Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 01 Loka 2019, 14:51

Hei ongelma tapaus!

Jos haet asumistukea esim. 1.10 alkaen, tulot otetaan huomioon tästä eteenpäin.

Jos olet saanut asumistukea jo aiemmin tänä vuonna, sinun kannattaa tarkistaa asumistuen päätöksestä millä tuloilla päätös on tehty. Tulojen huomioimiseen ei vaikuta se, milloin asuntoon on muuttanut, vaan se, mistä alkaen asumistukea hakee.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja ongelma tapaus » 29 Syys 2019, 23:53

Hei, tuloni vaihtelevat 900-2000e euron välillä, mutta olen laskenut että tänä vuonna en tienaa kumminkaan yli 20 000 euroa joka oikeuttaa minut saamaan asunistukea, joten kysymys olisi se että lasketaanko tuen määrä koko vuoden tuloista vai tuloista jotka olen saanut sen jälkeen kun asuntooni muutin eli 1.3.2019?

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 16 Syys 2019, 14:06

Hei Sekaisin2 ja Make123!

Vastaan nyt teille molemmille tässä samassa viestissä.

Sekaisin2


Välitarkistus tulee tehdä, jos tulot nousevat vähintään 400e/kk verrattuna edellisellä päätöksellä huomioituihin tuloihin. Jos tulot nousevat vähemmän tai tulojen nousu on väliaikainen esimerkiksi 1 kk, ei tarkistusta tarvitse tehdä. Jos siis tulosi nousevat yli 3 kk ajalle 400 eurolla tai enemmän, kannattaa tarkistus tehdä, niin asia tutkitaan tarkemmin.

Make123

Tuen lakkauttamisen jälkeen saadut tulot eivät vaikuta asumistukeen, joten tukea ei tulla tässä tilanteessa perimään takaisin.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Make123 » 14 Syys 2019, 21:05

Hei,

Jäin pohtimaan yleistä asumistukea näin opiskelijana. 2019 tammikuusta lähtien sain asumistukea kesäkuun loppuun. Muita tuloja minulla ei ollut tänä aikana kuin toukokuun puolessa välin alkanut kesätyö 2400€/kk->elokuun loppuun. Kesäkuun jälkeen en ole nostanut asumistukea ollenkaan. Sain uuden työsopimuksen syyskuun alusta aina joulukuuhun 2200€/kk. Kysymykseni siis on peritäänkö minulta pois tammi-kesäkuun asumistuet?

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Sekaisin2 » 14 Syys 2019, 07:48

Miten se nyt siis menee?


Teen tällä hetkellä päivän siellä päivän tuolla sijaisuuksia.

Jos saan yhtenä kk 250 ja toisena 450 ja sitten vaikka 200 ja taas 450 ja 280 niin pitääkö joka ikisestä 400ylityksestä tehdä ilmoitus Kelaan ja sitten odotella 3vkoa päätöstä?
Vai vasta sitten kun ne ylittyvät 400e 3kk ajan?

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 29 Touko 2019, 09:49

Hei Graafikko!

Olet ymmärtänyt aivan oikein :)

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Graafikko » 27 Touko 2019, 22:30

Hei!

Haluan vain tarkistaa että ymmärrän asian oikein:

Olen tällä hetkellä opiskelija, mutta teen silloin tällöin erinäisiä kertaluontoisia asiakasprojekteja. Saan tässä lähi-aikoina valmiiksi kaksi projektia, ja laskutan asiakkaita OP-Kevytyrittäjä -palvelun kautta, 150€ ja 700€.
Normaali kuukausituloni on n. 250€ opintotukea ja n. 300€ asumistukea. Tukikuukauteni kuitenkin loppuvat marraskuussa, enkä saa nyt kesältäkään opintotukea.

Asumistukea ei siis ymmärtääkseni tarvitse tarkistaa näiden projektien takia, sillä palkkioiden keskimääräinen vaikutus vuosituloihin on alle 400€ kuukaudessa?

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Maalis 2019, 10:36

Hei pohtivaopiskelija!

Yleinen asumistuki tulee tarkistaa, mikäli tulot nousevat aiempaan verrattuna vähintään 400 €/kuukaudessa. Jos et ole varma ovatko tulot nousseet yli tarkistuksenrajan, voit pyytää tarkistusta ja tilanteesi tutkitaan tarkemmin.

Tulojesi yhteismäärä vaikuttaa siihen onko työskentelyllä vaikutusta asumistukeen. Mikäli tulot eivät ylitä tulojen alarajaa, ei niillä ole vaikutusta tukeen. Tulojen alaraja määräytyy ruokakunnan koon mukaan. Yksinasuvalla alaraja on 719 €/kk. Ansiotuloista tehdään ansiotulovähennys 300 €/kk eli vasta sen yli menevät ansiotulot huomioidaan tuen laskennassa.

Opintotuessa sinun tulee itse seurata tulojesi määrää. Voit tarvittaessa kysyä tarkemmin tulojen vaikutuksesta opintotukeen Kysy opiskelijoiden etuuksista palstalla.

Talvisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja pohtivaopiskelija » 03 Maalis 2019, 17:10

Hei!
Minuakin kiinnostaisi tämä asia.
Saan itse asumis- ja opintotukea, jotka on myönnetty viime syksynä. Nyt viime kuun lopulla sain työpaikan sijaisena, johon kuuluu hyvin yksittäisiä työpäiviä, silloin kun on tarve.
Tulisiko tästä asiasta ilmoittaa kelaan jotenkin? Vaikuttaa satunnainen työssäkäynti, josta saa kuitenkin palkkaa, tukiini?

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 13 Helmi 2019, 15:21

Hei Kaunistaja!

Näkemättä tietojasi tarkemmin, on hankala sanoa, miten olet asiaa selvittänyt tarkistushakemuksessa.

Jos et ole selvittänyt asiaa niin neuvoisin sinua lähettämään asiointipalvelun kautta viestiä, missä kertoisit, että olet aloittanut vuoden alussa kevytyrittäjänä ja työsopimusta ei ole. Tarvittaessa sinulta pyydetään tarkempia arvioita tulevista tuloistasi. Toki kyseessä on silloinkin arvio ja jos tulot poikkeavat paljon arviosta, niin silloin tuki tulee tarvittaessa tarkistuttaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Ylös