Alle 2 vk yrittäjänä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Alle 2 vk yrittäjänä

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja 2viikkoa » 21 Loka 2019, 10:00

En jaksanut koko viestiketjua lukea, mutta voisiko joku kertoa miten KÄYTÄNNÖSSÄ toteutuu ALLE 2 VIIKON KOKOAIKAINEN YRITTÄJYYS? En vain itse keksi miten niin lyhyt aika on ensinnäkin järkevää saati toteutuskelpoista?
Taas esimerkki viranomaisten vieraantumisesta käytännön elämästä?

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 16 Loka 2019, 15:20

Hei Kuvataiteilija!

Kiitos. Mukavaa viikkoa!

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela työttömyysturva

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kuvataiteilija » 16 Loka 2019, 12:56

Kiitos vastauksesta!

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 15 Loka 2019, 08:17

Hei Kuvataiteilija!

Voit esittää menot vaikka ne olisivat syntyneet edellisen vuoden aikana.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela työttömyysturva

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kuvataiteilija » 12 Loka 2019, 09:57

Onkohan jollain muulla työttömällä kuvataiteilijalla asiasta kokemusta?

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kuvataiteilija » 11 Loka 2019, 15:34

Kiitos vastauksesta. Ette tosin vielä vastanneet kysymykseeni, huomioidaanko edellisenä vuonna tehdyt näyttelyyn liittyvät kulut menona.

En siis tiedä, uskallanko tämän vuoden puolella taulujani kehystää tai kehystysmateriaalit ostaa.

Teillä täytyy olla jokin sääntö asiasta?

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 11 Loka 2019, 10:07

Hei Kuvataitaiteilija!

Kuten jo edellä mainittiinkin, emme voi tällä palstalla antaa tarkempaa vastausta koska tilanteesi pitää katsoa kokonaisvaltaisesti hakemuksesi perusteella. Ilmoita myyntitulojen lisäksi teosten maalaamiseen ja myymiseen liittyvät menot. Käsittelijä pyytää tarvittaessa lisätietoja sen mukaan miten tulot ja menot huomioidaan.

Pääsääntöisesti apurahat huomioidaan sovittelussa ja tarveharkinnan tulona. Kustannusten korvaamiseksi (esim. materiaalikulut) myönnetyt apurahat eivät kuitenkaan yleensä vaikuta työttömyysetuuden määrään koska niitä ei huomioida tulona. Ilmoita kuitenkin myös apurahat hakemuksessa ja toimita päätös liitteeksi.

Yrittäjäasiakkaan työttömyyden aikaiset jatkuvat tulot voidaan tosiaan arvioida yleensä yrityksen edellisen täyden tilikauden tietojen perusteella ja huomioida vuodeksi eteenpäin. Se, tehdäänkö kohdallasi sovittelu näin, tutkitaan hakemuksen perusteella tarkemmin.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela työttömyysturva

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kuvataitaiteilija » 10 Loka 2019, 18:57

Hei! Odotan vielä vastausta.

Olen työtön kuvataiteilija, joka teen taidetta vapaa-ajallani. Jos aion pitää näyttelyn ensi vuonna, voinko ostaa tarvitsemani materiaalit kehystystä varten jo tänä vuonna, vai huomioidaanko niitä enää ensi vuonna menoeränä?

Edelleen sain tällaisen ohjeen että voin "ilmoittaa vapaamuotoisesti" tuloni ja menoni näyttelyyn liittyen. Enkö siis muka tarvitse kuitteja? En oikein usko että noin helpolla pääsisi.

Saavatko ne kuitit sitten olla vaikka edelliseltä vuodelta, koska suurin osa näyttelyn töistä on kuitenkin tehty edellisenä vuonna? Miten välineiden (siveltimien yms.) osuus määritellään?

Tampereen taiteilijaseuran sivuilla on vuodelta 2004 artikkeli "Päätoiminen tai sivutoiminen
TAITEILIJA vai YRITTÄJÄ?"

http://www.tampereen-taiteilijaseura.fi/verkkolehti2004/paatoiminen2.html

Siinä todetaan seuraavaa:
"Myyntitulot esimerkiksi näyttelystä sovitellaan kalenterivuodeksi tai 12 kuukaudelle ja kustannukset otetaan sovittelussa huomioon."

Onko tämä vanhaa tietoa vai edelleen ajan tasalla? Mitä se tarkoittaa että tulot sovitellaan kalenterivuodeksi, kun kuukausi kerrallaanhan kaikki ilmoitetaan?

Edelleen olisi tärkeää tietää, huomioidaanko edellisenä vuonna hankittujen materiaalien kulut vai ei? Maalaukset on joka tapauksessa näyttelyä varten pääosin jo tehty. Otetaanko niiden tekokustannuksia siis huomioon?

Ja uskallanko jo tilata ne kehykset vai pitääkö odottaa ensi vuoteen, että olisi tuoreet kuitit?

Kiitos ystävällisesti vastauksestanne.

- - -

Vielä haluaisin tietää, miten käy jos haen ja saan kohdeapurahaa näyttelyä varten -eli joitakin satoja euroa näyttelyvuokraan ja useampia satoja kehystystä varten (riippuu nyt siitä paljonko saisi)?

Otetaanko tällainen kohdeapuraha pääsääntöisesti palkkatuloon verrattavana tulona huomioon sovittelussa vai nähdäänkö tässä se, että raha menee kohteeseen kokonaisuudessaan (kuitit), eikä siitä jää ylimääräistä taiteilijan taskuun?

Kiitos vielä seikkaperäisestä vastauksestanne! Olisi kiva ymmärtää näitä asioita.

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 09 Loka 2019, 08:22

Hei Kuvataiteilija!

Selvitä mahdollisten teosten myyntitulojen lisäksi kyseisten teosten maalaamisen ja myymiseen liittyvät menot. Nämä menot voidaan vähentää mahdollisesta soviteltavasta tulosta. Tämän tarkemmalla tasolla emme voi tällä palstalla kysymyksiisi vastata, koska käsittelijä katsoo tarkemmin tilanteesi hakemuksesi perusteella.

Voit lukea lisää työttömyysetuuden sovittelusta osoitteessa:
www.kela.fi/soviteltu-tyottomyysetuus

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela työttömyysturva

Re: Alle 2 vk yrittäjänä

Kirjoittaja Kuvataiteilija » 08 Loka 2019, 09:37

Suunnittelen ensi vuodelle näyttelyä. Näyttelyn maalaukset on ainakin pääosin jo maalattu -sillä vapaa-ajalla, joka osa-aikaisista satunnaisista töistä jää.

Haluaisin kehystää maalaukset hyvissä ajoin, siksikin, että varaudun ajan riittämiseen -enhän voi tietää paljonko ja milloin minulle töitä tarjotaan.

Jos kehystän työt tämän vuoden puolella, ja myisinkin näyttelystä jotakin, huomioiko Kela kehystyskulut menoksi, kuittien ollessa edelliseltä vuodelta?

Huomioidaanko materiaalikulut ylipäätään menona ja täytyykö arvioida se, paljonko juuri näihin myytyihin töihin on materiaalia kulunut, vai voinko vain ilmoittaa paljonko minulla on kaiken kaikkiaan kulunut rahaa materiaaleihin?

Vastaattehan kaikkiin kysymyksiini.

Kiitos paljon.

Ylös