Asumistuki + sijoitusasunto

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Asumistuki + sijoitusasunto

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Heinä 2020, 15:20

Hei Toinenkyselija!

Vuokratulosta vähennetään osakeasunnossa vastikkeet, erillinen vesimaksu sekä erilliset lämmityskustannukset normin mukaisesti. Muita kustannuksia ei tulosta vähennetä.

Yleistä asumistukea hakiessa ei tiedustella miksi ei itse asu omistamassaan asunnossa. En osaa sanoa, olisiko tämä mahdollista jossain toisessa tuessa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja Toinenkyselija » 05 Heinä 2020, 13:10

Hei!
Entä miten muut kulut huomioidaan? Esim. vakuutusmaksut ja kodinkoneiden uusinnat ym? Niistä yhteenveto kerran vuodessa vai joka kuukausi? Jo yhden kodinkoneen uusinta/korjaus voi helposti saada yhden kk tuotot pahasti pakkaselle.
Haluaako Kela siis kaikki sijoitusasuntoon liittyvät kuitit ja vakuutuslaskut ym liitteeksi asumistukea hakiessa?

Entä onko totta että kela voi vaatia selvitystä sille että miksi ei itse asu omistamassaan asunnossa? Itselläni mahdollisesti tulossa tilanne jossa joutuisin turvautumaan vuokra-asuntoon ja asumistukeen muuttuvan elämäntilanteen takia, mutta tarkoitus olisi yrittää nousta jaloilleni mahdollisimman pian ja pyristellä pois tuen piiristä.
En sen lyhyehkön ajan takia tahtoisi irtisanoa hyvien ja pitkäaikaisten vuokralaisteni sopimusta.

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 08 Touko 2019, 09:35

Hei Rahoitusvastike543445!

Kuluina voidaan vähentää vastikkeet eli myös rahoitusvastike. Liitteeksi kannattaa siis toimittaa tosite, missä näkyy kaikki vastikkeet.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja Rahoitusvastike543445 » 07 Touko 2019, 10:01

Entä jos ei ole henkilökohtaista asuntolainaa, vaan yhtiölainaa? Saako yhtiölainaa eli rahoitusvastiketta vähentää kuluina?

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Touko 2019, 09:49

Hei jonnajonna!

Kuten täällä jo mainittiinkin, omaisuus ei vaikuta yleisen asumistuen määrään. Jos omaisuus tuottaa tuloa esim. korko tai vuokratuloa, se voidaan huomioida.

Vuokratulot huomioidaan niin, että saamastasi vuokrasta vähennetään maksamasi vastikkeet ja mahdolliset erilliset vesi- ja lämmitysmaksut normin mukaan. Velan osuutta ei vähennetä. Jäljelle jäävä osuus huomioidaan tulona.

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja Vieras » 30 Huhti 2019, 10:55

Omaisuus ei vaikuta asumistukeen, vain tulot vaikuttavat. Sulla voi pankissa olla rahaa vaikka miljoona mut jos sun tulot on pienet, voit saada asumistukea. Toimeentulotukeen omaisuus ja varallisuus vaikuttavat.

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja jonnajonna » 30 Huhti 2019, 08:42

Joo sen tiedän kyllä, mutta itse omaisuus? Eli jos vaikka on 10 000 e säästöjä ja ostaa sijoitusasunnon ja asuu itse vuokralla. Saa vuokratuottoa joka toki katsotaan tuloksi, mutta jos on omaisuutta vaikuttaako se (säästöt yms)

Re: Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja Vieras » 29 Huhti 2019, 14:32

Kaikki tulot vaikuttavat asumistukeen, myös vuokratulot.

Asumistuki + sijoitusasunto

Kirjoittaja jonnajonna » 29 Huhti 2019, 13:22

Hei, minulla on tilanne, että joudun muuttamaan vuokralle asumaan lasten kanssa ja minulla olisi mahdollisuus kuitenkin säästöjäni sijoittaa pieneen asuntoon. Käsiraha löytyisi yksiötä varten. Lasten takia en tietenkään siihen yksiöön voisi muuttaa, joten vuokralle pitää joka tapauksessa mennä. Jos ostan yksiön jota vuokraisin ja maksan siitä lainan ja vastikkeen ja vuokralainen ei mitään suurta voittoa toisi. Olenko oikeutettu asumistukeen, vaikka minulla olisi sijoitusasunto. Eli jos asun vuokralla jossa vuokra olisi 1000e ja saisin vuokratuottoa sijoitusasunnosta esim 50 e kk, niin eikö se lasketa vain tuloksi? Koen että on järkevämpi ostaa vaikka se pieni asunto vaurastumista varten, kuin ei asuntoa ollenkaan. Mikäli se vaikuttaisi vuokra-asunnon asumistukeen, niin en tietenkään voisi hommata sitä sijoitusasuntoa.

Ylös