Toimeentulotuen erinäiset asiat

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Toimeentulotuen erinäiset asiat

Re: Toimeentulotuen erinäiset asiat

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 21 Touko 2019, 10:17

Hei mhnen!

Haet tukea kesäkuulle ja ehdit valmistua toukokuun aikana, joten voit hakemuksella ilmoittaa että et ole päätoiminen opiskelija.

Kun tukea hakee ensimmäisen kerran, liitteeksi tarvitaan kopiot tiliotteista kahden edeltävän kuukauden ajalta. Mikäli sinulla on asumiskustannuksia ja olet hakenut yleistä asumistukea, vuokrasopimus pitäisi löytyä jo Kelasta ja sitä ei tarvitse uudelleen toimittaa.

Kaikki mahdolliset laskut eivät ole toimeentulotuessa hyväksyttäviä menoja, joten aivan kaikkia ei tarvitse toimittaa. Sinun kannattaa Kela.fi sivuilla tutustua mihin menoihin toimeentulotukea voi saada. Yleisimpiä huomioitavia menoja, joista pitää toimittaa kopio laskusta, ovat sähkömenot, vesilaskut sekä terveydenhuollon asiakasmaksut. Menot huomioidaan eräpäivän mukaiselle kuukaudelle, joten liitteeksi tulee toimittaa laskut, joissa eräpäivä on samalla ajalle mille tukea haetaan.

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, joten aina tulee selvittää mahdollisuudet tulla toimeen muilla tavoin. Mikäli valmistumisen jälkeen ei ole vielä töitä tiedossa, sinun tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi ja hakea työttömyysetuutta. Voit laittaa nyt hakemuksen toimeentulotuesta kesäkuulle, mutta sinun tulee heti valmistumisen jälkeen ilmoittautua työnhakijaksi ja hakea työttömyysetuuden ohjeiden mukaisesti hakea työttömyysetuutta. Toimeentulotuki voidaan käsitellä ennen kuin työttömyysetuudesta on tullut päätöstä.

Mikäli palkkatulot vaihtelevat kuukausittain, on mahdollista, että toimeentulotuessa huomioidaan edellisen kuukauden palkka tulona. Tilanne tutkitaan tarkemmin hakemuksesi perusteella.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki

Toimeentulotuen erinäiset asiat

Kirjoittaja mhnen » 20 Touko 2019, 17:44

Hei!

Aion juuri hakea perustoimeentulotukea kesäkuulle, ja opintoni loppuvat 31.5.2019, joten hakiessani kesäkuulle toimeentulotukea laitanko verkkohakemuksen alussa että olen päätoiminen opiskelija vaiko ei?
Toisena: pitääkö kaikki olemassaolevat ja kesäkuun laskut toimittaa liitteinä, vai otetaanko vain tietyt laskut huomioon hakemuksessa? Mitä muita liitteitä yleensä ensihakijalle vaaditaan lähetettäväksi?
Kolmanneksi: Minua neuvottiin kelalla ilmoittautumaan työttömäksi ja hakemaan työttömyysturvaa jota haen kesäkuussa heinäkuulle, koska en sitä tälle kuulle voi saada. Toimeentulotuesta sanotaan silti, että se on viimesijaisin tuki ja muita tukia pitää hakea ensin. Pitääkö minun siis silti tuloksetta ja tietoisena hakea työmarkkinatukea vai voinko hakea heti suoraan toimeentulotukea ensin?
Viimeiseksi: Otetaanko kesäkuun hakemukseen huomioon tarvittaessa töihin kutsuttavan työn palkkatuloina tulleet 15.pvän palkat huhti-ja toukokuulta kun niitä ei ole enää jäljellä, vai onko tämä tapauskohtaista? Palkkojen suuruudet olivat kummatkin noin 400 euroa.

Ylös