Svensk som ska studera finska i Åbo

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är AV

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Svensk som ska studera finska i Åbo

Re: Svensk som ska studera finska i Åbo

av Andeborg » 15 jul 2019, 17:00

Tack så mycket för svaret~

Re: Svensk som ska studera finska i Åbo

av FPA | studiestöd » 15 jul 2019, 13:48

Hej Andeborg!

Tack för din fråga.

Om du inte är finländsk medborgare och du kommit till Finland för att studera kan du i regel inte få studiestöd från Finland.

Som svensk medborgare (medborgare i ett annat EU-land) kan du ändå under vissa förutsättningar få studiestöd även om du kommit till Finland för att studera. Då krävs att du arbetar i Finland i minst 4 månader och att arbetets omfattning är i genomsnitt minst 18 timmar i veckan, eller att du har företagsverksamhet och att arbetsinkomsten som fastställts för företagares pensionsförsäkring är minst 1000 euro i månaden.

Du kan läsa mera om utlänningars rätt till studiestöd från Finland här: www.fpa.fi/studiestod-for-vem

Jag råder dig att reda ut din rätt till studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden (CSN) i Sverige.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd

Svensk som ska studera finska i Åbo

av Andeborg » 13 jul 2019, 15:24

Hejsan, jag har ett par frågor angående studiestöd och inkomster, då jag tyvärr inte hittar eller förstår det jag läser.

Det är så att jag är svensk och ska studera finska på Åbo Akademi i ungefär 5 år (3+2 år), och är i behov utav studiestöd och andra inkomster jag kan få. Grejen är att jag inte förstår om jag måste vara finsk medborgare eller inte, i ena stunden står det att jag kan söka utan problem, i nästa så står det att jag kan endast söka om jag är finsk medborgare. Hur står det egentligen till? Kan jag ansöka utan att vara finsk medborgare?

Jag får just nu aktivitetsersättning ifrån Försäkringskassan här i Sverige, men måste säga ifrån den nu när jag ska studera, så jag kommer att vara helt inkomstlös. Vad kan jag söka hos er, förutom studiestöd?

Uppskattar alla svar jag kan få!

MVH
//Andeborg

Upp