Asumistuki pätkätöissä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Asumistuki pätkätöissä

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 11 Joulu 2019, 15:02

Hei!

Emme valitettavasti pysty antamaan enempää esimerkkitilanteita, sillä jokaisen asiakkaan tilanne katsotaan yksilöllisesti hakemusta käsiteltäessä. Päätöstä annettaessa huomioidaan kaikki tiedossa olevat tulot.

Terveisin
Riikka | Kela työttömyysturva

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Vieras » 10 Joulu 2019, 12:42

En kyllä osaa kuvitella mitään tilannetta, jossa hakijan kannalta parasta laskemistapa vuositasolla olisi muu kuin keskiarvotulo, jos ansiotulot jäävät alle 8400 euroa. Esimerkiksi, jos on ensin ollut töissä melkein pisimmän Kelan tulkitseman alle kolmen kuukauden jakson ja sitten joskus ennen vuositarkistusta saa töitä vaikka kuukaudeksi, niin siinähän on suuri varaa, että se kuukausi jää käytännössä ilmaistyöksi, koska asumistukeen tulee välitarkistus ja tuki laskee.

Jotkut työnantajat eivät välttämättä edes ota kuukaudeksi töihin, vaan vaativat vähintään 3kk tai pisimmän Kelan tulkitseman alle 3kk, joka käytännössä voi olla melkein 4kk. Myös tästä syystä olisi hyvä tietää joku nyrkkisääntö, että milloin ansiotuloa voi vuositasolla saada lisää noin 8400e asti useammassa jaksossa ilman, että asumistuki muuttuisi. Pätkätyöläisenä ei ole mielekästä harrastaa arpapeliä, jos Kela toteaa epämääräisesti tulojen sijoittumisen ja hakijan tilanteen vaikuttavan lopputulokseen. Se ei kerro hakijalle mitään.

Omassa tilanteessani vuositasolla paras tapa saada edes pätkätöitä on juuri, että voisi yhden kerran saada ansiotuloa pisimmän Kelan tulkitseman alle 3kk rajan, että tuloja ei vuositasolla katsota jatkuviksi. Palkka ei kuitenkaan ole niin hyvä, että tuossakaan ajassa kertyisi lähes 8400e. Pitäisi joku parin kuukauden pätkä sitten jostain vielä myöhemmin saada, mutta ongelmaksi muodostuu mahdollinen välitarkistus, jos tulot katsotaan tuon takia jatkuviksi. Vuositasolla pätkätöitä ei kuitenkaan ole juurikaan sen enempää mitä tuo 8400e raja sallisi.

Siispä jos voisitte jotain esimerkkitapauksia kertoa, jossa henkilö on ensin saanut ansiotuloa melkeinpä pisimmän mahdollisen ajan kerralla ilman, että sitä katsotaan jatkuvaksi esim. työllistynyt kuun 2. päivä tai myöhemmin + 2kk + 1kk vajaa kuukausi. Kuitenkin myöhemmin saanut ansiotuloa lisää, mutta yhteensä alle 8400e vuositasolla ja edelleen alle 3kk rajan kerralla. Asumistuki kaikesta huolimatta ei ole muuttunut. Henkilö olisi yksinasuva työtön muuna aikana ja saa työmarkkinatukea ja mahdollisesti perustoimeentulotukea.

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 10 Joulu 2019, 11:03

Hei!

Erilaisia tilanteita on hyvin paljon ja joukossa on myös päätöksiä, jossa tulot vuoden aikana jakaantuvat useisiin lyhyisiin pätkiin ja eri tulomuotoihin (etuudet, palkat, tulottomat jaksot). Jos tulot eivät jatku tuen tarkistus/myöntöajankohdasta vähintään 3 kuukautta, päätöksellä käytetään keskiarvotuloa 12 kuukaudelta.

Jos tuen hakijan tuloja arvioisi vuositasolla, tulojen sijoittuminen vuoden ajalle vaikuttaa siihen miten asumistuki määräytyy ja lopputulos voi olla erilainen. Riippuu aina hakijan tilanteesta olisiko mieluisampaa laskea tulot jatkuvina tuloina ja tarkistaa tulojen muuttuessa vai keskiarvotuloina koko vuodelle. Ohjeistuksessa on kuitenkin määritetty miten tulot tulee huomioida ja päätökset tehdään sen mukaan.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela työttömyysturva

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Vieras » 09 Joulu 2019, 14:45

Kai teillä on olemassa päätöksiä, joissa työtön on saanut ansiotuloa alle kolme kuukautta ja myöhemmin saa jälleen ansiotuloa, mutta tuloja ei ole katsottu jatkuviksi, vaikka nämä ovat tapahtuneet 12kk sisällä? Kiinnostaisi kovasti tietää tapauksia. On hieman epäoikeudenmukaista, jos henkilö A saa parempaa palkkaa ja tienaa hieman alle 8400e lähes neljän kuukauden aikana, mutta henkilö B tienaa vähemmän, joten henkilö B joko saa asumistuen leikkauksen tai osa tulorajasta jää käyttämättä. Aika hassua, että parempaa palkkaa saava voi joissakin tapauksissa saada enemmän asumistukea.

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 05 Joulu 2019, 14:36

Hei!

Kiitos kommenteistasi! Vuositarkistuksessa otetaan huomioon kaikki tiedossa olevat tulot. Tarkistustilanteessa työsuhteen alkamispäivä tosiaan ratkaisee tarkistusajankohdan.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela työttömyysturva

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Vieras » 03 Joulu 2019, 16:43

Ideana olisi tietää, miten ansiotuloa pitää vuoden aikana tulla, jotta vuositarkistuksessa laskettuun keskiarvotuloon ei syntyisi tarkistusperustetta ja samaan aikaan ansiotulot olisivat vuositasolla hyvin lähelle tulorajaa? Onko esimerkkitapauksia?

Kelan tutkija on tätä asiaa myös pohtinut.

"Johtopäätös 2: Jos teet neljä kuukautta kesätöitä, työsuhde kannattaa aloittaa vasta kuukauden 2. päivä"

"Johtopäätös 3: Jos teet pätkätyötä, voi olla kannattavaa pitää tauko kahden kuukauden jälkeen"

https://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/3584

Käytännössä siis ansiotuloa voi saada jopa lähes neljä kuukautta ilman, että se katsotaan jatkuvaksi tuloksi, jos työ alkaa vasta 2. päivä tai myöhemmin samana kuukautena. Monelle 8400e ansiotulo voi tehdä tiukkaa tuona aikana, joten missä tilanteessa ansiotulo voi myöhemmin vielä jatkua ennen kuin se katsotaan jatkuvaksi?

Huono ajoitus voi vähentää asumistukea, vaikka vuositasolla tulot olisivat samat, jos vuositarkistus osuu työsuhteen sisälle, vaikka tulot eivät olisi jatkuvia. Tällöin Kela lisää palkan laskettavaan keskiarvotuloon, mutta näin ei tapahdu, jos sen sijaan samanlainen työsuhde ajoittuisi vuositarkistuksen ulkopuolelle. Epäselvää on, että vaikuttaako tieto tulevasta työsuhteesta tähän asiaan vuositarkistushakemusta tehdessä eli jos ilmoittaa työllistyvänsä vaikkapa kuukautta myöhemmin tarkistuksen jälkeen? Paras tilanne lienee, että vuositarkistushakemuksen ja tarkistuksen aikana ei ole mitään ansiotuloja tai edes tietoa sellaisesta. Muussa tapauksessa on riski saada vähemmän asumistukea, vaikka ansiotulot olisivat vuositasolla samat.

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 02 Joulu 2019, 14:04

Hei!

Tuen tarkistusperuste voi syntyä, vaikka tulot jäisivät vuositasolla tulorajan alle. Jos tulot eivät tarkistus-tai myöntöajankohdasta jatku kolmea kuukautta, lasketaan keskiarvotulo. Tulojen väliselle tauolle ei voida antaa tiettyä aikarajaa. Tilanne tutkitaan hakemuksen perusteella. Annetusta päätöksestä voit tarvittaessa kysyä lisää ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela työttömyysturva

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Vieras » 29 Marras 2019, 18:19

Kiitos selkeästä vastauksesta. Itseäni hieman ihmetyttää oma tapaus, jossa työsuhde katsottiin kestävän alle kolme kuukautta (käytännössä melkein neljä, mutta alkoi kuukauden puolivälissä). Ansiotulot laskettiin keskiarvona. Harmikseni työsuhde osui vuositarkistuksen ajankohtaan, joten asumistuki väheni tulojen takia seuraavaan vuositarkistukseen asti. Mikäli työsuhde olisi alkanut vaikkapa vuositarkistuksen jälkeen ja mitään tietoa ei sitä ennen olisi ollut työsuhteesta, niin tarkistusperustetta ei olisi syntynyt, koska työsuhde kesti alle 3kk ja ansiotuloraja ei ylity? Vielä siis tarkennusta kaipaan ansiotulorajaan eli onko se alle 300+400e/kk vain havainnollistava keskiarvo eli todellisuudessa ansiotuloja voi olla alle 8400e, jos on alle 3kk yhtäjaksoisesti vuositarkistuksen jälkeen? Sitten vielä viimeinen kysymys eli miten paljon pitää olla taukoa alle 3kk yhtäjaksoisten ansiotulojen välillä, jotta niitä ei edelleenkään katsota jatkuvana eli tarkistusperustetta ei synny ennen seuraavaa vuositarkistusta?

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 28 Marras 2019, 14:07

Hei!

Tarkistusperuste voi syntyä, vaikka ansiotulojen kokonaismäärä olisi alle 8400e ennen seuraavaa vuositarkistusta. Jos tulot muuttuisivat esimerkiksi ajalle 1.1. - 30.4., asumistuki tarkistettaisiin 1.2. alkaen ja tulot huomioitaisiin jatkuvina.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela työttömyysturva

Re: Asumistuki pätkätöissä

Kirjoittaja Vieras » 26 Marras 2019, 12:59

Voisiko nyt saada ihan tapauskohtaisia vastauksia eikä ns. robottivastauksia, joita jokainen voi lukea Kelan sivuilta muutenkin?

"Tarkistusperustetta ei synny, mikäli tulot ansiotulovähennyksineen, eivät nouse vähintään 400e/kk päätöksessä huomioituihin tuloihin verrattuna." Tähän varsinkin kaipaan vastausta eli katsotaanko se ainoastaan jokaisen kuukauden ansiotuloista vai 12kk ajalta ansiotulojen keskiarvona? Eli siis esim. vuositarkistus on tapahtunut, joskus sitten saa ansiotuloa, niin tarkistusperustetta ei synny, vaikka ansiotuloa saisi enemmän kuin alle 700e/kk, jos ansiotulojen kokonaismäärä on alle 8400e ennen seuraavaa vuositarkistusta? Käytännössä asumistuen määrä ei muuttuisi näillä ansiotuloilla?

"Mikäli tulot jatkuvat samanlaisina vähintään 3 kuukautta myöntö- tai tarkistamisajankohdasta, asumistuen määrä lasketaan näiden tulojen mukaan. Tulojenmuutos tilanteessa yleinen asumistuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen."

Sovelletaanko tätä vain myöntö- tai tarkistamisajankohdassa vai voiko se olla myös tarkistusperusteena myöhemmin?

Ylös