Opiskelu eläkkeellä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Opiskelu eläkkeellä

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 19 Touko 2020, 08:30

Sisupussi kirjoitti:
18 Touko 2020, 16:28
Hei!
Olen työkyvyttömyyseläkkeellä psyykkisen sairauden vuoksi. Nyt olen hakenut opiskelemaan. Mitä jos valmistun koulusta, viedäänkö minulta eläke on pois vai minlälainen selvitys on edessä? Luulen etten pysty kokopäivätöihin koulun jälkeenkään jos valmistun. Ihanne tilanne olisi osa-aikatyö eläkkeen lisäksi, jos valmistun koulusta.
Hei Sisupussi!

Mikäli valmistut uuteen ammattiin niin voit tehdä ilmoituksen Kelalle esimerkiksi sähköisesti asiointipalvelun kautta. Tällöin tilanteesi tutkitaan ja sinulta tarvittaessa lisäselvityksiä pyydetään.

Mikäli koet ettet ole kykenevä kokoaikaiseen työskentelyyn valmistumisesi jälkeen niin sinun kannattaa keskustella asiasta lääkärisi kanssa. Olisiko esimerkiksi osatyökyvyttömyyseläke kohdallasi oikea vaihtoehto. Osatyökyvyttömyyseläke on työeläkelaitoksen kautta haettava eläke.

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Vieras » 18 Touko 2020, 16:51

Menet lääkääriin joka tekee lausunnon työkykyisyydestäsi tai työkyvyttömyydestäsi.Koska olet eläkkeellä niin olet varmasti käynyt tämän toimenpiteen läpi ja tiedät miten lääkärissä tai vastaavassa toimitaan.

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Sisupussi » 18 Touko 2020, 16:28

Hei!
Olen työkyvyttömyyseläkkeellä psyykkisen sairauden vuoksi. Nyt olen hakenut opiskelemaan. Mitä jos valmistun koulusta, viedäänkö minulta eläke on pois vai minlälainen selvitys on edessä? Luulen etten pysty kokopäivätöihin koulun jälkeenkään jos valmistun. Ihanne tilanne olisi osa-aikatyö eläkkeen lisäksi, jos valmistun koulusta.

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 08 Huhti 2020, 09:42

Hei Ren0!

Kyllä, mikäli edelleen työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisen edellytykset täyttyvät.

Kelan asiantuntijalääkäri ja etuuskäsittelijä arvioivat jäljellä olevan työkykysi lääkärinlausunnon ja hakemuksen tietojen perusteella.

Voit opiskella työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella. Kun valmistut niin ilmoita tällöin valmiista tutkinnosta Kelalle.

Ystävällisesti
Satu | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Ren0 » 07 Huhti 2020, 17:19

Moi! Jos on saanut jo opiskelu paikan mutta ei vielä ole sairaseläkkeelä, voiko sen vielä saada?

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 28 Loka 2019, 14:11

Hei, Perhonen1994!

Työkyvyttömyyseläkkeellä voi opiskella, mutta työkyvyttömyyseläkettä ja opintoetuuksia ei voi saada samanaikaisesti.

Ammatillisen kuntoutuspäätöksen perusteella koulutuksen kustannuksia voidaan tukea eläkkeensaajan kuntoutusrahalla. Ammatillisen koulutuksen ajalta voidaan korvata myös muita koulutuksen kustannuksia.

www.kela.fi/koulutus-kuntoutuksena

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Perhonen1994 » 25 Loka 2019, 13:11

Hei!
Kysymys kehitysvammaisen eläkeläisen, jolla eläkkeen ohessa tuetusti erityisoppilaitoksessa opiskeltu kuvallisen ilmaisun perustutkinto (ammattitutkinto). Kyseessä monisairas, jonka arjen jaksaminen rajallista, mutta kuvallinen ilmaisu antaa hänelle paljon mm. yleisen taitotason nousuna ja elämisen motivaationa.
Hän olisi jo perustutkinnon jälkeen halunnut opiskella lisää mutta suomessa kuvataiteessa edistyminen tuetusti ei ole mahdollista.
Nyt löytyi 3,5 kk yleissivistävä linja Keuda Pekka Halosen akstemia) harrastajille ja kuvataidetta tehneille, jossa mahd tehdä HOJKS ja erityisopettajan palvelut. Ei ole kyse ammattitutkinnosta. Mutta sivuilla sanotaan että on mahdollista saada opintotukea.
Etuuksina nyt eläke (18 v) ja takuueläke ja eläkkeensaajan asumistuki.
Eläkkeensaajan kuntoutusraha 10% eläkkeestä ei kata opiskelukuluja (kuljetukset saisi omasta kodista kunnan vammaispalveluista samoin kuin nyt keva työtoimintaan).
Mikä neuvoksi vähävaraiselle kehitysvammaiselle eläkeläiselle joka on taitava kuvataiteilija?
Kuvataiteella ei pysty itseään elättämään joten kehitysvammaisten työtoiminta olusi jatkossakin "työpaikka", ja vain 3 pv viikossa jaksaa sitäkään.
Kehittymishalu on kuutenkin kova.

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 21 Helmi 2019, 13:36

Hei, stereoman!

Työkyvyttömyyseläkkeellä opiskelun suhteen ei ole rajoituksia, mutta ammattikoulutuksen saamisesta on ilmoitettava Kelalle.

Jos olet työkykyinen ja työkyvyttömyyseläkkeesi lakkautetaan, voit olla oikeutettu opintoetuuksiin (opintoraha ja -laina). Ansaintaraja 784,52 €/kk (v. 2019) koskee ainoastaan työkyvyttömyyseläkkeellä työskentelyä.

B-lausunto voi olla korvattava, jos lausunnon on kirjoittanut yksityislääkäri sairausvakuutuslain mukaista etuutta varten (esim. sairauspäiväraha tai lääkkeiden erityiskorvausoikeus).

Perustoimeentulotuessa voidaan huomioida julkisen terveydenhuollon menoina hoitoon liittyvän lääkärinlausunnon maksut.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja stereoman » 20 Helmi 2019, 14:01

Olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja opiskelen toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa. Minulla on toisen asteen ammatillinen tutkinto jo pohjalla. Voinko nykyisen opinnon lisäksi opiskella avoimessa yliopistossa taikka hakea/opiskella yliopistossa?
En voi saada opintotukea enkä opintolainaa mutta saanko opiskella itselleni kaksi ammattia kahdessa eri oppilaitoksessa?

Jos kela vaatii uutta työkyvyn arviointia pitääkö minun kustantaa lääkärin palkkio vai voiko kela/toimeentulotuki sen korvata?

Jos lääkäri katsoo minut työkykyiseksi tarkoittaako se silloin sitä että voin saada opintolainaa ja saan tienata enemmän kuin 734€/kk?

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 11 Tammi 2019, 14:24

Hei sairasopiskelija23!

Yleensä sairauseläkettä eli kuntoutustukea haetaan vasta, kun sairauspäivärahaa on saanut 300 päivältä. Sinun tilanteessasi kannattaisi miettiä ammatillisen kuntoutuksen tai sairauspäivärahan hakemista. Kerron lyhyesti molemmista ja lisätietoa näistä etuuksista voit lukea Kela.fi sivuilta.

Ammatillista kuntoutusta voi hakea henkilö, jonka työ-tai opiskelukyky on olennaisesti heikentynyt. Lisätietoa osoitteessa http://www.kela.fi/ammatillinen-kuntoutus. Ammatillisen kuntoutuksen ajalta voi hakea kuntoutusrahaa, jossa on samat määräytymisperusteet kuin sairauspäivärahassa. Jos haluat hakea ammatillista kuntoutusta, sinun kannattaa keskustella lääkärisi kanssa, joka arvioi kuntoutustarpeesi. Liitteeksi tarvitaan lausunto, jossa lääkäri suosittaa kuntoutusta. Lisätietoa hakemisesta voit lukea täältä.

Opiskelijan on myös mahdollista hakea sairauspäivärahaa sairauden pitkittyessä. Lisätietoa sairauspäivärahasta opiskelijalle voit lukea täältä. Sairauspäivärahan aikana voi opiskella vähäisessä määrin. Vähäisellä opiskelulla tarkoitetaan opiskelua, joka on enintään 40% lukukauden tai lukuvuoden ohjeellisesta oppimistavoitteesta.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua!

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela eläke-etuudet

Ylös