kanssa toista lasta. Esikoisemme täyttää 3 vuotta 12.7.2021. Jos kävisi niin onnekkaasti, että toisen lapsemme laskettu aika olisi esim. 5.7., onko niin että voisin saada saman äitiys- ja vanhempainvapaarahan kuin 2018, kun esikoisemme syntyi?

Valmistun ammattikorkeakoulusta syyskuussa 2020. Sitä ennen olen saanut aikuiskoulutustukea ja ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Eikö olekin niin, että nämäkin tuet voidaan laskea tuloiksi? Jos viimeisten 3 kuukauden tulot ennen äitiysloman alkua olisivat 20 % suuremmat kuin viimeisten 12 kk:n, tuet voitaisiin ilmeisesti laskea niiden mukaan? Jos joutuisinkin työttömäksi esim. vuoden vaihteessa ja en raskaana saisikaan enää töitä, niin laskettaisiinko tukeni silti edellisten 12 kk mukaan?
Kysyn asioita siksi, että haluan ehdottomasti välttää minimituen saamisen. Minun kannattaa varmaankin tehdä töitä niin paljon mahdollista jo nyt, jotta tuki olisi mahdollisimman hyvä.

Kiitos kovasti jo etukäteen!

Ylös