Re: Au pairiksi lähtö

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Re: Au pairiksi lähtö

Re: Au pairiksi lähtö

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 30 Loka 2019, 08:57

Hei!

Toimita yleisen asumistuen hakemus sen kuukauden alusta kun palaat Suomeen. Selvitämme tarkemmin hakemuksesi perusteella mistä lähtien tuki voidaan taas myöntää.

Jos vuokrasopimus on voimassa edelleen kuun alusta alkaen, niin todennäköisesti tuki oikeuskin on kyseiseltä kuukaudelta.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki

Re: Au pairiksi lähtö

Kirjoittaja Hillakoira » 29 Loka 2019, 14:48

Hei haluaisin vielä kysyä, että pystytkö sanomaan, maksetaanko yleistä asumistukea Suomeen palatessa heti siltä kuulta kun palaa vai vasta seuraavalta kuulta. Esimerkiksi jos tulee takaisin kesäkuun aikana, niin saako asumistukea jo siltä kuulta vai vasta heinäkuulta. (jos siis tilanne on se, että asunto on ollut tyhjänä ja olen saanut tukea kolmelta kuukaudelta poislähdön jälkeen, mutta viimeisiltä en)

Re: Au pairiksi lähtö

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 19 Syys 2019, 08:37

Hei Hillakoira!

Vaikuttaisi siltä, että kohdallasi ei voida yleistä asumistukea myöntää, koska kerroit sinulla olevan asunnossasi silloin jälleenvuokralainen. Asumistuen maksamista on mahdollista jatkaa 3 kuukautta muuttokuukauden jälkeen, jos asuntosi on tyhjillään ja maksat poissaolon ajalta edelleen vuokraa.

Mikäli ulkomaan opintosi oikeuttavat opintotukeen, voit nostaa opintolainaa ulkomailla opiskelun suuruisena.

Tilanteessasi asumistuen sekä opintotuen tilanne tulee tarkemmin selvittää, joten ennakkopäätöksiä etuuksista emme voi tällä palstalla antaa. Neuvoisin ilmoittamaan muutoksista asiointipalvelun kautta, jolloin oikeutesi etuuksiin voidaan tutkia.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki

Re: Au pairiksi lähtö

Kirjoittaja Hillakoira » 18 Syys 2019, 13:33

lisäksi kysyn vielä siitä, että jos minulla olisi ensimmäisille kahdelle kuukaudelle jälleenvuokralainen, niin silloinhan en saa yleistä asumistukea näiltä kuukauksilta, mutta saanko sitten vielä siltä yhdeltä, ns.kolmannelta kuukaudelta? (jos ajatellaan, että kolmelta kuukaudelta saisi muuton jälkeen vielä tukea)

Re: Au pairiksi lähtö

Kirjoittaja Hillakoira » 18 Syys 2019, 13:26

Kiitos vastauksesta. Tarkistan vielä, että minulla on oikeus kolmen kuukauden ajan yleiseen asumistukeen ja opintotukeen, vaikka olen ulkomailla yli puoli vuotta? Luin jostakin, että tätä pidetään rajata, että pysyisi Suomen "tukien piirissä".
En ole vielä opintojeni aikana hakenut/ottanut opintolainaa. Jos nyt kuitenkin haluaisin nostaa tältä lukuvuodelta, niin tuleeko se tehdä juuri ulkomaan opintolainan takausta hakemalla. Opiskelen Australiassa siis tutkintooni kuuluvia opintoja, jotka toteutetaan avoimen yliopiston kautta ja lisäksi vapaavalintaisia toisen avoimen yliopiston kautta. Opintoni siis etenevät, enkä ole poissaolevana.

Ystävällisin terveisin Hillakoira

Re: Au pairiksi lähtö

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 17 Syys 2019, 15:00

Hei Hillakoira!

Jos koko ruokakunta on ulkomailla tai muusta syystä poissa asunnostaan, voidaan yleisen asumistuen maksamista jatkaa kolme kuukautta muuttokuukauden jälkeen. Edellytyksenä on, että ruokakunta vastaa asumismenoista myös poissaolon ajalta. Yleinen asumistuki lakkautetaan siis muuttoa seuraavan neljännen kuukauden alusta.

Opintotukea voi mm. saada ulkomailla opiskeluun, jos opinnot vastaavat opintotukeen oikeuttavia opintoja Suomessa tai ne sisältyvät Suomessa suoritettaviin opintoihin. www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille.

Selvitä yliopistosta, että voit jatkaa opintoja ulkomailta käsin. Mikäli oppilaitos ilmoittaa sinut poissaolevaksi, ei opintotukeen ole oikeutta.

Opintotuen muutosilmoituksella voit ilmoittaa, mikäli opiskelet ulkomailla. Samalla voit hakea myös asumislisää ja ulkomaan opintolainan valtiontakausta. Osoitetietosi voivat olla tarvittaessa vanhempiesi luona, tämä ei yleensä vaikuta opintotukeen, kun ilmoitus ulkomailla olosta on tehty.

Täytä myös lomake Oikeus suomen sosiaaliturvaan, jossa ilmoitat ulkomailla olosta.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki

Re: Au pairiksi lähtö

Kirjoittaja Hillakoira » 16 Syys 2019, 13:54

Hei, olen lähdössä Working and holiday-viisumilla noin 7 kuukaudeksi Australiiaan. Saan tällä hetkellä yleistä asumistukea ja opintukea, sillä opiskelen yliopistossa. Minulla on epäselvää tällahetkellä se, mitä tukia saan ulkomailla ollessani (jos saan). Saanko siis samat tuet kuin tällä hetkellä, jos pidän vuokra-asuntoni edelleen itselläni ja opintoni etenevät vaadittavassa ajassa/opintopistein?

Jos taas en saa (yleistä asumis) tukea ja joudun irtisanomaan vuokrasuhteeni, ja siirtämään osoitetietoni siksi aikaa vanhemmilleni, niin vaikuttaako tämä vanhemmilla "asuminen" opintotukeeni. Olen siis 22-vuotias. (Ajatellen siis, että saisin opintotukea, vaikken yleistä asumistukea saisikaan)
Vastausta odotellen!

Ylös