Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 29 Tammi 2021, 10:59

Hei!

Osakeasunnossa asumismenona huomioidaan hoitovastikkeen lisäksi rahoitusvastike. Voit laskurin avulla arvioida tuen määrää, kun tiedät vastikkeiden suuruuden.

Ruokakunnan koko määrittää tulojen alarajan. Yksinasuvalla tulojen alaraja on 729 e/kk. Jos tulot eivät ylitä rajaa, niillä ei ole vaikutusta tuen määrään. Huomioithan, että palkkatuloista tehdään ansiotulovähennys 300 e/kk.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Vieras » 28 Tammi 2021, 22:37

Hei muutama kysymys!

1. Onko mahdollista saada yleistä asumistukea rahoitusvastikkeen maksuun?
2. Jos ostaisin omistusasunnon ja saisin opiskelijana opintotuen ja yleistä asumistukea maksimimäärän, paljonko voisin lisäksi tienata kuukaudessa, etteivät tukeni lähtisi?

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 28 Huhti 2020, 15:43

Hei iirisemilia!

Jos alivuokraat asunnosta osan kämppäkaverille, niin lähtökohtaisesti haette asumistukea kummatkin erikseen ja kuulutte silloin eri ruokakuntiin. Toistenne tulot eivät vaikuta tässä tilanteessa ja alivuokralaisen maksama vuokra vähennetään sinun huomioitavista asumismenoista.

Jos asut samassa osoitteessa toisen henkilön kanssa, niin sinun tulee selvittää asumistukihakemuksessa asumisolosuhteesi, eli se onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto. Kela arvioi selvitysten perusteella, onko kyseessä avoliitto vai kimppakämppä. Avopuolisoille asumistuki on yhteinen.
www.kela.fi/ruokakunta

Yleistä asumistukea on mahdollista saada vain Suomessa sijaitsevaan asuntoon.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja iirisemilia » 27 Huhti 2020, 19:44

Hei!
1. Jos minä opiskelijana omistan asunnon ja siinä asuu kanssani toinen opiskelija, saako molemmat asumistukea?
2. Jos kyseinen asunto on puoliksi minun ja äitini omistuksessa, miten tämä tilanne vaikuttaisi asumistukiin?

Suunnitelmissa on siis opiskelut Espanjassa, joten onko tuet samat kuin edellä mainituissa tilanteissa vai pitäisikö jotain erityistä huomioida?

Kiitos jo etukäteen avusta!

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Touko 2019, 14:43

Hei Maaria1234!

Teidän on mahdollista hakea yhteistä asumistukea myös omistusasuntoon toimittamalla tarkistushakemuksen. Asumismenoina huomioidaan vastikkeet, mahdolliset erilliset lämmitys ja vesimaksut normin mukaan ja asuntolainan koroista 73 %. Sillä ei ole merkitystä, että vain toinen teistä omistaa asunnon, asumistuki on kuitenkin yhteinen. Puolison maksua ei huomioida laskelmassa.

Tsemppiä muuttoon!

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Maaria1234 » 14 Touko 2019, 11:35

Moikka,

Muutamme minun omistamaani omistusasuntoon kumppanini kanssa. Olemme saaneet aiemmin yhteistä yleistä asumistukea vuokra-asuntoon.

Onko meillä mahdollisuus saada yhteistä yleistä asumistukea myös omistusasuntooni? Miten tuki määräytyy, kun kumppanini maksaa osan asumisesta minulle vuokrana? Lasketaanko se silloin minulle vuokratuloksi, vaikka olemme samaa ruokakuntaa ja saamme yhteistä tukea?

Kiitos jo etukäteen :)

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 08 Huhti 2019, 10:29

Hei Ale123!

Voit hakea vuokra-asuntoon yleistä asumistukea, vaikka sinulla olisi omistusasunto. Jos omistusasunnosta tulee vuokratuloa, se huomioidaan pääomatulona yleisessä asumistuessa.

Lisää yleisestä asumistuesta ja asumistukeen vaikuttavista tuloista löydät Kela.fi sivulta: www.kela.fi/yleinen-asumistuki ja www.kela.fi/asumistukeen-vaikuttavat-tulot.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Ale123 » 05 Huhti 2019, 15:00

Jos omistan asunnon ja opiskelu paikkani on muualla, jonka takia minun täytyy vuokrata asunto, niin saanko asumistukea ja miten sen määrä määräytyy. Tai jos asunnossani on vuokralainen niin miten vaikuttaa asumistukeen jos asun muualla vuokralla?

Re: Opiskelijan omistusasunto ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Maalis 2019, 10:29

Hei sakari ja mikutesti!

sakari:
Yleistä asumistukea on mahdollista saada myös silloin, kun vuokranantaja on oma vanhempi. Mikäli vanhempi asuisi samassa asunnossa, lapsi ei voi saada omaa asumistukea vaan vanhempi ja lapsi kuuluvat samaan ruokakuntaan.

mikutesti:
Ajatuksesi metsätalouden tulon laskennasta on oikein. Verohallinto antaa vuosittain päätöksen metsän keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta ja sieltä voi tarkistaa paikkakuntakohtaisen vuotuisen tuoton.

Mikäli lapsesi asuu yksin ja hänellä ei ole muita tuloja, ei laskemasi suuruisella metsätalouden tulolla ole vaikutusta asumistukeen. Yksinasuvalla tulojen alaraja on 719 €/kk. Kun tulot eivät ylitä rajaa, niillä ei ole vaikutusta asumistukeen. Mikäli hän ei asu yksin, voit tarkistaa tulojen alarajat eri kokoisissa ruokakunnissa sivulta www.kela.fi/tulojen-alarajat.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Opiskelijan metsäomaisuus ja yleinen asumistuki

Kirjoittaja mikutesti » 03 Maalis 2019, 10:52

Hei!

Olen harkinnut lahjoittaa lapselleni pienen metsäomaisuuden. Tällöin hänen metsäomaisuus olisi 11 % 60 hehtaarin metsämaasta. Kyseisellä paikkakunnalla metsämaan tuotto on 39,05 €/ha/vuosi. Ymmärtääkseni metsämaan tuotto on lapselleni 0,11*60*39,05 €/vuosi. Onko tällä 257,73 €:n vuotuisella tuotolla 21,48 €/kk tulovaikutus opiskelijan yleiseen asumistukeen tuloja tarkasteltaessa?

Kiitti!

Ylös