Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 09 Syys 2020, 10:26

Hei markiisisade!

Jos asumistuki tarkistetaan muuttuneiden tulojen vuoksi niin, muutos otetaan huomioon vasta sitten kun muutosta on ollut yksi täysi kuukausi.
Eli esimerkkinä:
Tulot muuttuvat 1.2., tuki tarkistetaan 1.3. alkaen.
Tulot muuttuvat 4.2., tuki tarkistetaan 1.4. alkaen.

https://www.kela.fi/asumistuen-tarkistaminen

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja markiisisade » 08 Syys 2020, 17:44

(Olen lapseton opiskelija, mutta tämä ketju löytyi googlesta joten kysyn nyt tässä.) Olen juuri päässyt lyhyitä työkeikkoja välittävän firman listoille. Missä vaiheessa ilmoitan mahdolliset tulot, kun minulla ei ole vielä mitään tietoa siitä, montako työtuntia missäkin kuussa tulee? Jos esimerkiksi tuloja tuleekin loppukuussa yli tonni, niin silloin minulle on tässä kuussa maksettu liikaa asumistukea. Pitääkö tässä olla joka kuukausi rukkaamassa asumistukihakemusta?

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 30 Huhti 2020, 14:54

Hei Kiire!

Yleisessä asumistuessa tuloja ei katsota maksupäivän mukaan vaan palkkatulo huomioidaan työn tekemisen mukaan ja ansiopäiväraha siitä alkaen kun se on myönnetty.

Näin ollen maaliskuun töistä maksettua palkkaa ei huomioida huhtikuulle tuloksi vaan palkka huomioitaisiin ajalta 1.-3.4.2020. Sitten 4.4.2020 alkaen huomioidaan ansiopäiväraha. Voit halutessasi ilmoittaa hakemuksessa ansiopäiväraha arvion, jos päätöstä ei ole vielä tullut. Jos haluat ilmoittaa arviota, odottaa hakemus ansiopäivärahapäätöksen.

Asumistuki tulisi hakea 1.4.2020 alkaen viimeistään 31.5.2020.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kiire » 29 Huhti 2020, 20:15

Jäin työttömäksi huhtikuun 4:s päivä.
Voinko hakea asumistukea huhtikuulta, kun olen saanut maaliskuulta tehtyjen työtuntien tulevat palkat vasta huhtikuulle. Mikäli maaliskuun palkat katsotaan huhtikuun tuloiksi en saa asumistukea asumistukilaskurin mukaan. Muuten huhtikuun palkkatuloja olisi vain bruttona 431 euroa ja laskurin mukaan voisin saada tukea?
Laskuri: https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app ... n?&lang=fi

Toisaalta en ole myöskään saanut ansiosidonnaista vielä, eikä päästöstä ole tehty, mutta todennäköisesti tehdään viimeistään toukokuussa. Mikäli saan tuolloin ansiosidonnaista päivärahaa, niin en sen mukaan olisi kuitenkaan oikeutettu saamaan harkinnanvaista asumistukea mikäli tämä tulo katsotaan huhtikuun tuloksi?

Pitääkö minun hakea huhtikuun asumistukea millon viimeistään?
Peritäänkö mahdollisesti saamani asumistuki huhtikuulta pois, jos ja kun saan ansiosidonnaistapäivärahaa huhtikuulta, joka maksetaan toukokuulla todennäköisesti?

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 27 Huhti 2020, 08:48

Hei ame2020!

Jos tulosi eivät jatku tarkistusajankohdasta lukien vähintään kolmea kuukautta, arvioidaan sinulle keskiarvotulo tulevalle 12 kuukaudelle. Arvioinnissa huomioidaan siis kaikki tulot joita arvioidaan vuoden aikana olevan. Jos palkkatulot vaihtelevat kuukausittain, lasketaan päätökseen keskimääräinen kuukausitulo aiemman palkkakertymän mukaan. Kela saa tulotiedot tulorekisterissä. Sinun ei itse tarvitse laskea keskiarvotuloa.

Asumistuki tulee tarkistaa, jos tulot nousevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Ainoastaan tarkistushakemuksen perusteella voidaan lähteä tarkemmin selvittämään muutosten vaikutusta asumistukeen. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiasta Kelaan.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja ame2020 » 24 Huhti 2020, 11:28

Tarkennuksena siis vielä, että saan jo asumistukea, mutta en ola varma saanko sitä tällä hetkellä liian vähän. Tämän vuoksi teen yleisen asumistuen tarkistusta, mutta en osaa laskea tuloarviota.

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja ame2020 » 24 Huhti 2020, 11:21

Hei!

Olen yksin asuva opiskelija ja aloitin vuortyön kaupassa 1.1.2020 opintojeni ohelle. Viikkotuntimääräni on kiinteä, mutta kuukausittaiset tulot vaihtelevat kuitenkin merkittävästi riippuen siitä, olenko aamu- vai iltavuorossa (mm. iltalisät vaikuttavat), vai olenko esimerkiksi viikonloppuisin toissä (lauantailisät yms.). Miten siis laskea tulot asumistukihakemusta varten, jos ei ole kiinteää palkkaa, enkä myöskään tiedä kuinka paljon tulen tarkalleen esim. kesäkuukausina tai syksyllä tienaamaan? Yritin etsiä sivuiltanne ohjeistusta kyseiseen ongelmaan, mutta en löytänyt selkeää vastausta.

Kiitos!

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Huhti 2020, 15:05

Hei KEE!

Neuvoisin sinua olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme, jolloin tilannettasi ja asumistuen päätöstä voidaan henkilökohtaisemmin selvittää.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja KEE » 21 Huhti 2020, 09:20

Hei! Pakko kysyä asiaa koska oletan, että tukeni on evätty perusteettomasti nyt kolme kertaa.

Olen opiskelija ja mies lomautettu, yksi lapsi.
(Tulot: Ans.pv.raha 47e/pv, opintotuki, kotihoidontuki 680e)
Olen kertonut kelaan, että olen suullisesti sopinut kesätyöstä, joka alkaisi 1.6.20 mutta mitään työsopimuksia ei ole tehty eikä allekirjoitettu.
Asumistuki evätään kerta toisensa jälkeen koska olen kertonut, että hyvällä tuurilla aloitan työt, huonolla en (täytyy ajatella koronan vaikutukset ja, että onko yrityksellä varaa palkata minut kun on sen aika).

Ja miksi asumistuki evätään; on, että kela laskee tuloikseni työn jota ei ole virallisesti olemassa. Teenkö minä rikoksen jos ilmoitan kelaan, että työ ei toteudu vaikka en itse tiedä sen tilannetta? Koska mielestäni on käsittämätöntä, että minulle lasketaan keskimääräistä työtuloa vaikka minulla ei ole työsopimusta.

Kiitos.

Re: Epäsäännölliset tulot ja asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Huhti 2020, 08:39

Hei yrittajaopiskelija!

Voit hakea yleistä asumistukea osakeyhtiösi omistamaan asuntoon, mutta tämä huomioidaan tällöin Kelassa omistusasuntona, eikä vuokra-asuntona. Tähän ei vaikuta vuokrasopimus.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Ylös