Osasairauspäiväraha

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Osasairauspäiväraha

Re: Osasairauspäiväraha

Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 25 Marras 2019, 08:30

Hei Ekka!

Osasairauspäivärahan myöntämisperusteet perustuvat sairausvakuutuslakiin, jonka mukaan työn tekemisestä tulee sopia osa-aikaisesti siten, että työaika vähentyy 40-60% :iin aiemmasta. Laissa on säädetty myös se, että osasairauspäivärahaa maksetaan enintään 120 arkipäivältä. Enimmäisajan täytyttyä oikeus sairauspäivärahaan syntyy uudelleen saman sairauden perusteella vasta, kun on ollut yhtäjaksoisesti työkykyinen 12 kuukauden ajan enimmäisajan päättymisen jälkeen. Mutta jos tulee työkyvyttömäksi uuden sairauden vuoksi, voi osasairauspäivärahaan olla oikeus enimmäisajan täyttymisestä huolimatta. Uutena sairautena pidetään sairautta, joka ei ole aiheuttanut työkyvyttömyyttä aikaisempana enimmäisaikana ja jonka ei voida katsoa liittyvän aikaisempaan työkyvyttömyyteen.

Osasairauspäivärahasta löytyy Työterveyslaitoksen, Kelan ja Eläketurvakeskuksen toteuttama tutkimus, jossa seurattiin etuuden vaikutuksia kahden vuoden seuranta-aikana. Tutkimus on rajattu tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sekä mielenterveyden häiriöihin, jotka ovat kaksi eniten työkyvyttömyyttä aiheuttavaa sairausryhmää. Kelan lisäksi myös työeläkelaitokset tarjoavat osatyökykyisille tukea ja esim. työkokeiluja, joiden kriteerit ovat erilaisia kuin osasairauspäivärahassa.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet

Osasairauspäiväraha

Kirjoittaja Ekka » 11 Marras 2019, 18:58

Moikka, muutama kysymys liittyen osasairauspäivärahaan. Selvitän näitä siis järjestöni puolesta.

Mistä tulee se että osasairauspäivärahaa myönnetään vain 120 päivää? Ja miksi tukea saa vain 40-60% työajalle? Tuleeko tämä lainsäädännöstä ja jos tulee niin mihin se perustuu?

Taustalla siis se, että osassa tapauksissa pidempi osasairauspäiväraha palvelisi paremmin sairastunutta, koska tukea tarvitsee pidempään. Lisäksi hyppy 60 prosentista 100 on liian iso. Olisi sairastuneelle parempi saada tukea myös 70-90 % työaikaan.

Myös miksi ihmisen on pitänyt olla vuoden täysiaikaisena töissä ennen kuin sitä voi saada lisää (siis jos 120 päivää on käytetty)?
Onko Kelalla tietoa, mitä ihmisille käy käytettyään täydet päivät osa-sairauspäivärahaa? Siis moniko pystyy olemaan täysillä töissä sen jälkeen, ja jos ei pysty ovatko työttömyyskortistossa, koko sairauspäivärahalla tms.

Kiitos jo vastauksista etukäteen!

Ylös