Opintolainavähennys

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Opintolainavähennys

Re: Opintolainavähennys

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Touko 2019, 14:09

Hei!

Kun lyhennät opintolainaasi, maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja. Vähennys tehdään vuosittain lainanlyhennysvuoden verosta. Menettelyä jatketaan, kunnes vähennyksesi on käytetty. Vähennys voidaan kuitenkin tehdä enintään tutkintosi suorittamisvuotta seuraavien 10 vuoden aikana.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki

Re: Opintolainavähennys

Kirjoittaja Perusinsinoori » 21 Touko 2019, 18:40

Moi,

Ymmärsin Ilpo viestistäsi, että kun opintolainavähennys on kerran myönnetty, se huomioidaan verotuksessani vaikka opintolainaan tulisi vuosien aikana muutoksia.

Olen tilanteessa, jossa olen saanut opintolainavähennyksen aiempiin opintoihini ottamaan lainaan. Nyt jatkan opintoja ja nostan samalle opintolainalle lisää maksueriä, jolloin opintolaina siirtyy takaisin pääomitustilaan.

Ymmärsinkö viestistäsi oikein, että kun aikanaan valmistun ja opintolainani tulee taas maksuun niin opintolainavähennys jatkuu normaalisti kuten tähänkin asti.

Toisinsanoen se että laina käy välissä pääomitustilassa koska en lyhennä lainaa ei vaikuta vähennykseen kun alan taas lainaa lyhentämään.

Muuttuuko tilanne mitenkään, jos teen vapaaehtoisia maksuja lainan ollessa pääomitustilassa?

Tiedän sen että uusi laina et tietenkään nosta enään vähennyksen määrää.

Re: Opintolainavähennys

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 08 Huhti 2019, 11:35

Hei

Silloin, kun teimme päätöksen opintolainavähennyksestäsi, emme huomioineet toisen asteen opintoihin nostamaasi opintolainaa vähennyksen määrään vaikuttavana opintolainana. Mutta sen jälkeen, kun opintolainavähennysoikeus on myönnetty, emme tutki, mitä opintolainaa henkilö lyhentää. Kela ilmoittaa Verohallinnolle kaikki opintolainojen lyhennykset ja Verohallinto huomioi lyhennykset verovähennyksenä aina myönnetyn opintolainavähennyksen määrään asti.

Asia on siis hoidettu sääntöjen mukaisesti.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Opintolainavähennys

Kirjoittaja hmatil » 08 Huhti 2019, 10:32

Hei,

Minulla on tällä hetkellä 2 eri opintolainaa.Opintolaina nro 1 on nostettu ammattikoulun aikana (v.2008-2011) ja opintolaina nro 2 on nostettu ammattikorkeakoulun aikana (v.2013-2017).

Vuonna 2018 lyhensin opintolaina nro 1. 350e ja opintolaina nro 2. 0e.

Vuoden 2018 esitäytetyssä veroilmoituksessa on opintolainavähennyksiin merkattu tuo lyhentämäni 350e opintolainasta nro 1 (ammattikoulu), onko tämä oikein?
Olen ollut siinä uskossa, että vain tuon opintolaina nro 2 (ammattikorkeakoulu) otetaan vähennyksissä huomioon.

Ylös