Opiskelu

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Opiskelu

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 19 Elo 2019, 10:33

Hei,
Opintotuen tarkoitus on turvata opiskelijan toimeentulo opintojen aikana. Huomaa, että opintotukeen kuuluu opintorahan lisäksi opintolainan valtiontakaus.
Mahdollisuuden asumistukeen olet ilmeisesti jo selvittänytkin. Kannattaa katsoa, täyttyisivätkö edellytykset koulumatkatuen saamiseen.
Ystävällisesti Irene | Kela opintotuki

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Kissakaveri20 » 18 Elo 2019, 18:10

Hei.
Olen 21v työtön tällä hetkellä ja haluisin aloittaa uuden perustutkinnon. Olen edellisestä perustutkinnostani valmistunut vuonna 2017.
Mitä tukia opiskelun aikana saa? Katsoin että kelan opintoraha on niin pieni etten sillä pärjäisi.Koska asumistukia/muita tukia en saa koska avopuolisoni tulot vaikuttavat.

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Touko 2019, 10:19

Hei, Kysyisin8899

Saamasi perintö ei vaikuta opintotukeen (ei ole tuloverolain mukaista tuloa) eikä yleiseen asumistukeen (on satunnaista tuloa).

Hei, AnaHH85

Koulumatkatuen laskurin antama arvio koulumatkatuen määrästä on oikein. Sen enempää Kela ei voi myöntää.

Emme ole työttömyysturvan asiantuntijoita, mutta työllistymistä edistäviin palveluihin osallistujalle myönnettävistä kulukorvauksista kerrotaan Kelan nettisivuilla
https://www.kela.fi/kulukorvaus
Kuten sivulta käy ilmi, kulukorvauksia voi saada vain määrätyissä ja ehkäpä poikkeuksellisissa tilanteissa.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Opiskelu

Kirjoittaja AnaHH85 » 05 Touko 2019, 23:58

Vieras kirjoitti:Omaehtoisen opiskelun kulukorvausta ei nykyään enää makseta, mutta jos opiskelet ammatillista toisen asteen perustutkintoa, saattaa sinulla olla oikeus koulumatkatukeen

https://www.kela.fi/koulumatkatuki
Hei, Kelan laskurin mukaan saisin omalla autolla kulkemiseen todellakin n.218e/kk mikäli 55km yhdensuuntainen matka. Kuitenkin täällä on erilaisia tietoja ja äkkiseltään kilometrikorvaus parempi noin päälle 300e mikäli 55km matka https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120428 Tarvitsisin tietoa mikä on oikea laskentaperuste. Hyvin pitkälti isoista asioista kiinni :) kiitoksin Antti.

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Kysyisin8899 » 04 Touko 2019, 17:26

Hei saan noin 24 000€ perintöä. Aloitan opinnot syksyllä ja saan asumistukea. Vaikuttaako tämä tukiini?

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Vieras » 04 Touko 2019, 16:58

Omaehtoisen opiskelun kulukorvausta ei nykyään enää makseta, mutta jos opiskelet ammatillista toisen asteen perustutkintoa, saattaa sinulla olla oikeus koulumatkatukeen

https://www.kela.fi/koulumatkatuki

Re: Opiskelu

Kirjoittaja AnaHH85 » 04 Touko 2019, 14:32

Hei,

Lukee monessa Kelan tiedotteessa että Kulukorvausta ei makseta omaehtoisiin opintoihin eikä välttämättä päätoimisiinkaan mutta onko ns. Harkinnanvaraista kulukorvausta 9e ja korotettua kulukorvausta 18e olemassa koska bussimatkat per pv yli 3 tuntia toiselle paikkakunnalle+sairauden oireet. Omalla autolla pääsisin nopeammin toiselle paikkakunnalle mutta koulumatkatuki vaikka sitä saisikin, todellisuudessa leikkaa paljon oman auton todellisista km-kustannuksista ja jää itseasiassa km-korvausta n. 0.10e/km kun todellinen määrä on n. 0.30-0.40e/km. Joten korotetun kulukorvauksen jos saa Kelalta harkinnanvaraisesti niin matkojen kulut peittyisivät vai onko tässä tapauksessa kysyttävä asiaa työkkäriltä?

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 16 Huhti 2019, 09:12

Hei,
jos kuljet junalla, et saa oppilaitokselta ostotodistusta. Sinun pitää itse ostaa lippu ja mahdollinen koulumatkatuki maksetaan tilillesi.
Ensin kannattaa ottaa yhteyttä oppilaitokseen ja selvittää onko sinulla oikeutta koulumatkatukeen. Koulumatkatukihakemus jätetään oppilaitokseen.

Ystävällisesti Irene | Kela opintotuki

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Vieras » 15 Huhti 2019, 21:16

Saat koulultasi todistuksen, jolla voit ostaa lipun.

Re: Opiskelu

Kirjoittaja Omega3 » 15 Huhti 2019, 20:14

En ymmärtänyt mikä on ostotodistus (tarvitseeko jotakin sellaista kun kulkee junalla), tai miten tuo koulumatkatuki asia käytännössä menee?
Ei ole ikinä tarvinnut käyttää ja kuulostaa jotenkin monimutkaiselta.

Ylös