Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Re: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Huhti 2020, 08:53

Hei 95 S 58-61!

Jos Kela on myöntänyt kyseisen yksityisen oppilaitoksen koulutuksille opintotukioikeuden, voit hakea opintoihisi Kelasta opintotukea.
www.kela.fi/opintotuki

Koulumatkatukioikeus kannattaa varmistaa oppilaitokselta. Et voi saada koulumatkatukea, jos opiskelet yksityisessä oppilaitoksessa, jolla ei ole opetus- ja kulttuuriministeriön koulutuksen järjestämislupaa ammatilliseen perustutkintoon johtavassa tai valmistavassa koulutuksessa (esim. hieroja- ja parturikampaajakoulut). Jos oppilaitoksella on koulumatkatukioikeus, voit hakea koulumatkatukea, jos
  • Koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan.
  • Koulumatkasi kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa (ei koske Waltti-liikennettä, koulukuljetusta eikä itse järjestettyä kulkutapaa).
  • Teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa.
www.kela.fi/koulumatkatuki

Lisäksi voit hakea yleistä asumistukea asumismenoihin, jos asuntolamajoituksesta laaditaan vuokrasopimus.
www.kela.fi/yleinen-asumistuki

Kela ei maksa avustuksia lukukausimaksuihin. Kuten edellä onkin jo kommentoitu, niin lukukausimaksuihin saattaa olla mahdollista hakea tarvittaessa kunnan sosiaalitoimelta täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Asiaa voi tarvittaessa selvittää suoraan omasta kotikunnasta.

Ystävällisesti
Marika | Kela opintotuki

Re: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja ikkki » 12 Huhti 2020, 11:57

Opiskelumaksut tulisi pääosin kattaa opintoetuuksilla. Kunnat eivät myönnä opintomaksuihin helpolla toimeentulotukea. Jos opiskelu toteutuu suunnitelmallisesti asiakassuunnitelman mukaisesti ja siitä on sovittu, saattaa tukea saada.

Re: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja Vieras » 12 Huhti 2020, 10:36

Opintotukea voit hakea. Eli opintoraha + opintolaina. Mahdollinen koulumatkatuki, riippuen siitä missä majoittuu. Asuntola majoitukseen voi hakea asumistukea jos siitä tekee vuokrasopimuksen. Kela ei maksa muita etuuksia opiskeluun. Kunnalta voi hakea täydentävää toimeentulotukea opiskeluun. Useat kunnat vaatii, että ensin on haettava perustoimeentulotuki Kelalta, vaikka siinä ei opiskelua huomioidakaan.

Re: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja 95 S 58-61 » 12 Huhti 2020, 03:40

Moi, aloittajalla jotain yhtymäkohtia joten jatkan tähän.

1) Itselläni olisi syksyllä tarkoitus aloittaa lukuvuoden mittainen kurssi vielä vähän kauempana opintotukioikeuden omaavassa yksityisessä oppilaitoksessa. Sattuneista syistä havahduin äskettäin olevani nykyisin paitsi asunnoton, niin myöskin työtön enkä ole vielä kartalla mistään tukiasioista, ja nyt siis kiinnostaisi mihin olen aikanaan mahdollisesti oikeutettu.
Varsinainen opetus 100€/vk + asuntolamajoitus 75€/vk, materiaalimaksut 100€/vuosi. Junalippuihin yms., ei liene opiskelija-alennuksia tms. tiedossa?

2) Tämä ei enää ole ajankohtainen mutta tulipa mieleen tässä kirjoittaessa. Vuoden kestävällä ammattitutkinnolla hintaa ujot 2700€, lankeaako maksu kokonaisuudessaan opiskelijalle?

Re: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Tammi 2020, 09:59

Hei aikuinen!

Vaikuttaisi, että tilanteessasi ei ole mahdollista saada koulumatkoihin tukea koska kulkeminen ei ole päivittäistä. Koulumatkatuen saaminen edellyttää, että yhdensuuntaisia koulumatkoja on viikossa vähintään 7.

Asumiseen voisit hakea ainoastaan yleistä asumistukea, mutta sekin etuus on tarkoitettu vakituiseen asuntoon. Asumistukea ei näin ollen myönnetä esimerkiksi asuntoon, jonka hallinta ei perustu asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaiseen vuokrasopimussuhteeseen. Mm. hotellit ja yömajat ovat tällaisia majoituksia, joihin asumistukea ei voida myöntää.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki

Re: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja aikuinen » 14 Tammi 2020, 12:59

Aikuisopiskelija ja toisen asteen koulutus kyseessä. Enkä saa mitään tukia tällä hetkellä.

Re: Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja Vieras » 14 Tammi 2020, 12:43

Et kerro minkälainen opiskelija olet ja millä asteella. Ilmeisesti päätoiminen. Saatko jotain tukea opiskeluusi ym. seikat vaikuttaa asiaan.

Aikuisopiskelijan matka-ja asumistuet

Kirjoittaja aikuinen » 14 Tammi 2020, 12:16

Aloitan opiskelun toisella paikkakunnalla. Kotoa opiskelupaikkakunnalle on kolmen ja puolen tunnin ajomatka. Joudun myös kustantamaan oman majoittautumisen opiskelupaikkakunnalla, koska en aikuisopiskelijana saa koulun asuntolasta paikkaa. Saako kelasta tukea matkoihin, jotka eivät siis ole päivittäisiä vaan viikottaisia, tai asumiskustannuksiin?

Ylös