Osasairauspäivärahan määrä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Osasairauspäivärahan määrä

Re: Osasairauspäivärahan määrä

Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 22 Touko 2019, 14:40

Hei pehtoori!

Osasairauspäivärahassa työajan tulee vähentyä 40-60%:iin kokoaikatyöstä. Työajan vähentäminen voidaan toteuttaa lyhentämällä joko päivittäistä tai viikoittaista työaikaa. Osasairauspäiväraha maksetaan 6 arkipäivältä viikossa (ma-la), vaikka työskentelisit vain 4 päivää viikossa joten myös osasairauspäivärahapäivät kuluvat kuudelta arkipäivältä viikossa.

Osasairauspäivärahaa maksetaan enintään 120 arkipäivältä. Enimmäisajan täyttymisen jälkeen osasairauspäivärahaa voi saada saman sairauden perusteella uudelleen vasta, kun hakija on ollut vuoden ajan yhtäjaksoisesti työkykyinen. Poikkeuksena tilanne, jossa asiakas palaa työhön enimmäisajan jälkeen ja työskentelee yli 30 kalenteripäivää (lasketaan myös sunnuntai- ja pyhäpäivät) yhdenjaksoisesti, tällöin osasairauspäivärahaa voi hakea vielä 50 lisäpäivältä. Lisätietoa voit lukea osoitteesta: www.kela.fi/osasairauspaivaraha.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet

Re: Osasairauspäivärahan määrä

Kirjoittaja pehtoori » 22 Touko 2019, 09:22

Hei,
Olen osasairauskaudella kymmenen viikkoa tehden 4pv töitä ja 1pv sairaana per viikko. Miksi minulla kuitenkin kuluu 54 pvää osasairausaikaa 120:stä mahdollisesta, vaikka olen poissa vain 10 pvää ? Joudun leikkaukseen ja jos siitä koituu lisää osasairautta ja päivät menee yhteensä yli 120 päivän, mitenkäs sitten ?

Re: Osasairauspäivärahan määrä

Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 17 Touko 2019, 14:29

Hei sairaus2019!

Jos työkyvyttömyys alkaa vuonna 2019, sairauspäivärahan määrä lasketaan vuoden 2017 verotettujen työtulojen mukaan.

Sairauspäivärahan määräytyminen muuttuu 1.1.2020 alkaen. Jos oikeus sairauspäivärahaan alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, perustuu päivärahan määrä vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

Sairauspäivärahaa tulee hakea 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela sairausetuudet

Verotuksen valmistuminen

Kirjoittaja sairaus2019 » 17 Touko 2019, 11:05

Olen hakemassa sairauspäivärahaa. Hakemukseen tuli tieto, että "haet etuutta vuoden 2017 verotulojen perusteella". Milloin verotus valmistuu? Eli mistä päivästä alkaen etuus lasketaan vuoden 2018 verotulojen perusteella? Onko sääntöä minä aikana sairauspäivärahaa tule hakea?

Re: Osasairauspäivärahan määrä

Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 17 Touko 2019, 10:48

Hei KysyväkinEksyy!

Osasairauspäivärahan määrä, on tosiaan puolet sairauspäivärahasta. Tapauksessasi tuo 38,5 eur/pv. Kela maksaa osasairauspäivärahaa jokaiselta arkipäivältä (ma-la) 38,50e/pv, vaikka tekisitkin työtä 3 työpäivää viikossa. Tästä sovitte yhdessä työnantajan kanssa. Täyden sairauspäivärahan saa ainoastaan silloin kun on kokonaan työkyvytön.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet

Osasairauspäivärahan määrä

Kirjoittaja KysyväkinEksyy » 16 Touko 2019, 20:30

Hei!

Täysi sairaspäivärahani on n. 77 euroa päivässä (maksettu työnantajalleni). Jos olen kesäkuun osasairaspäivärahalla, jossa teen 3 täyttä päivää viikossa työtä ja olen kaksi osasairaspäivärahalla, niin maksetaanko minulle 3 pv * 77 eur/vk vai 3 pv* 38,5 eur/vk? Minulle kerrottiin, että osasairauspäiväraha on puolet täydestä sairaspäivärahasta. Mutta olenko käsittänyt väärin, että jos teen täysiä päiviä osasairaspäivärahakaudella niin saisin täyden sairaspäivärahan lopuilta (työttömiltä/sairaspäiviltä? Työsuhteeni on kokoaikainen.

Kiitos vastauksesta.

Ylös