Osittain varhennettu vanhuuseläke + kelan työttömyyskorvaus

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Osittain varhennettu vanhuuseläke + kelan työttömyyskorvaus

Re: Osittain varhennettu vanhuuseläke + kelan työttömyyskorvaus

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 17 Elo 2020, 08:42

Hei LUS 22!

Jos lisäpäiviin on oikeus, se tarkoittaa, että 500 päivän enimmäisajan lisäksi voi saada lisäpäiviltä ansiosidonnaista päivärahaa tai peruspäivärahaa. Tällöin ei siirrytä työmarkkinatulle. Tarveharkinta koskee vain työmarkkinatukea ja siinä osittainen varhennettu vanhuuseläke voi vaikuttaa tuen määrään.

Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha ovat saman suuruisia. Peruspäiväraha on tuki henkilöille, joilla työssäoloehto on täyttynyt, mutta ei ole työttömyyskassan jäsen. Se on siis tavallaan vaihtoehto ansiosidonnaiselle päivärahalle, mutta sen määrä on työmarkkinatuen kanssa samalla tasolla. Siinä ei kuitenkaan ole tarveharkintaa.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela työttömyysturva

Re: Osittain varhennettu vanhuuseläke + kelan työttömyyskorvaus

Kirjoittaja LUS 22 » 14 Elo 2020, 16:55

Kiitos vastauksesta ! Onko työttömyysputki sellainen, että silloin harkintaa käytetään, jos samanaikaisesti nostaa osittain varhennettua vanhuuseläkettä. Kyseessä on jo 62 vuotta täyttänyt pitkäaikaistyötön. Ellei työttömyysputkea poisteta, ymmärtääkseni hän voisi saada lisäpäiviä 64-65 vuotiaaksi asti. 500 pv nykyinen määrä riittää vielä noin vuoden. Onko työmarkkinatuki suurempi kuin peruspäiväraha?

Re: Osittain varhennettu vanhuuseläke + kelan työttömyyskorvaus

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 06 Elo 2020, 10:26

Hei LUS 22!

Osittainen varhennettu vanhuuseläke on huomioitavaa tuloa työmarkkinatuen tarveharkinnassa. www.kela.fi/tyomarkkinatuessa-on-tarveharkinta. Peruspäivärahassa ei ole tarveharkintaa.

Pääomatuloja ja muita tuloja (kuten osittainen varhennettu vanhuuseläke) ei kuitenkaan oteta työmarkkinatuen tarveharkinnassa huomioon, kun sitä maksetaan

• 55 vuotta täyttäneelle, joka on täyttänyt työssäoloehdon ennen työttömäksi jäämistä tai
• työllistymistä edistävän palvelun ajalta.

Puolison tulot eivät vaikuta työttömyysetuuden saajan työmarkkinatukeen tai peruspäivärahaan.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva

Osittain varhennettu vanhuuseläke + kelan työttömyyskorvaus

Kirjoittaja LUS 22 » 05 Elo 2020, 15:24

Vaikuttaako Kelan työttömyyspäivärahaan, jos samanaikaisesti nostaa osittain varhennettua vanhuuseläkettä. Tiedän, että työttömyyskassan maksamaan päivärahaan se ei vaikuta. Kyseessä pitkäaikaistyötön, jonka kulumassa oleva 500pv ei riitä eläkeikään asti, eikä ole myöskään oikeutettu enää kunnan velvoitetyöllistettäväksi. Yksityiseltä puolelta tuskin enää saa työtä monisairauden vuoksi. Lisäksi kysyn, vaikuttaako puolison työeläke kelan päivärahan saantiin.

Ylös