Flytta till Åland och därefter studera utomlands

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är AV

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Flytta till Åland och därefter studera utomlands

Re: Flytta till Åland och därefter studera utomlands

av FPA | studiestöd » 08 nov 2018, 10:46

Hej FranFinTillAland!

Tack för en bra fråga.

Det är alldeles riktigt att Åland har sitt eget studiestödstödssystem. För att vara berättigad till studiestöd från Ålands landskapsregering måste du uppfylla vissa krav. Du kan läsa mera om vem som har rätt till studiestöd från Ålands landskapsregering från Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighets AMS hemsida.

Om du flyttar från Åland till Sverige för att studera, råder jag dig att i första hand kontakta AMS för att låta utreda om du uppfyller villkoret för det åländska studiestödet.

Ifall du av någon anledning sedan inte uppfyller villkoren för att kunna få studiestöd från Åland, kan du naturligtvis ansökan om studiestöd från FPA.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd

Flytta till Åland och därefter studera utomlands

av FranFinTillAland » 07 nov 2018, 16:26

Hej!

Jag undrar vad som gäller för mig som är finsk medborgare och som flyttar till Åland från Finland, och som senare vill studera.

Jag kommer att jobba under ca 1 års tid på Åland (och ha min hemkommun där) varefter jag har för avsikt att flytta till Sverige för att studera.
Kan jag då söka om studiestöd från FPA om jag flyttar direkt från Åland till Sverige? Eller ska jag omfattas av det åländska studiestödet (såg att de verkar ha ett eget studiestödssystem på Åland, ams.ax).

Alltså hur går "fördelningen" mellan finskt och åländskt studiestöd?

Upp