Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Heinä 2019, 14:50

Hei!

Kiitos kommentista.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Kirjoittaja Vieras » 11 Heinä 2019, 23:51

Bruttotuloasian osalta asumistuen etuusohjeessa todetaan mm. näin:

"Jos arvioit osinkotulon henkilön tiliotteen tai muun selvityksen perusteella, käytä bruttomäärää. Vähennä siitä ensin mahdollinen VOPR-osinko. Jos bruttomäärä ei selviä tiliotteelta, lisää
• pörssiyhtiön maksamaan osinkoon ennakonpidätyksen määrä, joka on 22,5/77,5 tilille
maksetusta osingon määrästä. (Ennakonpidätyksen määrä vuosina 2012 - 2013 on 21/79,
vuosina 2006 - 2011 19/81).
• REIT-rahaston maksamaan osinkoon ennakonpidätyksen määrä, joka on 30/70 tilille
maksetusta osingosta.
• muiden kuin pörssiyhtiöiden yhtiöiden osinkoon 7,5/92,5 tilille maksetusta osingon määrästä.
(Ennen verovuotta 2014 muiden kuin pörssiyhtiöiden osingoista ei tehty ennakonpidätystä.)"

Asumistuessa huomioitavassa osinkotulojen määrässä kyse ei siis ole esimerkiksi veronalaisen osinkotulon määrästä (koska asumistuessa huomioidaan verotonkin osa osinkotulosta), vaan siitä osinkotulon määrästä, jonka yhtiöt ovat maksaneet ennen ennakonpidätysten tekemistä.

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Kirjoittaja Vieras » 11 Heinä 2019, 23:43

ArttuJussi kirjoitti:
11 Heinä 2019, 12:25
Kysyin samaa asiaa pari viikkoa sitten ja en ihan päässyt selville vastauksesta. Tulot ilmoitetaan bruttotuloina, myös pääomatulot? Mikä lienee osingoissa bruttotulo? Osinkojen verotushan on erilaista kuin muiden pääomatulojen.
Asumistuessa osinkotulot huomioidaan ennen veroja olevien tulojen perusteella, laskien yhteen sekä verottomat että verolliset osingot. Eli osingot huomioidaan siis sen mukaan, paljonko yhtiö on osinkoa omistajalleen maksanut, ei sen mukaan, paljonko siitä on verojen jälkeen omistajalle jäänyt jäljelle. Poikkeuksena ovat niin sanotut VOPR-osingot, joita ei asumistuen etuusohjeen kohdan 1.6.2.7. mukaan huomioida pääomatuloina. Jotkut pörssiyhtiöistäkin jakavat ainakin osan osingoistaan VOPR-osinkoina tehdessään niin sanottuja pääoman palautuksia omistajilleen.

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 11 Heinä 2019, 14:43

Hei Pääomatuloja & ArttuJussi!

Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Summat kuntakohtaisten hyväksyttävien asumismenojen ylärajoista löydät täältä www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot. Perusomavastuu määräytyy tulojen ja ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärällä. Lisää perusomavastuusta www.kela.fi/perusomavastuu.

Jos ruokakunnan (1 aikuinen) asumistuessa huomioon otettavat bruttotulot ovat enintään 719e/kk mukaan lukien ansiotulot, pääomatulot ja useat sosiaalietuudet, tuloilla ei ole vaikutusta asumistukeen. Tulojen alarajat ruokakuntaa kohti löytyy täältä: www.kela.fi/tulojen-alarajat.

Asumistuki lasketaan vuodeksi eteenpäin, joten hakemuksessa tulee ilmoittaa arvio tuloista seuraavan vuoden ajalta.

Kela saa tiedon osinkotuloista verottajalta. Hakemukseen voi toimittaa selvityksen osinkotuloista, mikäli ne ovat olennaisesti muuttuneet viimeksi vahvistetun verotuksen tiedoista.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Kirjoittaja ArttuJussi » 11 Heinä 2019, 12:25

Kysyin samaa asiaa pari viikkoa sitten ja en ihan päässyt selville vastauksesta. Tulot ilmoitetaan bruttotuloina, myös pääomatulot? Mikä lienee osingoissa bruttotulo? Osinkojen verotushan on erilaista kuin muiden pääomatulojen. Koska itselläni osakeomistus ei ole viimeisestä verotuspäätöksestä vuodelta 2018 muuttunut, niin ajattelin ilmoittaa arviona siinä olevan veronalaisen osinkotulon. Tulevia osinkojahan ei etukäteen tarkkaan tiedä, kuten ei muitakaan pääomatuloja.

Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Kirjoittaja Paaomatuloja » 10 Heinä 2019, 13:47

Hei
Olen hakemassa ensimmäistä kertaa asumistukea omilleen muuton johdosta. Vuokrasopimus alkaa 1.8. ja työskentelen 18.8. asti. Sen jälkeen en todennäköisesti saa ansiotuloja ennen ensi kesää.
Saan kuitenkin epäsäännölisesti pääomatuloja, joiden suuruutta on vaikeaa arvioida.
Kelan sivuilla lukee, että 719€/kk saa tienata ilman, että tulot vaikuttavat asumistukeen.
Voiko tämän tulkita, niin että 1.8. alkaen saan seuraavan 12kk aikana tienata 12*719€=8 628€ siten, että saan maksimimäärän asumistukea, mikä minun asuntooni on mahdollista saada, ja tuloilla ei vaikutusta? Tuohon summaanko siis sisältyy sekä ansio- että pääomatulot yhteenlaskettuna?
Asumistukihakemuksessa kysytään keskiarvotuloa. Onko väliä, vaikka laittaisin siihen "arvion", että tulot ovat 500€/kk, ja vuoden kuluttua kävisikin ilmi, että tulot olivat vain eslm. 200€/kk?

Ylös