Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Touko 2020, 10:57

Hei Nata777!

Kela ei voi auttaa asunnon löytämiseen liittyvissä asioissa mutta etuus asioissa kylläkin.

Itsenäisesti asuvalle alaikäiselle voidaan myöntää oma asumistuki, jos hänellä on siinä määrin tuloja, että hänen voidaan katsoa itsenäisesti elättävän itsensä. Tuloja voivat olla opintoraha, oppimateriaalilisä tai opintolainan valtiontakaus (opintolainan nostoa ei edellytetä) tai muu vähintään työmarkkinatuen suuruinen tulo (noin 724 e/kk).

1.8.2019 alkaen on ollut mahdollista hakea oppimateriaalilisää. Itsenäisesti asuvalla alle 18-vuotiaalla on mahdollisuus opintorahan oppimateriaalisään, mikäli vanhempien vuositulot ovat enintään 41 100 euroa.

Jos itsenäisesti asuva alle 17-vuotias opiskelija ei saa opintorahaa sillä perusteella, että hänestä maksetaan lapsilisää, on kuitenkin opintolainan valtiontakaus mahdollinen, jos vanhempien vuositulot ovat alle 64 400 euroa.

Oppimateriaalilisä on 46,80e/kk www.kela.fi/opintotuki-opintoraha.
Opintolainan valtiontakaus alle 18 vuotiaalle muulle kuin korkeakouluopiskelijalle 300e/kk www.kela.fi/opintolaina-maara-ja-maksaminen.


Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta.

Summat kuntakohtaisten hyväksyttävien asumismenojen ylärajoista löydät täältä www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot. Perusomavastuu määräytyy tulojen ja ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärällä. Lisää perusomavastuusta www.kela.fi/perusomavastuu.

Arviota asumistuesta voit laskea Kelan laskurilla: www.kela.fi/laskurit

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja Vieras » 20 Touko 2020, 12:05

16-vuotias ei voi saada opintotukiea koska maksetaan lapsilisää. Eli sinulla pitää olla muita säännöllisiä tuloja jotta voit saada asumistukea. Onhan sinulla asuntoon rahaa vuokravakuuteen joka on yleensä muutaman kuukauden vuokran suurunen.

Re: Omilleen muuttaminen

Kirjoittaja Vieras » 20 Touko 2020, 11:42

Nata777 kirjoitti:
20 Touko 2020, 01:11
Olen nyt 16 vuotias täytän elokuussa 17 vuotta kysyisin ettå miten pääsen muuttamaan omilleni heti en ole vielä amiksessa alotan vasta.
Hankit tietysti asunnon, sillä tavalla ihmiset muuttavat, ei Kela tule auttamaan. Pyydä vanhemmiltasi apua. Opiskelijat voivat useilla paikkakunnilla hakea opiskelijakämppää opiskelija-asuntosäätiöistä tai sitten voit vuokrata asunnon vapailta markkinoilta. Sun kannattaa muistaa muutama asia:
- Kela ei vuokraa sinulle asuntoa eikä täytä lomakkeita eikä etsi sinulle asuntoa
- asumistuki ei kata koko vuokraa, vaan ainoastaan osan siitä
- voit alaikäisenä opiskelijana saada asumistukea vain, jos sinulla on tietty vähimmäismäärä tuloja kuukaudessa. Opiskelijoilla vähimmäismääräksi on tulkittu oikeus opintotukeen eli opintolainaan ja opintorahaan, toki myös palkkatulot kelpaavat. Sillä ei ole väliä, nostatko opintolainan vai et. Jos kuitenkin myöhemmin haet toimeentulotukea, laina lasketaan tuloksesi, olipa se nostettu tai ei. Opintolaina on halpaa lainaa eli se kannattaa ottaa.
- ennen asumistuen hakemista sinulla on oltava vuokrasopimus tehtynä. Huomaa, että alaikäinen ei yleensä voi itse allekirjoittaa vuokrasopimustaan, vaan huoltajan tulee tehdä se hänen puolestaan.

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja Vieras » 20 Touko 2020, 11:00

No menet asuntotoimistoon katsomaan vapaita asuntoja.Kela ei auta sinua asunnonhaussa.

Omilleen muuttaminen

Kirjoittaja Nata777 » 20 Touko 2020, 01:11

Olen nyt 16 vuotias täytän elokuussa 17 vuotta kysyisin ettå miten pääsen muuttamaan omilleni heti en ole vielä amiksessa alotan vasta.

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 07 Touko 2020, 08:47

Hei kysymyksia123!

Tuohon opintorahan määrään en pysty sen tarkemmin näillä tiedoilla sanomaan. Voit halutessasi olla yhteydessä Kelan asiakaspalveluun, jossa voidaan laskea sinulle arvio opintotuesta. Arvio tehdään kyllä tuolla samalla laskurilla, jolla olet itsekin etuuden määrää tarkistanut.

Suosittelen sinua vielä laskemaan arviota yleisestä asumistuesta. Tässä tilanteessa syötä laskurin tietoihin, että lasket tukea kahdelle täysi-ikäiselle.
Yleinen asumistuki on aina enintään 80% hyväksyttävistä asumismenoista.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja Vieras » 06 Touko 2020, 18:49

Kun muutatte yhteen niin asumistuki on teille yhteinen ja molempien tulot vaikuttavat.Asumistuki ei kata koko vuokraa.

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja kysymyksia123 » 06 Touko 2020, 18:38

Hei, miten vanhempien tulot vaikuttavat 17-vuotiaan lukion opiskelijan tukiin, jos vanhempien tulot ovat korkeat? Laskuri näyttää 100 euroa opintorahaa, mutta tämä ei liene pitävän paikkaa aikaisempia viestejä lukiessa.
Olisin muuttamassa 18- vuotiaan poikaystäväni kanssa, joka opiskelee myös vielä lukiossa. Miten asumistuen määrän käy, jos toinen on vielä alaikäinen? Miten paljon tuet auttavat asumisessa, erityisesti vuokran maksussa ?

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 17 Maalis 2020, 08:38

Hei Ihmeissani!

Yleinen asumistuki on etuus mitä voitte hakea, kun muutatte yhteen, vaikka olisitte alaikäisiä.

Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Kuitenkin jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty esimerkiksi opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki.

Terveisin
Riikka | Kela Opintotuki

Re: Omilleen muuttaminen 17 vuotiaana

Kirjoittaja Vieras » 14 Maalis 2020, 12:06

Voitte muuttaa heti yhteen.Ei se asumistuki ole iästä kiinni vaan molempien tuloista ja asumismenoista.

Ylös