Asumistuki ja tulot

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Asumistuki ja tulot

Re: Asumistuki ja tulot

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Marras 2019, 10:15

Hei!

Opintotuessa ja yleisessä asumistuessa tulot vaikuttavat eri tavalla. Tämä hieman hankaloittaa tulojen vaikutuksen arviointia.

Opintotuessa sinun tulee seurata, että vuositulosi eivät ylitä vuositulorajaa. Tuloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opintotukea nostat. Tuloja seurataan kalenterivuosittain. Kertomasi keikkatyön tulojen perusteella tuloraja ei pelkästään ylity. Huomioithan, että myös kesäajan tulot huomioidaan vuosituloissa.

Yleinen asumistuki tulee tarkistaa, kun tulot nousevat vähintään 400 e kuukautta kohti edelliseen päätökseen verrattuna. Palkkatuloista tehdään ansiotulovähennys, joka on 300 e/kk. Jos siis tulosi olisivat 300 e/kk, ei tuloja jää ansiotulovähennyksen jälkeen vielä huomioitavaksi.

Yhden kuukauden tulojen muutos ei vielä vaikuta asumistukeen, koska tukea ei tarkisteta heti muutosajankohdasta. Jos tulot muuttuvat 1.12., tuen tarkistusajankohta olisi 1.1. Kun tulojen muutospäivä jo jokin myöhäisempi päivä joulukuussa, esimerkiksi 15.12., asumistuki tarkistettaisiin vasta 1.2. alkaen. Tulot huomioidaan tarkistusajankohdasta eteenpäin. Kun muuttuneita tuloja ei enää silloin ole, ei tukea tarkisteta.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki

Asumistuki ja tulot

Kirjoittaja Vieras » 12 Marras 2019, 20:51

Hei,
olen opiskelija ja saan opintotuen (250€/kk) lisäksi yleistä asumistukea (300€/kk). Sain töitä kaupanalalta ja työsopimukseni on vuokratyösopimus ("keikkatyösopimus"). Koulun ohella en ehdi tekemään töitä, kun max. kerran viikossa (kuukaudessa vähän reilu 300€). Vaikuttaako tulot tukiini ja pitääkö minun tehdä ilmoitus muuttuvista tuloista?

Entä jos joulun alla ehdin ottamaan vuoroja lisää ja tulot menevät joulukuun ajalta yli sallitun (400€ eikö?), joudunko tekemään ilmoituksen yhdestä kuukaudesta, ja taas uudestaan kun tammikuussa koulu jatkuu ja tulot tippuvat? Lisäksi, onko opintotuelle samanlaista rajaa tuloille kun asumistuessa?
Kiitos jo etukäteen!

Ylös