Asumistukea 16-vuotiaalle

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Asumistukea 16-vuotiaalle

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 02 Heinä 2020, 08:35

Hei opiskelija888!

Säännöllisiä tuloja tulee tosiaan olla työttömyysetuuden verran kuukaudessa eli n. 700€/kk. Opintotuki tai myönnetty lainatakauspäätös riittää myös siihen, että sinulla katsotaan olevan tarpeeksi säännöllisiä tuloja.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Vieras » 30 Kesä 2020, 21:33

ala-ikäisellä pitää olla säännöllisiä tuloja työttömyysetuuden verran eli noin 700 e/kk.Tai opintotuki tai opintolaina tulona.

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja opiskelija888 » 30 Kesä 2020, 21:07

Hei!
Onko 16-vuotiaan mahdollista saada asumistukea, jos hänellä on omia ansiotuloja, mutta ne ovat hyvin pienet? Onko siinä joku raja, milloin katsotaan, että tuolla määrällä rahaa pystyy elättämään itsensä. Kyselen, koska minulla on tavallaan työ ja solmittu työsopimus. Mutta tämä työ on iltapäivä kerhon pitämistä parina iltana, joten tulot ovat ehkä muutamia satasia vuodessa.

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Huhti 2020, 10:47

Hei Vieras7399392!

Et voi saada muuta opintotukea, jos sinusta maksetaan lapsilisää. Jos sinusta ei makseta lapsilisää ja vanhemmillasi (tai vanhemmallasi) on pienet tulot, voit lisäksi saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen.

Oikeus omaan asumistukeen syntyy alaikäiselle silloin, kun hänelle myönnetään esimerkiksi opintotuki. Kun sinulla on myönteinen päätös opintotuesta, voit hakea yleistä asumistukea. Asumistukihakemuksen liitteeksi tarvitaan kopio vuokrasopimuksesta. Asumistuen saaminen ei edellytä opintolainan nostamista.

Kokeile opintotuen ja asumistuen laskurilla, mihin tukiin olisit oikeutettu. Laskurit löytyy täältä: www.kela.fi/laskurit
Jos olet 15–16-vuotias ja sinusta maksettava lapsilisä on lakkautettu, laita opintotuen laskuriin iäksesi 17 vuotta.

Lapsilisän lakkautuspyynnön voi tehdä asiointipalvelun kautta sähköisesti tai olemalla yhteydessä Kelaan. Lakkautuksen voi tehdä vain tuen saaja eli vanhempasi.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Vieras » 21 Huhti 2020, 12:01

Voit ilmoittaa koko lapsilisän lakkauttamisesta tietystä kuukaudesta alkaen. Päivämäärä voi olla vain kuukauden ensimmäinen päivä, koska lapsilisä maksetaan kokonaisilta kuukausilta ja sen maksaminen päättyy muutosta seuraavan kuukauden alusta.

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Vieras » 21 Huhti 2020, 11:55

Saat iän perusteella määräytyvän suuremman opintorahan sen kuukauden alusta alkaen, jolloin täytät kyseisen iän. 17 vuoden täyttäminen vaikuttaa opintotukeen kuitenkin vasta seuraavan kuukauden alusta alkaen. Eli saat vasta kesäkuussa.

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Vieras7399392 » 20 Huhti 2020, 23:40

Hei, olen muuttamassa 1.5 vuokra-asuntoon ja olen 16-vuotias. Täytän 3.5. 17-vuotta. Saanko toukokuulta opintotuen? Jos en saa, miten lapsilisän pystyy perua, (olen jutellut äitini kanssa) jotta saisin opintotuen jo toukokuussa?

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 17 Huhti 2020, 11:16

Hei!

Tämä onkin herättänyt keskustelua.

Jos lapsilisän haluaa perua, niin silloin alle 17-vuotias itsenäisesti asuva opiskelija voi saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen ilman, että vanhempien tulot estävät sen saamisen. Tässä tilanteessa itsenäisesti asuva opiskelija saa opintorahaa aina vähintään 101,74 e/kk, sekä opintolainan valtiontakauksen.

Jos lapsilisää ei halua perua, niin silloin opintorahaan ei tule oikeutta, mutta lainatakaus on silti mahdollista saada. Lainatakauksen voi alle 17-vuotias opiskelija saada, jos vanhempien tulot ovat alle 64 000e vuodessa. Jos hakija ei opiskele, ei silloin opintotuki ei tule kysymykseen.

Alaikäinen voi saada yleistä asumistukea, jos hänelle on myönnettynä opintotukea, eli opintorahaa tai lainatakausta. Pelkkä lainatakauksen myönteinen päätös riittää, opintolainaa ei tarvitse nostaa. Voi siis olla tilanne, että opiskelija saa vielä lapsilisää, mutta on myös saanut myönteisen päätöksen lainatakauksesta. Tällöin hänen on mahdollista hakea asumistukea.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja Vieras » 16 Huhti 2020, 21:25

En vaan ymmärrä ettei 16-vuotias jaksa odottaa yhtä vuotta.Kyllä sitä ehtii asumaan yksinään toivottavasti useita vuosikymmeniä. Ei se voi olla kiinni tuosta yhdestä vuodesta jonka jälkeen alkaa samaan opintotukea,joka oikeuttaa samaan sitten asumistukea.Vanhemmat ovat elatusvelvollisia ala-ikäisestä.Vanhemmat tietävät että ovat vastuussa lapsesta 18-vuotta kun päättävät hankkia lapsen.

Re: Asumistukea 16-vuotiaalle

Kirjoittaja moi78 » 16 Huhti 2020, 21:12

Vieras kirjoitti:
16 Huhti 2020, 20:26
Onko ihan mahdottomuus että 16-vuotias lapsi jaksaisi asua kotona vielä vuoden ja sitten 17-vuotiaana opiskelijana hakee opintotukea.Olen keski-ikäinen ja tiedän että tuon ikäisellä on välillä vaikeaa vanhempien kanssa ja se kuuluu elämään ja varsinkin kun hormonit jyllää ja lapsi on kasvu-iässä. Ja eiköhän jokainen nuori halua omaa tilaa.Mutta jos ja kun ei ole omia säännöllisiä tuloja niin sitä asumistukea ei myönnetä. Koittakaa te teinit nyt vaan tulla jotenkin toimeen vanhempienne kanssa.
No hei sehän on aina nuorelle jännittävä askel aikuisuuteen, kun pääsee asumaan yksin! Antaa kysellä vaan, ihan hyvä että sivistyy tälläisissä asioissa! :)

Ylös