Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 26 Helmi 2020, 15:22

Hei Lind!

Päätöksen oikeudesta työttömyysetuuteen tekee TE-palvelut, joten sinun kannattaa olla tästä asiasta yhteydessä suoraan sinne.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela työttömyysturva

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Lind » 26 Helmi 2020, 13:43

Hei!

Kysyisin seuraavaa, mikäli laitan yritykselle minimimäärän yel työtulon , niin olenko oikeutettu saamaan työttömyysetuus korvausta , jos tulevaisuudessa yrityksestäni loppuu toiminta ja palaan takaisin työttömäksi työnhakijaksi ? Tuleeko joku karenssi jos en ole oikeutettu? Vai pitääkö se yel työtulo olla tuo n. 12t vähintään jotta on oikeutettu työttömyysetuuteen?

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Tepaed » 26 Helmi 2020, 08:56

Hei!

Juu tietenkin kannattaa laittaa yel työtulo vastaavaksi nimenomaan , kun ottaa huomioon ne edut mitä siitä kumminkin saa:)..

Kyselin vaan mielenkiinnosta et meneekö se todella näin.

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 24 Helmi 2020, 08:45

Hei Tepaed!

Voit arvioida oikeuttasi tukeen esimerkiksi Kelan laskurilla:
www.kela.fi/laskurit#asumisen-tuet

Tuen saamiseen vaikuttaa tulojen lisäksi myös asumiskustannukset ja paikkakunta.

Yrityksen todelliset tulot eivät vaikuta tuen saamiseen. Tulo huomioidaan siis vain YEL-työtulon mukaan, vaikka todelliset tulot olisivatkin suuremmat. Sinun ei myöskään tarvitse maksaa tukea takaisin Kelalle, vaikka olisitkin nostanut esimerkiksi palkkaa enemmän.

Jos nostat YEL-työtulon määrää, niin silloin tulee tehdä tarkistus tukeen.

YEL-työtulo kannattaa toki pyrkiä pitämään todellisuutta vastaavana, koska sen mukaan lasketaan myös eläke, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha yms.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela työttömyysturva

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Tepaed » 23 Helmi 2020, 19:51

Hei!

Minulla siis tuo yel työtulo laitettu minimiin:)

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Tepaed » 23 Helmi 2020, 00:46

Hei!

Kysyisin seuraavaa: Mikäli ilmoitan YEL työtulon minimi määräksi (n. 8000€) vuodessa niin voinko siis saada asumistukea vuokra-asuntooni, mikäli muita tuloja taloudessani ei ole? Toiminimi yritys siis kyseessä... Vaikuttaako todelliset yrityksen tienaamat tulot asumistuen saamiseen, vaikka niitä ottaisinkin käyttööni? Mikäli yritys tienaa oikeasti enemmän , kuin tuon ilmoittamani YEL-työtulon, mitä tapahtuu? Olenko velvollinen maksamaan takaisin päin kelalle korvauksia? Onko yrityksen todellisilla tuloilla mitään merkitystä asumistuen saamiseen jatkossakaan ,mikäli tuon yel työtulon ilmoittaa minimiksi? Ihan mielenkiinnosta kysyn:)

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 17 Helmi 2020, 08:53

Hei Yritys!

Jos sinulla on voimassa oleva YEL -vakuutus ja saat lisäksi starttirahaa, otetaan asumistuessa tulona huomioon pelkästään YEL -työtulo. Starttirahaa ei siis tarvitse silloin merkitä hakemukseen.


Hei joemront!

Yrittäjälle Kela arvioi tulon yleisessä asumistuessa yleensä YEL- tai MYEL- vakuutuksen työtulon mukaan. Jos YEL-vakuutusta ei ole, niin tuloksi voidaan arvioida vähimmäistulo tai oma arvion mukainen tulo. Eli sitä ei ole pakollista olla. Jos saat starttirahaa, niin silloin tuloksi voitaisiin arvioida starttirahan määrä (jos YEL- tai MYEL- vakuutusta ei ole).

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela työttömyysturva

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja joemront » 16 Helmi 2020, 14:36

Hei!

Olen hakemassa yrittäjän asumistukea ja pohdin tässä minimi YEL - työtuloa, joka ymmärtääkseni pitää maksaa saadakseen yrittäjän asumisen tuen. Aloittelevana yrittäjänä oman YEL vakuutusyhtiöni kautta minulla on 22% alennus seuraavan 3 vuoden ajan kyseisestä vakuutuksesta. Mietinkin tässä, sitä että jos minimi YEL pitää olla se noin 8000e/vuodessa, niin pitääkö minun maksaa YEL:iä tuon 8000e verran vaiko tämän saamani alennetun hinnan verran (eli 8000e arvoisesta YEL maksusta alennuksen kanssa, jolloinka maksaisin päälle 6000e YEL-maksuja). Toivottavasti viestistäni sai selkoa.

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Yritys » 15 Helmi 2020, 19:13

Hei!
Saan starttirahaa, joten laitanko hakemukseen sekä starttirahan määrän ja YEL-maksun määrän vai vaan YEL:n määrän?

Re: Yrittäjän asumistuki ja ilmoitettu YEL-työtulo

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 21 Tammi 2020, 10:47

Hei Id91!

Voit hakea asumistukea alivuokrattuun asuntoon. Toimita hakemuksen liitteeksi alivuokrasopimus. Koska olet yrittäjä, tulosi arvioidaan YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Jos sinulla ei ole vakuutusta, tuloksi voidaan arvioida starttirahan määrä, vähimmäistulo tai oman arviosi mukainen tulo.

Jos asut samassa osoitteessa toisen henkilön kanssa ja sinulla on alivuokrasopimus, sinun tulee selvittää asumistukihakemuksessa asumisolosuhteesi eli se, onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto. Kela arvioi selvityksesi perusteella, onko kyseessä avoliitto vai kimppakämppä. Kela arvioi asiaa käytettävissä olevien tietojen perusteella ja käyttää myös tapauskohtaista harkintaa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota yhteen muuton syihin, asukkaiden ikään, asunnon kokoon, asumisen kestoon ja siihen, ovatko asukkaat asuneet aikaisemmin yhdessä.

Ystävällisesti
Marika | Kela työttömyysturva

Ylös