Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Re: Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 28 Touko 2019, 10:14

Hei Vikki!

Toimeentulotuessa samassa asunnossa asuvat isovanhempi ja lapsenlapsi ovat kumpikin oma perheensä. Molemmat voivat hakea toimeentulotukea omalla hakemuksellaan. Kummallekin huomioidaan omat tulot ja menot.

Yleisessä asumistuessa isovanhempi ja lapsenlapsi kuuluvat samaan ruokakuntaan. Asumistuen määrään vaikuttavat molempien tulot riippumatta siitä, onko heillä yhteinen vuokrasopimus vai erilliset vuokrasopimukset. Tämä johtuu siitä, että isovanhempi ja lapsenlapsi katsotaan lähisukulaisiksi.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela toimeentulotuki

Re: Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Kirjoittaja Vieras » 27 Touko 2019, 18:02

Jos vuokrasopimus on yhteinen niin molempien tulot vaikuttavat asumistuen määrään.

Toimeentulotuessa ei ole mitään väliä onko erilliset sopimukset vai yhteinen, sillä sekä mummolle että tyttärenpojalle huomioidaan omissa päätöksissään puolet asumismenoista jos he asuvat yhdessä.

Re: Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Kirjoittaja Vikki » 27 Touko 2019, 10:52

En oikein saa selville, kuuluuko täysikäinen tyttärenpoika tuloineen ruokakuntaan, jos hän asuu samassa asunnossa mummon kanssa.
Talonyhtiön vuokrasopimus on tehty molemmille, eli samassa vuokrasopimuksessa vuokralaisena on kaksi rinnakkaishenkilöä ja kasi vuokralaisen allekirjoitusta.
Kyseessä on kaksi etuutta: toimeentulotuki ja yleinen asumistuki.
Vaikuttavatko täysikäisen pojanpojan tulot mummon toimeentulohakemukseen ja vaikuttavatko täysikäisen pojanpojan tulot mummon yleisasumistukihakemukseen.
Toisin sanien, missä hakemuksessa kyseessä on ruokakunta (huomioidaan jokaisen asukkaan tuloja) ja missä hakemuksessa kyseessä on yksittäinen hakija (huomioidaan vain hakijan tuloja)?

Re: Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 15 Touko 2019, 10:46

Hei, Vikki!

Jos tyttärenpoika on täysi-ikäinen, muodostavat he kaksi erillistä toimeentulotukiperhettä ja hakevat etuutta omilla hakemuksillaan.

Eläkkeensaajan asumistuen piiriin kuuluvat yksin asuvat eläkkeensaajat, avio-/avoparit, joista toinen tai molemmat ovat oikeutettuja eläkkeensaajan asumistukeen ja ruokakunnat, joiden kaikki jäsenet ovat oikeutettuja eläkkeensaajan asumistukeen. Kaikki muut ruokakunnat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin.

Jos kuulutte yleisen asumistuen piiriin, olette samaa ruokakuntaa.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki

Re: Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Kirjoittaja Vieras » 14 Touko 2019, 19:07

Vuokrasopimus määrittää sen kuuluuko mummo omaan ruokakuntaan ja saa eläkkeensaajan asumistukea vai tehdäänkö koko ruokakunnalle yhteinen asumistukipäätös. Jos mummon nimi on päävuokrasopimuksessa niin silloin kyseessä on yhteinen ruokakunta ja yhteinen yleinen asumistuki.

Toimeentulotuen perhekäsitys ja määritelmä eroaa asumistuen perhemääritelmästä.

Kun teette mummolle alivuokrasopimuksen niin hän alkaa saamaan eläkkeensaajan asumistukea eikä tarvitse toimeentulotukea niin asia on kaikille helpointa.

Samassa asunnossa asuvia tai ruokakunta

Kirjoittaja Vikki » 14 Touko 2019, 15:01

Asunnossa asuu mummo ja tyttärenpoika. Asumistuen hakemuksen yhteydessä tyttärenpoika kuuluu ruokakuntaan.
Toimeentulotuen yhteydessä otetaan huomioon perheenjäsenien tuloja ja ainakin Kelan laskurin mukaan tyttärenpojan tulolle ei ole merkitystä.
Näin tulkiten verkko-ohjeita.
Rupesin laskemaan toimeentulotuki arviota, ja ihan kun mummo olisi oikeutettu toimeentulotukeen: eläke 700 miinus vuokra 300 miinus sähkö 30 miinus vesimaksu 15 ja miinus lääkärikulut 80. Laskuri antaa 222 euroa.
Kun lasken asumistukea, niin laskurissa mainitaan "ruokakuntaa" eli tyttärenpojan tuloja pitäisi ilmoittaa ja asumistukea ei tule.
Eli missä vaiheessa kyseessä on ruokakunta ja missä vaiheessa kyseessä on perhe?
Tai pitäisikö joka tapauksessa laskea yhteen tyttärenpojan kuluja?

Ylös