Leskeneläke

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Leskeneläke

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 18 Loka 2019, 13:28

Hei, asvee!

Jos äidilläsi on maksussa kansaneläke, tulee toimittaa kansaneläkkeen tarkistushakemus. Jos leskeneläkehakemus on jo toimitettu työeläkeyhtiöön, sitä ei tarvitse toimittaa uudelleen (Kelaan).

Kansaneläkkeen määrään vaikuttavat kaikki muut eläketulot, myös leskeneläke, siksi tarkistushakemus tarvitaan.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja asvee » 17 Loka 2019, 20:41

Hei,
äitini (85v) sai Kelasta postia isän kuoleman jälkeen: leskeneläkehakemuksen ja kansaneläkkeen tarkistushakemuksen. Tarvitseeko näitä kumpaakaan palauttaa/hakea, kun hän on jo hakenut leskeneläkettä suoraan edesmenneen puolisonsa työeläkeyhtiön kautta?

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 31 Heinä 2019, 08:29

Hei!

Leskeneläkkeen etuusohjeessa (kohdassa 1.8.2.11. Palkkatulot) on avattu mitä tuloja katsotaan palkkatuloksi. Palkkatuloa on kaikenlainen palkka, palkkio, osapalkkio sekä muu niihin rinnastettava etuus ja korvaus. Palkaksi katsotaan myös esimerkiksi lomaraha, lomakorvaus, luontoisedut, veronalaiset henkilökuntaedut, joulurahat ja lahjapalkkiot sekä tantieemi.

Ja kyllä, olet tulkinnut kuvan aivan oikein.

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela eläke-etuudet

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja Vieras » 30 Heinä 2019, 14:24

Hei,

tuosta linkistä www.kela.fi/leskenelake-maara-ja-maksaminen ei kyllä aukea mitä tarkoitetaan "Työtuloista ja niihin rinnastettavista tuloista otetaan huomioon 60 %."

Otetaanko rinnastettavissa tuloissa huomioon peritty henkivakuutus, sijoitus tai muu omaisuus?
Tulkitsenko tuota linkissä olevaa kuvaa oikein eli yksin asuva voi maksimissaan saada täydennyseläkettä 6kk jälkeen 527,26 eur/kk mutta vain silloin, jos tulot ovat maksimissaan 55,54eur/kk?

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 17 Heinä 2019, 15:01

Hei, lukkukuuruu!

Leskeneläkkeen täydennysmäärää on tulosidonnainen, johon vaikuttavat lähes kaikki tulosi. Metsätaloudesta saatua tuloa tai osuutta kuolinpesän tuotosta ei huomioida tulona.

Lisää täydennysmäärästä ja bruttotulojen vaikutuksesta voit lukea verkkosivuilta: www.kela.fi/leskenelake-maara-ja-maksaminen

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja lukkukuuruu » 17 Heinä 2019, 11:07

Saan työmarkkinatukea ja lesken eläkettä ( brutto alle 1096 euroa). En saa korko enkä vuokratuloja enkä muita pääomatuloja. Paitsi olen saanut perintömetsän myynnistä osuuden (1/7). Onko sen myötä mahdollista hakea EV 277 lomakkeella leskeneläkkeen täydennysmäärää?

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 17 Touko 2019, 09:49

Hei maito123!

Leskellä on oikeus eläkkeeseen, jos yleiset edellytykset täyttyvät ja

- hänellä on tai on ollut yhteinen lapsi edunjättäjän kanssa ja
- avioliitto oli solmittu ennen kuin edunjättäjä täytti 65 vuotta

Työeläkelaitoksien maksamissa leskeneläkkeissä voi olla eri edellytyksiä kun Kelassa, esimerkiksi ikäedellytystä heillä ei ole. Siitä voit tiedustella tarkemmin omasta työeläkelaitoksestasi.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela eläke-etuudet

Leskeneläke

Kirjoittaja maito123 » 17 Touko 2019, 08:45

Hei,

en ole puolisoni kanssa aviossa ja täytän kohta 50. Meillä on yhteinen kouluikäinen lapsi. Jos menemme naimisiin 50-vuotta täytettyämme, olemmeko oikeutettuja leskeneläkkeeseen toisen menehtyessä?

Re: Leskeneläke

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 08 Huhti 2019, 15:14

Hei 3131!

Kela maksaa leskeneläkettä alle 65-vuotiaalle leskelle. Alkueläkettä maksetaan 6 kuukautta puolison kuolemasta. Yleensä tulot eivät vaikuta alkueläkkeeseen. Kuitenkin jos saat kansaneläkettä ennen 65 vuoden ikää, voit saada alkueläkettä vain siltä osin, kun sen määrä ylittää kansaneläkkeesi.

Alkueläkkeen päättymisen jälkeen on mahdollista saada jatkoeläkettä. Se muodostuu perusmäärästä ja tulosidonnaisesta täydennysmäärästä. Voit saada perusmäärän, jos sinulla on kuolleen puolisosi kanssa yhteinen alle 18-vuotias lapsi tai kanssasi samassa taloudessa asuu sinun tai puolisosi alle 18-vuotias lapsi, joka asui luonanne myös silloin, kun puolisosi kuoli. Muussa tapauksessa voit saada pelkästään täydennysmäärän.

Täydennysmäärään vaikuttavat lähes kaikki tulosi. Työeläkelaitoksen maksama leskeneläke otetaan tulona huomioon. Työtuloista ja niihin rinnastettavista tuloista otetaan huomioon 60 %.

Lisätietoa leskeneläkkeen määrästä ja esimerkki leskeneläkkeestä: www.kela.fi/leskenelake-maara-ja-maksaminen.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela eläke-etuudet

Leskeneläke

Kirjoittaja 3131 » 08 Huhti 2019, 09:40

Voisiko saada eromääräisen esimerkkilaskelman siitä, milloin leskeneläkettä ei voi saada, jotta ei turhaan hae. Onko siis lesken itsensä saamassa leskeneläkkeessä joku euromääräkatto, jonka ylittäessään leskeneläkettä ei voi saada?

Ylös