ykskaks laskutapa ja määrittely muuttuu

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: ykskaks laskutapa ja määrittely muuttuu

Re: ykskaks laskutapa ja määrittely muuttuu

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 21 Touko 2019, 10:51

Hei!

Kiitos viestistä.

Terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki

Re: ykskaks laskutapa ja määrittely muuttuu

Kirjoittaja Vieras » 21 Touko 2019, 02:04

Vieras kirjoitti:No ei laki ole muuttunut mutta tippuuhan sieltä oikeudesta aina päätöksiä jostain tulkinnasta niin pitää sen takia etuusohjetta ainakin muuttaa jos korkein tulkitsja jotain könähtää.
KELA muuttaa tulkintojaan tällaisessa tapauksessa ainoastaan siinä tapauksessa jos kyseessä on hakijan kannalta epäedullinen päätös. Eivät kuitenkaan ota huomioon ilman valituskäsittelyä KHO/HaO:n päätöksiä tilanteessa jossa KHO/HaO:n päätös on hakijan kohdalla edullinen ja pitäisi ottaa ohjesäännöksi asian ratkaisemisessa ennakkotapauksena.

KELA:lla on kumma tapa muuttaa toimeentulotuen luonnetta ja myöntämisperusteita hakijan kannalta epäedullisemmaksi ja enemmän selvittelyä vaativaksi kuukausitasolla vaikka laki ei muutu, eli pelkkien omien soveltamisohjeidensa perusteella jotka eivät muuttuvien asioiden osalta perustu lakiin.

Täytyy kuitenkin muistaa että laki on se jota KELA:n täytyy noudattaa ensisijassa, ja jos soveltamisohje ei ole lain kanssa linjassa, niin silloin soveltamisohje ei ole juridisesti pätevä päätöksen perusteluna. Päätöksen perustelussa pitää aina vedota ja perustella lakipykälän pohjalta päätös, eli etuusohjeeseen vetoaminen ei perusteeksi riitä.

Jos laissa ei anneta hakijan kannalta epäedullisena ratkaisuna hylätä päätöstä perusteella x koska sitä ei laissa mainita hakemuksen hylkäysperusteeksi, niin ihan sama silloin mitä KELA:n omat ohjeistukset sanovat, päätöstä ei tällöin voi antaa hylkäävänä. Vain toimeentulotukilaissa (ja perustuslaissa) on saneltu ne pykälät jotka oikeuttavat JOKAISEN toimeentulotukeen jos laissa määrätyt ehdot tarpeen olemassaoloon syntyvät. Ne eivät mitätöidy KELA:n omien linjausten mukaan, mikäli ne lain mukaan täyttyvät, koska laki on ainoa ja ensisijainen, jota päätöksenteossa tulee noudattaa.

Re: ykskaks laskutapa ja määrittely muuttuu

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 20 Touko 2019, 13:16

Hei luottamuksensuoja!

Koska tällä palstalla ei yksittäisiin päätöksiin sen enempää tartuta, niin suosittelen selvittelemään asiaa joko puhelinpalvelussa tai asiointipalvelun kautta Viesti- toiminolla, jos haluat selvitellä päätöksesi perusteita tai muuta siihen liittyvää. Oikaisuvaatimuksen tekemiseen löydät ohjeet päätöksestä.

Terveisin
Riikka | Kela toimeentulotuki

Re: ykskaks laskutapa ja määrittely muuttuu

Kirjoittaja Vieras » 19 Touko 2019, 13:20

No ei laki ole muuttunut mutta tippuuhan sieltä oikeudesta aina päätöksiä jostain tulkinnasta niin pitää sen takia etuusohjetta ainakin muuttaa jos korkein tulkitsja jotain könähtää.

ykskaks laskutapa ja määrittely muuttuu

Kirjoittaja luottamuksensuoja » 19 Touko 2019, 11:21

Kuinka on mahdollista että laskutapa ja menojen huomioonottaminen muuttuu, jos ne on tavalla 1 laskettu ja päätetty 1,5 vuotta ja yllättäen nyt muuttuukin kaikki päätöksessä vaikka olosuhteeet eivät ole muuttuneet? onkohan ihan laillista? sen lisäksi aikaraja tuli vastaan ni taidettiin tehdä sellainen ns. haistapaskapäätös että saadaan lisäaikaa.... myös sosiaalitoimen lausunto taidettiin jättää huomiotta... ainakaan siitä ei ollut mitään mainintaa koko päätösessä. viimeisen 18 kk aikana kelan etuusohjeet ovat muuttuneet noin 90 kertaa, montakohan kertaa laki on tuossa ajassa muuttunut????

Ylös