vanhempainraha

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: vanhempainraha

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Tammi 2020, 15:58

Hei Jen-2!

Kyllä, myös isä voi jäädä vanhempainrahakaudelle. Kumpikin vanhempi voi pitää enintään kaksi jaksoa vanhempainrahakautta. Huomioikaa että isän tulee tehdä Kelaan hakemus omasta vanhempainvapaajaksostaan viimeistään 1 kk ennen vapaan alkamista.

Työnantajan kanssa tulee sopia vanhempainvapaasta ajoissa, yleensä 1 tai 2 kk ennen vapaan alkua. Tämän määrittelee työehtosopimus.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja Jen-2 » 10 Tammi 2020, 11:40

Olen tällä hetkellä kotona lapsen kanssa ja saan vanhempainpäivärahaa, josta päätös on kevään loppuun asti. Nyt kysyisinki että voinko vaihtaa nyt kesken kaiken mieheni kanssa että hän jäisikin kotiin ja minä menisin töihin? Että hän olisi lapsen kanssa loppu vanhempainvapaa. Miten meidän pitäisi toimia?

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Tammi 2020, 11:05

Hei!

Tilinumeron muutos ilmoitusta ei välttämättä tarvitse täyttää, jos ei ole mitään muutettavaa tilinumeroa. Jos puolisosi hakee etuutta Kelasta niin tilinumero kysytään hakemuksessa. Sitä kautta me saamme tiedon maksuosoitteesta.

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja henkka041 » 09 Tammi 2020, 06:28

Moikka. Kysyisin, lomakkeesta Y 121. Kyseessä on kiinalainen vaimoni, joka on juuri saanut oleskeluluvan Suomeen. Hän ei siis ole hakenut mitään etuuksia aiemmin. Vaimoni synnyttää Suomessa toukokuussa. Tällä palstalla kehotettiin meitä täyttämän Y121 lomakkeen. Minusta tuntuu oudolta, että se pitää täyttää koska aikaisemmin emme ole hakeneet etuutta.

Kaksi kysymystä:
1. Mitä kohdassa kaksi tulee täyttää?
2. Pitääkö täyttää kohta neljä, koska hakija ei ole ilmoittanut teille kiinalaista tilinumeroa.

Henkka

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 12 Marras 2019, 15:55

Hei henkka041!

Oleskelulupa Kiinassa ei kerro siitä oletko oikeutettu isyysrahaan. Sinun tulisi tarkistaa oletko kulunut Suomen sosiaaliturvan piiriin myös ulkomailla oleskelusi aikana. Jotta voit saada isyysrahaa ja vanhempainpäivärahaa, sinun on pitänyt kuulua Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää ennen lapsen laskettua syntymäaikaa.

Isyysraha ja vanhempainpäiväraha ovat saman suuruisia. Vähimmäismääräinen päiväraha on 27,86 e/pv. Isyysrahapäiviä on mahdollista käyttää 54 päivää ja vanhempainrahapäiviä 158 päivää. Päiväraha maksetaan arkipäiviltä, joita ovat kaikki kalenteriin mustalla merkityt päivät.

Vanhempainpäivärahakauden alkamisen osalta korjaan hieman aiempia vastauksia. Kun äidillä ei ole oikeutta äitiys- ja vanhempainpäivärahaan, isän vanhempainpäivärahakausi alkaa 75 arkipäivän kuluttua lapsen todellisesta syntymäpäivästä. Eli ratkaisevaa tilanteessa on todellinen syntymäpäivä, ei laskettuaika.

Vanhempainpäivärahaa voi siis hakea enintään 158 päivältä ja päivärahakausi alkaa 75 arkipäivän kuluttua lapsen syntymäpäivästä. Isyysrahapäiviä on käytettävissä enintään 54 päivää ja niiden pitäminen on joustavampaa. Isyysrahapäivistä enintään 18 päivää voit käyttää jo ennen vanhempainrahakauden alkamista tai säästää kaikki päivät myöhempään ajankohtaan. Isyysrahaa ei ole pakko hakea heti vanhempainpäivärahakauden jatkoksi. Päiviä on mahdollista käyttää siihen asti kun lapsi täyttää 2 vuotta. Tässä tulee huomioida, että vanhempainrahakauden jälkeen pidettävät päivät saa jakaa enintään 2 erilliseen jaksoon. Jos pidät osan isyysrahapäivistä ennen vanhempainrahakauden alkamista, nämä päivät voi jakaa enintään 4 jaksoon.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja henkka041 » 12 Marras 2019, 05:25

Hei. Viela kysyisin:
Kun tulen Suomeen olen ollut Kiinassa 5kk ja 5 paivaa. Minulla on oleskelulupa taalla Kiinassa kunnes vaimoni ol.lupa astuu voimaan.
1. Onko minulla edelleen oikeus isyysrahaan (vaikka minulla on kiinalainen olesskeluoikeus)? En ole tehnyt toita Kiinassa.
2. Ymmarsinko oikein, etta lapsen aidin (oletetun, koska han ei saa aitiysrahaa) aitiysrahajakson jalkeen haen vanhempainrahaa ja heti peraan isyysrahaa?
3.Sseka isyysraha ja vanhempainraha ovat samat (eli nailla nakymin) 54*27,86e?

H

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Marras 2019, 10:48

Hei!

Jos äidille ei myönnetä äitiys- ja vanhempainrahaa, niin isä voi hakea vanhempainrahan.

Isän vanhempainrahakausi alkaa lapsen syntymäajan perusteella lasketun laskennallisen äitiysrahakauden jälkeen.
isyysrahaa kannattaa hakea siihen heti perään jatkoksi.

Sekä isyysraha, että vanhempainraha on sinulle samansuuruinen

Jompi kumpi vanhemmista voi hakea lapsilisän, päätös tehdään lapsen syntymän jälkeen ja silloin tutkitaan mistä alkaen lapsilisä oikeus alkaa. Muut etuudet eivät vaikuta lapsilisän määrään.
Esim. äiti voisi hakea samalla kertaa äitiysavustusta ja lapsilisää.

Äiti voi hakea äitiysavustusta, kun raskaus on kestänyt 154 päivää (n. 5 kuukautta) ja on saanut raskaustodistuksen lääkäriltä tai neuvolasta.
Avustusta on haettava viimeistään 2 kk ennen lapsen laskettua syntymäaikaa, hakemuksen perusteella oikeus etuuteen tarkistetaan.

Terveisin
Kela-Kerttu

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja henkka041 » 05 Marras 2019, 07:11

Kiitti, nyt selkeytti. Viela kysyn, etta vaikuttaako isyysrahani maara muihin etuuksiini (kuten vanhempainrahaan ja lapsilisaan)? Onko jarkevampaa ottaa vamhempainraha jaksoissa vai putkeen enta onko ajoituksella valia (olettaen ettei aiti saa aitiysrahaa)?
Jos kaytan isyysrahaa koko 54 paivalta, niin onko minun sen jalkeen mahdollisuus hakea vanhempainrahaa seuraavasta paivasta lahtien? Enta lasketaanko se taas samalla kaavalla eli 158*27,86?
Enta milloin viimeisttaan pitaa hakea vanhempainrahaa?
Jos mina (isa) haen vanhempainrahaa, niin vaikuttaako se muihin etuuksiin (esim. lapsilisaan)?
Kun tuleva aiti ei ole ollut Suomen sos.turvassa 180 pvaa niin saako han kelan aitiyspakkausta?

Anteeksi etta tuli nain paljon kysymyksia :)

H

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 01 Marras 2019, 12:45

Hei!

Äitiys- ja vanhempainrahakauden ajankohta määritellään lapsen lasketun ajan perusteella, jotta siihen on oikeus on pitänyt olla 180 päivää vakuutettuna suomessa, ennen lapsen laskettua aikaa, eli kertomasi perusteella puolisollasi ei synny oikeutta etuuteen.

Vanhempainpäivärahat tarkoittaa äitiysrahaa, vanhempainrahaa, isyysrahaa. Jos sinulla olisi vähimmäismääräinen päiväraha eli 27,86 eur/pv niin sitä maksettaisiin vain sen verran haetulta jaksolta esim. jos haet isyysrahaa 18 päivältä, sinulle maksetaan 18*27,86 eur, et voi yhtä aikaa olla sekä isyysrahalla, että vanhempainrahalla.

Toivottavasti selkeytti :)

Terveisin
Kela- Kerttu

Re: vanhempainraha

Kirjoittaja henkka041 » 31 Loka 2019, 03:21

Moi. Kuulostaa aika pahalta meidän kannalta tuo että pitää kuulua sosiaaliturvan piiriin 180 päivää. Jatkokysymys, voiko äitiysrahaa hakea myöhemmin, eli sitten kun on tullut 180 päivää täyteen?

En ymmärtänyt vielä tuota vanhempainrahaa vaikka Olen tutkinut nettisivujanne. Jos oletetaan tuo reilut 27e niin onko isyysraha 27e, vanhempainraha 27e jne vai onko ne yhteensä 27e?

Kiitti tähän asti :)

Ylös