Opiskelu eläkkeellä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Opiskelu eläkkeellä

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 28 Loka 2019, 14:11

Hei, Perhonen1994!

Työkyvyttömyyseläkkeellä voi opiskella, mutta työkyvyttömyyseläkettä ja opintoetuuksia ei voi saada samanaikaisesti.

Ammatillisen kuntoutuspäätöksen perusteella koulutuksen kustannuksia voidaan tukea eläkkeensaajan kuntoutusrahalla. Ammatillisen koulutuksen ajalta voidaan korvata myös muita koulutuksen kustannuksia.

www.kela.fi/koulutus-kuntoutuksena

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Perhonen1994 » 25 Loka 2019, 13:11

Hei!
Kysymys kehitysvammaisen eläkeläisen, jolla eläkkeen ohessa tuetusti erityisoppilaitoksessa opiskeltu kuvallisen ilmaisun perustutkinto (ammattitutkinto). Kyseessä monisairas, jonka arjen jaksaminen rajallista, mutta kuvallinen ilmaisu antaa hänelle paljon mm. yleisen taitotason nousuna ja elämisen motivaationa.
Hän olisi jo perustutkinnon jälkeen halunnut opiskella lisää mutta suomessa kuvataiteessa edistyminen tuetusti ei ole mahdollista.
Nyt löytyi 3,5 kk yleissivistävä linja Keuda Pekka Halosen akstemia) harrastajille ja kuvataidetta tehneille, jossa mahd tehdä HOJKS ja erityisopettajan palvelut. Ei ole kyse ammattitutkinnosta. Mutta sivuilla sanotaan että on mahdollista saada opintotukea.
Etuuksina nyt eläke (18 v) ja takuueläke ja eläkkeensaajan asumistuki.
Eläkkeensaajan kuntoutusraha 10% eläkkeestä ei kata opiskelukuluja (kuljetukset saisi omasta kodista kunnan vammaispalveluista samoin kuin nyt keva työtoimintaan).
Mikä neuvoksi vähävaraiselle kehitysvammaiselle eläkeläiselle joka on taitava kuvataiteilija?
Kuvataiteella ei pysty itseään elättämään joten kehitysvammaisten työtoiminta olusi jatkossakin "työpaikka", ja vain 3 pv viikossa jaksaa sitäkään.
Kehittymishalu on kuutenkin kova.

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 21 Helmi 2019, 13:36

Hei, stereoman!

Työkyvyttömyyseläkkeellä opiskelun suhteen ei ole rajoituksia, mutta ammattikoulutuksen saamisesta on ilmoitettava Kelalle.

Jos olet työkykyinen ja työkyvyttömyyseläkkeesi lakkautetaan, voit olla oikeutettu opintoetuuksiin (opintoraha ja -laina). Ansaintaraja 784,52 €/kk (v. 2019) koskee ainoastaan työkyvyttömyyseläkkeellä työskentelyä.

B-lausunto voi olla korvattava, jos lausunnon on kirjoittanut yksityislääkäri sairausvakuutuslain mukaista etuutta varten (esim. sairauspäiväraha tai lääkkeiden erityiskorvausoikeus).

Perustoimeentulotuessa voidaan huomioida julkisen terveydenhuollon menoina hoitoon liittyvän lääkärinlausunnon maksut.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja stereoman » 20 Helmi 2019, 14:01

Olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja opiskelen toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa. Minulla on toisen asteen ammatillinen tutkinto jo pohjalla. Voinko nykyisen opinnon lisäksi opiskella avoimessa yliopistossa taikka hakea/opiskella yliopistossa?
En voi saada opintotukea enkä opintolainaa mutta saanko opiskella itselleni kaksi ammattia kahdessa eri oppilaitoksessa?

Jos kela vaatii uutta työkyvyn arviointia pitääkö minun kustantaa lääkärin palkkio vai voiko kela/toimeentulotuki sen korvata?

Jos lääkäri katsoo minut työkykyiseksi tarkoittaako se silloin sitä että voin saada opintolainaa ja saan tienata enemmän kuin 734€/kk?

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 11 Tammi 2019, 14:24

Hei sairasopiskelija23!

Yleensä sairauseläkettä eli kuntoutustukea haetaan vasta, kun sairauspäivärahaa on saanut 300 päivältä. Sinun tilanteessasi kannattaisi miettiä ammatillisen kuntoutuksen tai sairauspäivärahan hakemista. Kerron lyhyesti molemmista ja lisätietoa näistä etuuksista voit lukea Kela.fi sivuilta.

Ammatillista kuntoutusta voi hakea henkilö, jonka työ-tai opiskelukyky on olennaisesti heikentynyt. Lisätietoa osoitteessa http://www.kela.fi/ammatillinen-kuntoutus. Ammatillisen kuntoutuksen ajalta voi hakea kuntoutusrahaa, jossa on samat määräytymisperusteet kuin sairauspäivärahassa. Jos haluat hakea ammatillista kuntoutusta, sinun kannattaa keskustella lääkärisi kanssa, joka arvioi kuntoutustarpeesi. Liitteeksi tarvitaan lausunto, jossa lääkäri suosittaa kuntoutusta. Lisätietoa hakemisesta voit lukea täältä.

Opiskelijan on myös mahdollista hakea sairauspäivärahaa sairauden pitkittyessä. Lisätietoa sairauspäivärahasta opiskelijalle voit lukea täältä. Sairauspäivärahan aikana voi opiskella vähäisessä määrin. Vähäisellä opiskelulla tarkoitetaan opiskelua, joka on enintään 40% lukukauden tai lukuvuoden ohjeellisesta oppimistavoitteesta.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua!

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Vieras » 11 Tammi 2019, 11:45

Oletko ajatellut että sinut ohjataan hoitoon terveydenhuollon puolelle.Vai meinaatko siitäkin luistaa?

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Vieras » 11 Tammi 2019, 11:35

Ei sinne eläkkeelle noin vaan pääse.

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja sairasopiskelija23 » 11 Tammi 2019, 11:01

Hei!

Opiskelen kolmatta vuotta yliopistossa. Sairastan vakavaa syömishäiriötä ja näyttää siltä, että valmistumiseni tulee myöhästymään sen vuoksi. Mikäli opintotukikuukauteni loppuvat ennen valmistumista, voinko hakea sairauseläkettä?

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 08 Tammi 2019, 10:01

Hei nelli30!

Työkyvyttömyyseläkkeellä ollessa on mahdollista opiskella ilman, että sillä on vaikutusta eläkkeen maksamiseen. Opintotukea ei voi saada kansaneläkkeen kanssa samanaikaisesti. Mikäli olet työkyvyttömyyseläkkeellä ja valmistut uuteen ammattiin, tulisi valmistumisesta ilmoittaa Kelaan, koska kansaneläkeoikeus tulee tarkistaa.

Jos haet opiskeluun kuntoutusta ja saat siitä myönteisen päätöksen, voit hakea eläkkeensaajan kuntoutusrahaa. Se on määrältään 10 % eläkkeidesi yhteismäärästä. Kuntoutuksesta neuvoisin keskustelemaan ensin lääkärisi kanssa, koska hakemuksen liitteeksi tarvitaan B-lausunto, jossa lääkäri suosittelee kuntoutusta.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela eläke-etuudet

Re: Opiskelu eläkkeellä

Kirjoittaja nelli30 » 06 Tammi 2019, 19:09

Hei olen 30 vuotias ja eläkkeellä onko minun mahdollista opiskella aikuislukiossa? Muuttuvatko tukeni jotenkin?

Ylös